Cizrnové placičky s drcenými rajčaty, špagety

1 porce 200g z toho 100g placičky - celkem 4 porce

Suroviny

- 160g cizrna

- 2ks vejce

- 70g olivový olej

- 40g strouhanka

- 40g sýr eidam

- 400g drcená rajčata

- 40g rajský protlak

- 10g zeleninový vývar

- sůl, pepř mletý, česnek, provensálské koření

Postup přípravy receptu:

Namočíme cizrnu přes noc. Propláchneme a uvaříme do měkka, zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a vymícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme 4 ks placiček na porci. Na olivovém oleji orestujeme protlak a přidáme drcené rajčata, provensálské koření, sůl, cukr, zeleninový vývar, provaříme a dochutíme. Podáváme cizrnové placičky přelité rajčatovou směsí se špagetami.

 

Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

10 porcí,1 porce 250g - 50g smetany,45g povidla, 155g lívance

Suroviny

- 120g pohanka

- 100g olej

- 140g jablka dušená

- 120g hladká mouka 

- 2ks vejce

- 200g smetana 33%

- 1/2 ks prášek do pečiva

- 200g povidla

- 1ks vanilkový cukr

- sůl, skořicový cukr, rum

Postup přípravy receptu:

Uvařenou a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Do vychladlé pohanky, přidáme 1/3 smetany skořicový cukr, vejce, sůl, skořicový cukr, na drobno nasekané dušené jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva vše zamícháme a smažíme v lívanečníku. Hotové potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.

 

Plněný paprikový lusk pilafem a tomatová omáčka

1 porce 320g - celkem 4 porce

Suroviny

- 50g olej slunečnicový

- 100g cibule

- 160g pilaf

- 4ks zeleninová paprika 

- 2ks vejce

- 50g sýr eidam

- 280g rajčata drcená

- 50g cukr

- pepř mletý, sůl, zeleninový vývar 

Postup přípravy receptu:

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a vmícháme do uvařeného pilafu, přidáme vejce, nastrouhaný sýr a dochutíme solí a pepřem. Plníme papriky, které dáme na plech a to zalijeme omáčkou uvařenou

 

Zapečený pilaf s rybou

1 porce 250g z toho - celkem 4 porce

Suroviny

- 200g pilaf

- 30g olej slunečnicový

- 0,4l voda

- 0,2l smetana 

- 480g rybí filé

- 80g sýr eidam

- 30g mouka hladká

- 30g cibule

- sůl, rybí koření

Postup přípravy receptu:

Do hrnce dáme olej, sůl, vodu, smetanu a vsypeme pilaf. Vaříme 10 minut, pak necháme dojít. Vychladlou směs smícháme s nastrouhaným sýrem, dáme na plech a poklademe rybím filé okořeněným rybím kořením. Zapékáme, dokud není filé upečené. Podáváme ozdobené čerstvou zeleninou.

 

Cizrnové medailonky s jogurtovým dipem

1 porce 190gz toho 140g medailonky,4 porce

Suroviny

- 200g cizrna

- 20g česnek

- 2ks česnek

- 2ks vejce

- 170g olej řepkový

- 50g strouhanka

- 50g sýr eidam

- 200g jogurt bílý

- sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Namočíme cizrnu přes noc. Propláchneme a uvaříme do měkka, zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a vymícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme 4 ks placiček na porci. Opékáme na oleji. Jogurt smícháme s nastrouhaným česnekem, přidáme sůl, provensálské bylinky. Podáváme cizrnové medailonky přelité jogurtovým dipem. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

Bulgurová kroketa se sýrem

1 porce 200g z toho dip 50g ,4 porce

Suroviny

- 100g bulgur 

- 40g čočka beluga 

- 40g mrkev

- 40g řapíkatý celer

- 3 ks vejce 

- 60g sýr

- 100g mléko

- 100g strouhanka

- 100g olej

- 200g zakysaná smetana

 

- sůl, zeleninový vývar, italské bylinky, česnek

Postup přípravy receptu:

Bulgur a čočku belugu uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a řapíkatý celer posekáme na drobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychladlí bulgur a čočku belugu. Vše zamícháme a ochutíme solí, zeleninovým vývarem. Podle potřeby přilijeme trochu mléka. Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku. Podáváme se zeleninovou oblohou.

 

Bramborové halušky se zelím a cizrnou

1 porce 380g ,4 porce

Suroviny

- 400g těsto bramborové halušky

- 60g olej slunečnicový

- 100g cibule

- 200g cizrna steril.

- 600g zelí kysané

- 30g smažená cibule

- sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Bramborové těsto na halušky smícháme s vodou a tvoříme halušky, které vaříme v osolené vodě. Na oleji orestujeme nakrájenou na kostičky cibuli, pak přidáme halušky a sterilovanou cizrnu, vše krátce restujeme, ochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme kysané zelí a krátce restujeme. Podáváme se smaženou cibulí.

 

Kuřecí nudličky zapečené se zeleninou a kuskusem

1 porce 220g ,4 porce

Suroviny

- 400g kuřecí stehenní řízek

- 50g cibule jarní

- 40g olej slunečnicový

- 300g smetana

- 150g kuskus 

- 50g kukuřice steril

- 50g paprika červená kapie

- 50g brokolice

- 2ks vejce

- 200g zakysaná smetana

- sůl, pepř mletý, drůbeží vývar

Postup přípravy receptu:

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji, kde přidáme nakrájenou zeleninu a sterilovanou kukuřici krátce společně podusíme s přidáním soli, pepře a drůbežího vývaru. Přidáme uvařený kuskus, smetanu, vejce, vše zamícháme, dochutíme a zapečeme. Podáváme se salátem.

 

Gratinované bramborové špecle se zeleninou a sýrem

1 porce 240g,4 porce

Suroviny

- 300g bramborové špecle

- 70g mrkev

- 100g květák 

- 100g brokolice

- 200g mléko

- 2ks vejce

- 70g sýr eidam

- 30g olej slunečnicový

- 100g olej

- 200g zakysaná smetana

- sůl, zeleninový vývar, muškátový oříšek

Postup přípravy receptu:

Bramborové špecle uvaříme ve slané vodě. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, květák, brokolici, přidáme uvařené špecle, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, zeleninový vývar, vše zamícháme a dáme do zapékací nádoby. Dáme prohřát, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou

© 2018 by LaFood