JARNÍ STRAVOVÁNÍ 

Na jaře se strava z energetického hlediska ubírá směrem k lehkosti. Je vhodné eliminovat konzumaci dlouze vařených a pečených masitých pokrmů. Významnou roli na jaře hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky (protože jsou bohaté na minerály a vitaminy). Příkladem třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.

Přelom ledna a února lze označit za měsíce pozdní zimy. Na těle lze v těchto měsících pocítit značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemoci (projev absence slunečního svitu a častá konzumace jednoduchých cukrů a nasycených tuků – pro zimní měsíce typické). Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučujeme měnit plynule stravovací režim již od půlky února (z hlediska biologických hodin začíná jaro už v půlce února).

CO TEDY NEJLÉPE JÍST?

 

Doporučujeme snížit množství konzumovaného hovězího a vepřového masa a preferovat krůtí a králičí nebo maso úplně na 4-8 týdnů vynechat. Ideálně k tomu můžete využít postní, předvelikonoční období. To samé platí pro mléčné výrobky. Pokud ani bez nich nevydržíme, preferujme zakysané mléčné výrobky. Dále můžeme snížit příjem lepku a obilovin podléhajícím plísním (pšenici, žito, oves), sladkosti, cukrovinky, slazené nápoje, uzeniny, polotovary a toxické látky (alkohol, nikotin apod.).

Naopak preferujme luštěniny (čočku, červenou čočku, fazole, hrách, cizrnu), obiloviny (rýži, kuskus), zeleninu (domácí kysané zelí a šťávu z kysaného zelí, brokolici, květák, celer, cibule, česnek, listovou zeleninu, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový olej), ryby 1-2x za týden, obilné kaše (jáhlová, rýžová, amarantová).

Z doplňků stravy doporučujeme vitaminy C, D, Q10, selen a zinek (vitaminy v bioaktivní formě). Pro celkové zesílení organismu doporučujeme podpořit funkci a stimulaci jater konzumací ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura).

*Zdravá a vyvážená strava je základem správného fungování organismu. Výše uvedený text nemá za cíl nahrazovat léky či lékaře. Vyjadřuje ucelený pohled na zásady zdravé výživy s radami konzultovanými s odborníkem.

polevka z cervene cocky
Polévka

Polévka z červené čočky

Toto je váš prostor. Přidejte obrázky, text a odkazy, nebo připojte data ze své kolekce.

Více zde
Kuskus koláč s cibulí
Hlavní jídlo

Kuskus se zeleninou

Toto je váš prostor. Přidejte obrázky, text a odkazy, nebo připojte data ze své kolekce.

Více zde
Asian Salad
Hlavní jídlo

Čočky s mrkví a fava fazolkami

Toto je váš prostor. Přidejte obrázky, text a odkazy, nebo připojte data ze své kolekce.

Více zde
Kuskus koláč s cibulí
Hlavní jídlo

Kuskus se zeleninou

Toto je váš prostor. Přidejte obrázky, text a odkazy, nebo připojte data ze své kolekce.

Více zde