
Polévka z červené čočky a drcených rajčat
4 porce
Ingredience:
80 g červené čočky půlené Menu Gold
1 cibule
1 mrkev
1 petržele
40 g řapíkatého celeru
olivový olej
200 g drcených rajčat
1 stroužek česneku
provensálské koření
1 lžička cukru
sůl
Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Hrstka na kari
4 porce
Ingredience:
250 g Hrstky Menu gold
1 cibule
kari koření
olej, sůl, pepř
trochu mléka
vejce
toustový chléb
Postup přípravy receptu:
Hrstku si namočíme na pár hodin do vody. Vaříme dle návodu do změknutí. Jelikož jsem ji měla namočenou přes noc, tak ji stačilo vařit cca 30 minut. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme uvařenou hrstku. Poté přidáme kari koření, sůl, pepř a lehce podlijeme mlékem nebo smetanou. Pořádně promícháme. Podáváme s volským okem, zeleninou a na sucho opečeným toustem.

Cizrna s baby karotkou a sázeným vejcem
4 porce
Ingredience:
200 g cizrny Menu gold
80 g másla
1 větší cibule
1 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
500 g baby karotky
provensálské koření
4 vejce
Postup přípravy receptu:
Namočenou cizrnu propláchneme a dáme vařit do měkka. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, utřený česnek a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpustíme polovinu másla, zasypeme moukou a krátce orestujeme. Hotovou jíškou zahustíme cizrnu, přivedeme k varu a krátce povaříme. Na zbylém másle doměkka podusíme baby karotku, dochutíme provensálským kořením, případně i osolíme. Podáváme jako hlavní jídlo se sázeným vejcem.

Salát s fíky čočkou beluga
podle @Foodlover_Veru
Ingredience:
hrst čočky beluga Menu gold
salát polníček
1/2 mozarelly
cherry rajčata
Medovo-hořčičná zálivka:
1 PL oleje
1 ČL medu
1 ČL hořčice
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Na talířek si dáme salát, nakrájená cherry rajčata a 24 h namočenou čočku. Kdo chce může i povařit, ale já ji mám ráda i tímto způsobem, chutná pak jako hrášek. Promícháme s dresinkem. Přidáme nakrájený fík, mozarellu. Kdo chce, může mozarellu nahradit fetou. Podáváme s nasucho opečeným toustem.

Hrachová kaše s cibulkou
1 porce 200 g - celkem 4 porce
Ingredience:
300 g zeleného hrachu Menu gold
pepř mletý
majoránka
10 g česneku
10 g soli
70 g slunečnicového oleje
30 g cibule
Postup přípravy receptu:
Hrách namočíme na 12 hodin. Před vařením hrách propláchneme a zalijeme dostatečným množstvím nové vody a vaříme. Po uvaření hrách rozmixujeme a dochutíme kořením a česnekem. Poléváme osmaženou cibulkou a podáváme s vejcem a chlebem.

Mexický fazolový hrnec
1 porce 200 g - celkem 4 porce
Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
70 g cibule
150 g drcených rajčat
50 g rajského protlaku
300 g uvařených barevných fazolí Menu gold
300 g uvařených bílých fazolí Menu gold
100 g sterilované kukuřice
30 g česneku
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži Menu gold

Luštěninový salát s tuňákem
1 porce 200 g - celkem 4 porce
Ingredience:
100 g uvařených barevných fazolí Menu gold
70 g uvařené bílá fazole Menu gold
70 g uvařené cizrny Menu gold
50 g sterilované kukuřice
20 g čočky beluga Menu gold
50 g pohanky Menu gold
40 g bulguru Menu gold
30 g mrkve
30 g řapíkatého celeru
20 g pórku
40 g papriky kápie
40 g červené cibule
150 g tuňáku
40 g slunečnicového oleje
ocet, sůl, cukr, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Pohanku, bulgur a čočku belugu uvaříme, vychladíme. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu, vychlazenou pohanku, bulgur, čočku beluga a uvařené luštěniny a dochutíme. Na závěr přidáme tuňáka. Servírujeme na listovém salátu.

Mrkev s čočkou beluga s máslovým řízkem
1 porce 280 g z toho 80 g máslový řízek - celkem 4 porce
Ingredience:
400 g vepřové plece
100 g smetany 33%
30 g strouhanky
50 g slunečnicového oleje
700 g mrkve
30 g čočky beluga Menu gold
30 g hladké mouky
30 g cibule
sůl, pepř bílý, muškátový oříšek, cukr, ocet
Postup přípravy receptu:
Maso pomeleme na jemno, přidáme sůl, větší část smetany, muškátový oříšek, pepř bílý a strouhanku, vše pořádně vyšleháme. Tvoříme karbanátky, které pečeme na plechu potřeném vodou při teplotě 200 °C. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a restujeme společně s nadrobno nakrájenou cibulí na rozehřátém oleji. Přidáme uvařenou čočku beluga, zahustíme moukou, zjemníme zbytkem smetany a dochutíme kořením a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami.
