ZIMNÍ STRAVOVÁNÍ 

Zimní období je dobou ladění se do klidu. Doporučujeme prodloužit délku spánku na cca 8-9 hodin/den a jít spát dříve před půlnocí (ulehnout kolem 21. hodiny a vstávat mezi 5.-7. hodinou). Dostatečné množství spánku pomůže k udržení imunity a produktivity především v měsících pozdní zimy (ledna a února), kdy může být tělo obzvlášť náchylné k nemoci. Dalším benefitem většího množství spánkových hodin je udržení tělesné hmotnosti, protože tělo spánkem získá potřebnou energii. V opačném případě (při nedostatečném množství spánku) nás může tělo nabádat k většímu příjmu potravy, aby doplnilo chybějící energii. 

U pohybové aktivity doporučujeme ubrat na intenzitě i počtu tréninkových jednotek. Můžeme se věnovat více vnitřnímu, duševnímu nastavení a šetřit vydanou energií. Obecné tréninkové zatížení držet v rozmezí 65-75 % maxima.

Ne vždy máme možnost spát více hodin (ženy na rodičovské, které se v tomto období hodně přizpůsobují dětem, nebo ti, kteří pracují ve směnných provozech a podobně nebo jsou naše důvody jiné). V takovém případě doporučujeme zaměřit se na stravování. I stravování může v zimních měsících významně přispět správnému fungování našeho organismu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, zapečená jídla, ovocné kompoty, sušené ovoce apod. Doporučujeme také dávat přednost jídlům slané chuti. Výbornými potravinami zimního jídelníčku jsou určité druhy luštěnin a zeleniny.

Z luštěnin doporučujeme sóju bohatou na rostlinné bílkoviny, hrstku, která doplní komplexní sacharidy, čočku a všechny druhy fazolí, které lze použít do mnoha jídel.

Ze zeleniny je doporučována kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, křen, ředkev, červená řepa), brukvovitá zelenina (květák, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, zelí, romanesco), cibule, česnek, pórek, kysané zelí (zdroj vitaminu C).

JAK JSOU NA TOM JEDNOTLIVÉ LUŠTĚNINY?

 

Čočka (zelená) velkozrnná

Tento druh čočky patří k základu tradiční české kuchyně. Je bohatá na proteiny, komplexní sacharidy, množství vitaminů a minerálů (B1, B6, kyselina listová, zinek, hořčík, draslík, železo a měď). Pravidelná konzumace čočky velkozrnné je pro nás významná pro její pozitivní fyziologické účinky. Pomáhá diabetikům v normoglykémii, pomáhá snižovat LDL cholesterol, při zácpě může rozpohybovat střeva díky obsažené vláknině. Doporučujeme ji také konzumovat lidem s anémií, protože obsahuje významné množství železa.

Proč se vlastně čočka jí na Nový rok?

 

V Česku je zvykem jíst první den v roce čočku, protože tradice říká, že se nás budou držet peníze celý rok. Tradičně se konzumuje čočka zelená (velkozrnná). Čočku je vhodné konzumovat nejen kvůli tradici, ale i proto, že po svátcích odlehčí trávení jako varianta bezmasého jídla a dodá tělu množství vlákniny, rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů a pomůže pročistit trávící systém. Doporučujeme čočku konzumovat s kořenovou zeleninou a nekombinovat s uzeninami a tučným masem.

Hrstka

 

Hrstková polévka je spjata zejména se zimou. V tomto období je ideálním pokrmem, který dodá rostlinné bílkoviny, komplexní sacharidy, vlákninu a prohřeje organismus. Její základ tvoří různé druhy luštěnin (několik druhů druhy fazolí, čočky a hrachu), je tedy přirozeně bezlepková. Na přípravu hrstkové polévky doporučujeme zeleninový vývar nebo zeleninový bio bujón bez glutamátu. Hrstku můžeme mimo polévek použít také k zahuštění pokrmů, k přípravě kaší nebo pyré, základ bezmasých karbanátků apod.

 

Fazole

 

Fazolí existuje mnoho druhů: bílé malé nebo velké, červené, černé, barevné, strakaté, hnědé, fazole mungo, navy a další. Fazole obecně po uvaření do měkka získávají jemně nasládlou chuť. Hodí se jako hlavní jídlo nebo příloha k rýžovým a kukuřičným pokrmům. Kdo má rád pikantnější pokrmy, může fazole ochutit cayenským pepřem, pálivou paprikou nebo chilli.

KTERÉ FAZOLE JSOU NEJOBLÍBENĚJŠÍ V ČESKÉ KUCHYNI?

V české kuchyni jsou nejčastěji používány fazole bílé a barevné. Pro zpestření jídelníčku můžeme zařadit více druhů fazolí s významným fyziologickým přínosem pro naše tělo. Doporučujeme do jídelníčku zařadit fazoli mungo, adzuki, barevnou a navy.

Fazole pinto je středně velká barevná fazole výborné, lehce pikantní chuti. Moučná konzistence fazolí je vhodná pro pokrmy mexické kuchyně.

Fazole mungo olivově zelené barvy jsou bohaté na železo a vitamíny. Na rozdíl od jiných fazolí je možné je klíčit a také se namáčí (pokud zapomenete namočit, nevadí, není to nutné) a vaří kratší dobu. Lehká stravitelnost a jejich příjemná chuť obohatí zeleninové saláty o komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny.

Fazole navy jsou malé bílé fazole s typickou jemnou chutí. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a obsahují hodně vlákniny. Fazole navy je také velmi dobrým zdrojem manganu, kyseliny listové a hořčíku. Její konzumaci doporučujeme jako prevenci vysokého krevního tlaku a aterosklerózy.

ČÍM JSOU PRO NÁS FAZOLE HODNOTNÉ?

Díky studiím se zjistilo, že šálek vařených fazolí denně dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu, stabilizovat inzulín, krevní cukr a snížit krevní tlak. Konzumace fazolí bohatých na vlákninu zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt tak, že nedochází ke vzniku žaludečních a trávicích potíží. Fazole také obsahují bohatě železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny skupiny B a aminokyseliny. Složité sacharidy fazolí tělo tráví pozvolna, díky tomu nedochází k náhlým skokům v krevních hladinách glukózy, což je přínosné pro diabetiky.

*Zdravá a vyvážená strava je základem správného fungování organismu. Výše uvedený text nemá za cíl nahrazovat léky či lékaře. Vyjadřuje ucelený pohled na zásady zdravé výživy s radami konzultovanými s odborníkem.

fazolova polevka s bataty
POLÉVKA

Zahřívací polévka ze sytých fazolí a jemných batátů.

pohankovy puding_zima

Neodolatelný puding z pohanky a kakaa zasytí na celé dopoledne.

mungo s cuketou
HLAVNÍ JÍDLO

Malé zelené mungo fazolky v zajímavé variaci s restovanou cuketou.

mrkvove muffiny
SLADKÉ

Mrkev, kuskus a chia semínka jsou pro zdravé muffiny jako stvoření.