Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

1 porce 300g - celkem 4 porce

Suroviny

- 200g rýže kulatozrnná

- 40g pohanka

- 0,6l mléka

- 120g máslo

- 3ks vejce

- 1/2 vanilkový cukr

- 80g cukr

- 400g jablka dušená

- sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou rýži s pohankou dáme do vřícího mléka, přidáme sůl, 1/3 másla. Uvaříme do měkka a dáme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s ½ cukru, 1|máslem a citronovou kůrou. Do bílků dáme cukr a také vyšleháme. Směs vyšlehaných žloutků vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec vmícháme tuhý sníh s bílků.  Do vymaštěné gastronádoby dáme ½ směsi rýže, posypeme dušenými jablky a skořicovým cukrem, zakryjeme další půlkou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme péct do zlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Nebo lze přelít jahodovým přelivem.

 

Vepřové rizoto s pohankou

1 porce 300g - celkem 4 porce

Suroviny

- 180g rýže kulatozrnná

- 40g pohanka

- 40g olej slunečnicový

- 400g vepřové maso

- 0,35l voda

- 80g cibule

- 150g mrkev

- 50g hrášek steril.

- 50g kukuřice steril.

- 100g drcená rajčata

- 120g strouhaný sýr

- sůl, zeleninový vývar, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Na olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme na drobno nakrájené kuřecí maso, koření, na nudličky nakrájenou mrkev, orestujeme, zalijeme // vodou//a vsypeme propranou rýži s pohankou, zeleninový vývar, drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut, přidáme hrášek a kukuřici až bude rýže měkká, promícháme, dochutíme, podáváme sypané strouhaným sýrem.

 

Luštěninový salát s tuňákem

1 porce 200g - celkem 4 porce

Suroviny

- 100g fazole barevná sterilizovaná

- 70g fazole bílá sterilizovaná

- 70g cizrna sterilovaná

- 50g kukuřice sterilovaná

- 20g čočka beluga

- 50g pohanka

- 40g bulgur

- 30g mrkev

- 30g řapíkatý celer

- 20g pórek

- 40g paprika kápie

- 40g cibule červená

- 150g tuňák

- 40g slunečnicový olej

- ocet, sůl, cukr, pepř mleký

Postup přípravy receptu:

Pohanku, bulgur a čočku belugu uvaříme, vychladíme. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu, vychlazenou pohanku, bulgur , čočku belugu a sterilovanou luštěninu bez nálevu, dochutíme. Na závěr přidáme tuňáka.

 

Rýžový salát se zeleninou

1 porce 170g z toho 80g - celkem 4 porce

Postup přípravy receptu:

Uvařenou a vychlazenou rýži dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku a řapíkatý celer. Přidáme sterilovanou kukuřici a připravíme zálivku s olivového oleje, soli, octa, cukru a utřeného česneku. Podáváme studené.                    

Suroviny

- 200g rýže dlouhozrnná

- 30g olivový olej

- 50g paprika kapie

- 50g cibule

- 10g česnek

- 50g mrkev

- 50g kukuřice steril.

- 20g čočka Beluga

- 20g vinný ocet 

- sůl, cukr

 

Kuřeci maso s dýní

1 porce 400g, z toho 60g masa

Suroviny

- 400g kuřecí maso prsa

- 50g olej slunečnicový

- 50g cibule

- 150g dýňové pyré

- 150g paprika kapie

- 20g česnek

- 70g mrkev

- 70g brokolice 

- 320g rýže basmati

- kurkuma,sůl,pepř mletý,zeleninový vývar

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme, osolíme, přidáme olej, zalijeme vodou a uvaříme. Na olej dáme na kostky nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření, sůl a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a podusíme s masem. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém , dochutíme. Podáváme s rýží basmati.

© 2018 by LaFood