Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou s jasmínovou rýží
4 porce
Ingredience:
240 g rýže jasmínové Menu Gold
600 g kuřecích prsních řízků
50 ml oleje
kari
sójová omáčka
100 g cibule
400 g čínské zeleniny
sůl
200 g smetany na vaření
Postup přípravy receptu:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do směsi oleje, soli, kari a sójové omáčky. Necháme 30 minut marinovat. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, marinované maso, přidáme čínskou zeleninu a krátce orestujeme do měkka. Zjemníme smetanou a osolíme dle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu na obalu.
Vepřové nudličky na rajčatech s rýží basmati parboiled
4 porce
Ingredience:
240 g rýže basmati parboiled Menu gold
40 ml oleje
100 g cibule
50 g rajského protlaku
200 g drcených rajčat
50 g cukru
600 g vepřové kýty
3 stroužky česneku
sůl, pepř mletý, provensálské bylinky
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, drcená rajčata a restujeme. Ke konci přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu, česnek, sůl, pepř mletý a provensálské bylinky. Dusíme, dokud není maso měkké a dochutíme. Rýži basmati parboiled uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme s vepřovými nudličkami.
Rýžové krokety s ostružinovým přelivem
4 porce
Ingredience:
150 g rýže kulatozrnné Menu gold
400 ml mléka
1 hruška
1 skořicový cukr
150 g krystalového cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
60 g hladké mouky
120 g strouhanky
olej na smažení
150 g ostružin
Postup přípravy receptu:
Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout. Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.
Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.
Krůtí závitek s rýží basmati
4 porce
Ingredience:
240 g rýže basmati Menu gold
600 g krůtích prsou
2 lžíce hořčice
sůl
80 g mrkve
80 g řapíkatého celeru
50 ml oleje
100 g cibule
2 stroužky česneku
30 g hladké mouky
Postup přípravy receptu:
Krůtí prsa nařežeme na 4 plátky a lehce naklepeme. Potřeme hořčicí a osolíme dle chuti. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny. Vše stočíme do závitku a převážeme kuchyňským provázkem. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, vložíme připravené závitky, nakrájený česnek a dusíme do měkka. Během dušení přidáme sůl, grilovací koření. Jakmile je závitek měkký, vyjmeme jej. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a dochutíme. Závitek servírujeme přelitý šťávou a rýží basmati uvařenou podle návodu na obalu.
Cizrnové curry s jasmínovou rýží
podle @Foodlover_Veru
3 - 4 porce
Ingredience:
240 g rýže jasmínové Menu gold
100 g cizrny Menu gold
1 tofu
1/2 cukety
1 jarní cibulka
kokosové mléko
kari, sůl, pepř
rostlinný olej
Postup přípravy receptu:
Cizrnu si namočíme přes noc do vody. Olej si na pánvi necháme chvíli rozehřát a přidáme nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kostičky nakrájené tofu a lehce jej opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, slitou cizrnu a vše zasypeme kari kořením a podlijeme trochou kokosového mléka. Lze nahradit i klasickým kravským mlékem, ale už to nebude veganské. Vaříme na mírném ohni. Dle potřeby podlijeme vodou. Dochutíme solí a pepřem. Jasmínovou rýži si uvaříme dle návodu na obalu.

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky
1 porce 300 g - celkem 4 porce
Ingredience:
200 g kulatozrnné rýže Menu gold
40 g pohanky Menu gold
600 ml mléka
120 g másla
3 vejce
1/2 balíčku vanilkového cukru
80 g cukru
400 g dušených jablek
sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání
Postup přípravy receptu:
Propláchnutou rýži společně s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl a třetinou másla. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s polovinou cukru, třetinou másla a citronovou kůrou. K bílkům přidáme cukr a také vyšleháme. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh s bílků. Do vymaštěného pekáčku vložíme polovinu rýžové směsi, poklademe dušenými jablky a skořicovým cukrem. Zakryjeme druhou polovinou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Kuřecí rizoto s pohankou
1 porce 300 g - celkem 4 porce
Ingredience:
40 g slunečnicového oleje
80 g cibule
400 g kuřecího masa
150 g mrkve
350 ml vody nebo zeleninového vývaru
180 g kulatozrnné rýže Menu gold
40 g pohanky Menu gold
50 g sterilovaného hrášku
50 g sterilované kukuřice
100 g drcených rajčat
120 g strouhaného sýru
sůl, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátý olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, koření a na nudličky nakrájenou mrkev. Orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a vsypeme propláchnutou rýži a pohanku a drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut. Ke konci dušení přidáme hrášek a kukuřici. Promícháme a dochutíme. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

Kuřecí maso s dýní
1 porce 400 g, z toho 60 g masa
Ingredience:
320 g rýže basmati Menu gold
400 g kuřecích prsou
50 g slunečnicového oleje
50 g cibule
150 g dýňového pyré
150 g papriky kapie
20 g česneku
70 g mrkve
70 g brokolice
kurkuma, sůl, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Rýži basmati propláchneme, zalijeme osolenou vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na rozehřátý olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a přidáme k masu. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém, osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou rýží basmati.
