Luštěninové kuličky s masem a zeleninou a basmati natural

4 porce

Ingredience:

30 g fazole barevné Menu Gold

30 g čočky Menu Gold

240 g rýže basmati natural Menu Gold

400 g mletého vepřového masa

80 g cibule

3 stroužky česneku

sůl, pepř mletý

2 vejce

80 g strouhanky

40 ml oleje

100 g mrkve

100 g červené papriky

120 g brokolice

100 g sterilovaných žampionů

kari, sójová omáčka

250 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Namočenou fazoli a čočku uvaříme do měkka a vychladíme. Smícháme s masem, polovinou nadrobno nakrájené cibule a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme sůl, pepř, vejce, strouhanku a vymícháme do husté konzistence. Tvoříme kuličky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji orestujeme zbytek cibule a česneku, přidáme nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a žampiony. Orestujeme, přidáme kari, sůl a sójovou omáčku. Přidáme uvařené knedlíčky, zalijeme smetanou a ještě krátce podusíme. Podáváme s uvařenou rýží basmati natural.

 

Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold

600 g kuřecích prsních řízků

50 ml oleje

kari

sójová omáčka

100 g cibule

400 g čínské zeleniny

sůl

200 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do směsi oleje, soli, kari a sójové omáčky. Necháme 30 minut marinovat. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, marinované maso, přidáme čínskou zeleninu a krátce orestujeme do měkka. Zjemníme smetanou a osolíme dle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu na obalu.

 

Vepřové nudličky na rajčatech s rýží basmati parboiled

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati parboiled Menu Gold

40 ml oleje

100 g cibule

50 g rajského protlaku

200 g drcených rajčat

50 g cukru

600 g vepřové kýty

3 stroužky česneku

sůl, pepř mletý, provensálské bylinky

 

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, drcená rajčata a restujeme. Ke konci přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu, česnek, sůl, pepř mletý a provensálské bylinky. Dusíme, dokud není maso měkké a dochutíme. Rýži basmati parboiled uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme s vepřovými nudličkami.

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

4 porce

Ingredience:

150 g rýže kulatozrnné Menu Gold

400 ml mléka

1 hruška

1 skořicový cukr

150 g krystalového cukru

3 vejce

1 vanilkový cukr

60 g hladké mouky

120 g strouhanky

olej na smažení

150 g ostružin

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout.  Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.

Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.

 

Krůtí závitek s rýží basmati

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati Menu Gold

600 g krůtích prsou

2 lžíce hořčice

sůl

80 g mrkve

80 g řapíkatého celeru

50 ml oleje

100 g cibule

2 stroužky česneku

30 g hladké mouky

Postup přípravy receptu:

Krůtí prsa nařežeme na 4 plátky a lehce naklepeme. Potřeme hořčicí a osolíme dle chuti. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny. Vše stočíme do závitku a převážeme kuchyňským provázkem. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, vložíme připravené závitky, nakrájený česnek a dusíme do měkka. Během dušení přidáme sůl, grilovací koření. Jakmile je závitek měkký, vyjmeme jej. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a dochutíme. Závitek servírujeme přelitý šťávou a rýží basmati uvařenou podle návodu na obalu.

 

Cizrnové curry s jasmínovou rýží

podle @Foodlover_Veru

3 - 4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold

100 g cizrny Menu Gold
1 tofu
1/2 cukety
1 jarní cibulka
kokosové mléko
kari, sůl, pepř
rostlinný olej

Postup přípravy receptu:

Cizrnu si namočíme přes noc do vody. Olej si na pánvi necháme chvíli rozehřát a přidáme nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kostičky nakrájené tofu a lehce jej opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, slitou cizrnu a vše zasypeme kari kořením a podlijeme trochou kokosového mléka. Lze nahradit i klasickým kravským mlékem, ale už to nebude veganské. Vaříme na mírném ohni. Dle potřeby podlijeme vodou. Dochutíme solí a pepřem. Jasmínovou rýži si uvaříme dle návodu na obalu.

 

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

600 ml mléka

120 g másla

3 vejce

1/2 balíčku vanilkového cukru

80 g cukru

400 g dušených jablek

sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou rýži společně s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl a třetinou másla. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s polovinou cukru, třetinou másla a citronovou kůrou. K bílkům přidáme cukr a také vyšleháme. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh s bílků.  Do vymaštěného pekáčku vložíme polovinu rýžové směsi, poklademe dušenými jablky a skořicovým cukrem. Zakryjeme druhou polovinou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

 

Kuřecí rizoto s pohankou

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

40 g slunečnicového oleje

80 g cibule

400 g kuřecího masa

150 g mrkve

350 ml vody nebo zeleninového vývaru

180 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

50 g sterilovaného hrášku

50 g sterilované kukuřice 

100 g drcených rajčat

120 g strouhaného sýru

sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátý olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, koření a na nudličky nakrájenou mrkev. Orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a vsypeme propláchnutou rýži a pohanku a drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut. Ke konci dušení přidáme hrášek a kukuřici. Promícháme a dochutíme. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

 

Kuřecí maso s dýní

1 porce 400 g, z toho 60 g masa

Ingredience:

320 g rýže basmati Menu Gold

400 g kuřecích prsou

50 g slunečnicového oleje

50 g cibule

150 g dýňového pyré

150 g papriky kapie

20 g česneku

70 g mrkve

70 g brokolice 

kurkuma, sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme, zalijeme osolenou vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na rozehřátý olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a přidáme k masu. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém, osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou rýží basmati.

 

Rýžový salát se zeleninou

1 porce 170 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g loupané rýže Menu Gold

30 g olivového oleje

50 g papriky kapie

50 g cibule

10 g česneku

50 g mrkve

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

20 g vinného octa 

sůl, cukr

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Vložíme ji do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Z olivového oleje, soli, octa, cukru a utřeného česneku vymícháme zálivku. Podáváme studené.