Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Suroviny

200 g kulatozrnné rýže Menu gold

40 g pohanky Menu gold

600 ml mléka

120 g másla

3 vejce

1/2 balíčku vanilkového cukru

80 g cukru

400 g dušených jablek

sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou rýži společně s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl a třetinou másla. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s polovinou cukru, třetinou másla a citronovou kůrou. K bílkům přidáme cukr a také vyšleháme. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh s bílků.  Do vymaštěného pekáčku vložíme polovinu rýžové směsi, poklademe dušenými jablky a skořicovým cukrem. Zakryjeme druhou polovinou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

 

Kuřecí rizoto s pohankou

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Suroviny

40 g slunečnicového oleje

80 g cibule

400 g kuřecího masa

150 g mrkve

350 ml vody nebo zeleninového vývaru

180 g kulatozrnné rýže Menu gold

40 g pohanky Menu gold

50 g sterilovaného hrášku

50 g sterilované kukuřice 

100 g drcených rajčat

120 g strouhaného sýru

sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátý olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, koření a na nudličky nakrájenou mrkev. Orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a vsypeme propláchnutou rýži a pohanku a drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut. Ke konci dušení přidáme hrášek a kukuřici. Promícháme a dochutíme. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

 

Kuřecí maso s dýní

1 porce 400 g, z toho 60 g masa

Suroviny

320 g rýže basmati Menu gold

400 g kuřecích prsou

50 g slunečnicového oleje

50 g cibule

150 g dýňového pyré

150 g papriky kapie

20 g česneku

70 g mrkve

70 g brokolice 

kurkuma, sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme, zalijeme osolenou vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na rozehřátý olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a přidáme k masu. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém, osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou rýží basmati.

 

Rýžový salát se zeleninou

1 porce 170 g - celkem 4 porce

Suroviny

200 g loupané rýže Menu gold

30 g olivového oleje

50 g papriky kapie

50 g cibule

10 g česneku

50 g mrkve

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

20 g vinného octa 

sůl, cukr

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Vložíme ji do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Z olivového oleje, soli, octa, cukru a utřeného česneku vymícháme zálivku. Podáváme studené.                    

© 2020 by LA Food