Čočka s prosciuttem a mátou
4 porce
Ingredience:
320 g čočky Menu Gold
600 ml zeleninového vývaru
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 velká cibule
3 mrkve
2 lžička koriandru
2 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
160 g prosciutta
1 lžička třtinového cukru
sůl
pár lístků máty
Postup:
Čočku propláchneme, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 20 minut tak, aby čočka byla uvařená na skus. Přebytečnou vodu scedíme a necháme si stranou. Ve větším nepřilnavém hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli na půlměsíčky, na kostičky prosciutto a ochutíme koriandrem. Za stálého míchání restujeme asi 5 minut, dokud není cibule měkká. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek a osolíme podle chuti. Povaříme další cca 2 až 3 minuty, aby mrkev trochu změkla. Přimícháme rajčatový protlak, třtinový cukr a čočku. Přidáme vodu z čočky, příp. i čistou vodu tak, abychom docílili požadované konzistence. Osolíme a přidáme nasekanou mátu. Přivedeme k varu, osolíme a dusíme vše doměkka. Podáváme teplé jako hlavní chod.