top of page
cizrnova sladka pomazanka

Cizrnová pomazánka s kakaem a medem
4 porce

Ingredience:

120 g cizrny Menu Gold

50 g kakaa

80 g medu

250 ml horké vody

Lžíce olivového oleje

Pečivo

cizrnova sladka pomazanka

Postup přípravy receptu:

Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme, dáme na utěrku odpařit a odkapat. Poté přesuneme na plech a dáme péct na 200 °C na 30 minut. Opečenou cizrnu vložíme do mixéru, přidáme kakao, med, olej, zalijeme horkou vodou a rozmixujeme dohladka.

Podáváme na pečivu ke snídani nebo svačině.   

salat z belugy s chorizem
salat z belugy s chorizem

Salát z čočky beluga s křupavým chorizem
4 porce

Ingredience:

200 g čočky beluga Menu Gold

3 barevné papriky

1 stroužek česneku

200 g choriza

2 šalotky

120 g sušených rajčat

320 g fety

100 ml olivového oleje

plocholistá petržel

sůl

pepř

Postup přípravy receptu:

Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.

Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Chorizo nakrájíme na kolečka, vyskládáme na pánev a necháme pomalu vypéct dokřupava. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme sušená rajčata, marinované papriky a uvařenou čočku beluga. Vše spolu jemně prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a nasypeme nasekanou petrželku.

Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem a křupavým chorizem.

francouzke ragu
franckouzske ragu

Francouzské ragú se žampiony
4 porce

Ingredience:

200 g čočky francouzské Menu Gold

300 g žampionů

Lžíce másla

Slunečnicový olej

160 g mrkve

80 g šalotky

2 stroužky česneku

Čerstvý tymián

½ dcl suchého bílého vína

2 dcl zeleninového vývaru

200 ml 33% smetany

80 g parmazánu

400 g těstovin farfalle

Čerstvá pažitka

Postup přípravy receptu:

Francouzskou čočku uvaříme v jemně osolené vodě na skus. V pánvi rozehřejeme máslo s kapkou oleje, na kterém orestujeme žampiony nakrájené na měsíčky a mrkev na kostičky. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem. Přidáme lístečky tymiánu, čočku a zastříkneme bílým vínem. Promícháme, podlijeme vývarem, přidáme smetanu, polovinu nastrouhaného parmezánu a krátce provaříme.

Ragú podáváme na čerstvě uvařených těstovinách spolu s nasekanou pažitkou a druhou polovinou parmezánu.

 

Náš tip: francouzskou čočku pro zvýraznění chuti můžeme uvařit v zeleninovém vývaru.

čočový dahl s basmati
cockovy dahl s basmati

Dahl z červené čočky s basmati rýží
4 porce

Ingredience:

200 g čočky červené celé Menu Gold

320 g rýže basmati Menu Gold

1 červená cibule

50 ml slunečnicového oleje

2 stroužky česneku

4 cm zázvoru

1 lžička kari

1 lžička mleté červené papriky

1/2 lžičky kurkumy

1/2 lžičky garam masaly

320 g batátů

1 l zeleninového vývaru

200 ml kokosového mléka

200 g drcených krájených rajčat

sůl

pepř

Limetka

Čerstvý koriandr

120 g bílého jogurtu

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek, zázvor a všechno koření. Vložíme na kostičky nakrájené batáty a červenou čočku. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme téměř do měkka.  Ke konci vaření přidáme kokosové mléko a drcená rajčata. Směs povaříme a ochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. Basmati rýži vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 15 minut.

Hotový dahl podáváme s basmati rýží, ozdobíme čerstvě nasekaným koriandrem a zjemníme bílým jogurtem.

beluga s dyni a chipsem
beluga s dyni a chipsem

Čočka beluga s pečenou dýní a křupavým chipsem
4 porce

Ingredience:

320 g čočky beluga Menu Gold

2 stroužky česneku

1,2 kg hokkaido dýně

35 g cukru krystal

30 ml octu

50 ml olivového oleje

50 g dýňových semínek

4 menší bagety na rozpékání

80 g cibule

Snítka tymiánu

Sůl

Pepř

Postup přípravy receptu:

Čočku si uvaříme v mírně osolené vodě s tymiánem a rozmáčknutým česnekem „na skus“.  Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na větší kostky, které osolíme, opepříme, pocukrujeme, zakápneme octem a olejem. Promícháme a dáme péct na 180 °C na 30 minut. 1/3 dýně rozmixujeme spolu s 120 ml horké vody. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, vložíme na plech, potřeme olivovým olejem, přidáme dýňová semínka a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C na cca 8 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme uvařenou čočku, dýňové pyré a případně osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s pečenou dýní, semínky a chipsy z bagety.

cizrnove placky
cizrnove placky

Cizrnové placky s bramborovou kaší
4 porce

Ingredience:

280 g cizrny Menu Gold

1 velká cibule

25 g listové petrželky včetně menších stonků

2 stroužky česneku

olivový olej

řepkový olej na smažení

drcený kmín

hladká mouka na zahuštění

sůl

pepř

bramborová kaše

Postup přípravy receptu:

Cizrnu přes noc namočíme. Ráno slijeme a propláchneme. Spolu s nakrájenou cibulí, petrželkou a česnekem rozemeleme najemno. Pokud by byla směs stále moc hrubá, tak ji ještě zjemníme tyčovým mixérem. Přidáme koření, olivový olej, osolíme, opepříme a podle potřeby postupně přidáváme hladkou mouku. Výsledná cizrnová směs by měla mít kompaktní konzistenci. Ze směsi tvarujeme placky a smažíme na rozehřátém oleji. Podáváme s bramborovou kaší.

kremova cocka
kremova cocka_edited.jpg

Krémová čočka s pečeným bramborem
4 porce

Ingredience:

320 g čočky velkozrnné Menu Gold

4 velké brambory

80 g cibule

4 stroužky česneku

40 ml řepkového oleje

1 lžíce hladké mouky

Snítka tymiánu

500 ml zeleninového vývaru

200 ml 31% smetany ke šlehání

160 g listového špenátu

100 g čedaru

Sůl

Pepř

Postup přípravy receptu:

Čočku propláchneme a uvaříme na skus. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je zchladnout.  Opatrně je vydlabeme tak, abychom nepoškodili slupku. Na rozehřáté pánvi zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu vložíme do hrnce, přidáme snítku tymiánu, zaprášíme hladkou moukou a po chvilce zalijeme vývarem a necháme provařit. Přidáme uvařenou čočku, zalijeme smetanou a necháme zredukovat. Nakonec osolíme a opepříme. K druhé polovině orestované cibule s česnekem přidáme vydlabanou část brambor, špenát a opět dochutíme. Vaříme chvíli, jen do zavadnutí špenátu. Směsí naplníme brambory a nahoru položíme plátek čedaru. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 20 minut. Po dopečení servírujeme s připravenou krémovou čočkou.

zimní hrstková
zimni hrstkova_edited.jpg

Zimní hrstková polévka
4 porce

Ingredience:

100 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold

350 g uzených žeber

50 g mrkve

50 g petržele

4 kuličky nového koření

Cibule

2 stroužky česneku

50 ml řepkového oleje

100 g brambor

Kmín

Majoránka

Hladkolistá petrželka

Postup přípravy receptu:

Luštěninovou směs den předem namočíme. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka.

Žebra, očištěnou mrkev a petržel a nové koření vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou vaříme cca 2 hodiny, dokud nejde maso krásně od kosti. Po uvaření obereme maso ze žeber a spolu s kořenovou zeleninou nakrájíme. Vývar dáme stranou. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a spolu s kmínem orestujeme na rozehřátém oleji. Vložíme na kostky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a uvaříme do měkka. Přidáme uvařenou hrstku, maso a kořenovou zeleninu. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

polevka s francouzskou
vyvar s francouzskou cockou

Zeleninový vývar s francouzskou čočkou
4 porce

Ingredience:

120 g čočky zelené francouzské Menu Gold

2 stroužky česneku

Snítka tymiánu

50 ml řepkového oleje

100 g mrkve

50 g celeru

80 g pórku

800 ml zeleninového vývaru

1 vejce

Plocholistá petrželka

50 g těstovin hvězdiček

Sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Stroužky česneku rozmáčkneme a spolu se snítkou tymiánu přidáme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu, mírně osolíme a vložíme francouzskou čočku. Vaříme cca 20 minut, dokud není čočka al dente a slijeme. Na troše oleje orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme do měkka. V hrnku rozmícháme vejce a vmícháme do polévky. Nakonec přidáme čočku, nasekanou petrželku, uvařenou těstovinovou zavářku, osolíme a pepříme dle chuti.

hrachove kari
hrachove kari s basmati

Hrachové kari s basmati rýží
4 porce

Ingredience:

200 g hrachu žlutého

půleného Menu Gold

400 g rýže basmati Menu Gold

400 g květáku

1 vetší cibule

4 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

2 lžíce zázvoru

1 lžička kari

½ lžičky římského kmínu

200 g drcených rajčat

2 jarní cibulky

400 ml kokosového mléka

200 ml zeleninového vývaru

1 limetka

Čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu:

Hrách uvaříme doměkka podle návodu na obalu a necháme okapat. Květák omyjeme a rozdělíme na růžičky. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 8 minut. Poté prudce zchladíme ve studené vodě. Najemno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme kari, římský kmín a necháme půl minuty restovat. Vložíme drcená rajčata, květák, hrách, nakrájenou jarní cibulku a zalijeme kokosovým mlékem. Chvíli spolu povaříme, aby se všechny chutě spojily. Dochutíme šťávou z limetky a osolíme. Pokud je kari příliš husté, zředíme zeleninovým vývarem. Podáváme s čerstvě uvařenou basmati rýží.

muffiny
muffiny

Muffiny s čokoládou
4 porce

Ingredience:

150 g fazole bílé malé Menu Gold

50 ml mléka

1 vejce

75 g másla

120 g cukru moučka

1 vanilkový cukr

1 lžíce špaldové mouky

1 prášek do pečiva

80 g hořké čokolády

Postup přípravy receptu:

Fazole bílé malé namočíme přes noc. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Scedíme, necháme vychladit a společně s mlékem a vajíčkem rozmixujeme dohladka. Poté přidáme oba cukry, mouku, změklé máslo a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Směs naplníme do cukrářských košíčků. Hořkou čokoládu nalámeme na malé kousky a zapícháme do těsta. Necháme 10 minut odpočinout. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 35 minut. 

zapecene testoviny
zapecene testoviny

Zapečené těstoviny
4 porce

Ingredience:

200 g fazole barevné Menu Gold

320 g penne

400 g kuřecí prsa

200 g krájených rajčat

Bazalka

200 ml smetana 33 %

4 vejce

50 g parmezánu

120 g cibule

Řepkový olej na restování

Sůl

Pepř

Postup přípravy receptu:

Fazoli den předem namočíme a uvaříme podle návodu. Penne uvaříme „na skus“. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky osolíme, opepříme a zarestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a nakrájenou bazalku. Promícháme, přidáme uvařené fazole a těstoviny, opět promícháme a vložíme do vymazaného pekáčku. Smetanu, vejce a parmezán smícháme a nalejeme na těstovinovou směs. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme cca na 30-40 minut. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

tortilla z cervene cocky
tortilla

Tortilla z červené čočky
4 porce

Ingredience:

160 g červené čočky Menu Gold

260 ml vody

80 g čerstvého špenátu

80 g sušených rajčat v oleji

160 g fety

120 g rajčat

120 g řeckého bílého jogurtu

1 stroužek česneku

Slunečnicový olej

Sůl

Pepř

Postup přípravy receptu:

Červenou čočku propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den osolíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 5 minut odpočinout. Nepřilnavou pánev potřeme olejem a po celém dně roztáhneme těsto v tloušťce asi 2 mm. Opečeme z obou stran.

Do jogurtu vmícháme utřený česnek, lžíci olivového oleje, osolíme a opepříme.

Hotové placky plníme špenátem, který jsme ochutili olejem ze sušených rajčat. Poklademe nakrájenou fetou, čerstvými i sušenými rajčaty a jogurtovým dresinkem.

Zabalíme do tortill a podáváme.

ragu z belugy
ragu z belugy

Ragú z čočky beluga s lososem
4 porce

Ingredience:

200 g čočky beluga Menu Gold

Zeleninový vývar

150 g celeru

150 g mrkve

olivový olej

1 cibule

1 lžíce cukru krystal

2 lžíce sójové omáčky

250 g drcených rajčat

600 g brambor

100 g másla

720 g lososa

Sůl

Pepř

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga uvaříme v zeleninovém vývaru na skus a slijeme. Na oleji zarestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu na malé kostky. Jakmile začne měknout, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a společně restujeme dozlatova. Zaprášíme cukrem, po rozpuštění přidáme sójovou omáčku, kterou z poloviny odvaříme. Poté přidáme drcená rajčata, uvařenou čočku beluga, případně podlijeme trochou vývaru a chvíli povaříme, aby se chutě propojily. Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, potřeme olivovým olejem a opečeme na rozehřáté pánvi ze všech stran. 

Ragú s lososem podáváme s bramborovou kaší.

JV9_1851.jpg

Ingredience:

200 g fazole bílé velké Menu Gold

1 cibule

slunečnicový olej

2 stroužky česneku

zeleninový vývar

1 plechovka kokosového mléka

120 g loupaných krevet

1 snítka koriandru

sůl

pepř

Krémová polévka z bílých fazolí s krevetami
4 porce

kremova z bilych fazoli

Postup přípravy receptu:

Fazole přes noc namočíme do vlažné vody. Na druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka. V hrnci zarestujeme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, do které přidáme po chvilce nadrobno nasekaný česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme uvařené fazole a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném ohni do změknutí, následně vše rozmixujeme. Zjemníme kokosovým mlékem a dosolíme podle chuti. Krevety osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi. Polévku na talíři ozdobíme krevetami a ochutíme natrhaným čerstvým koriandrem.

Falafel
falafel

Ingredience:

300 g cizrny Menu Gold

120 g cibule

30 ml olivového oleje

30 g petrželky

1 stroužek česneku

1 lžička mletého koriandru

1 lžička římského kmínu

Sůl

Pepř

Hladká mouka k zahuštění

Řepkový olej na smažení

Koriandr

Bílý jogurt

Falafel
4 porce

Postup přípravy receptu:

Cizrnu přes noc namočíme do studené vody. Následující den scedíme, propláchneme a dáme do stolního mixéru. Přidáme nasekanou cibuli, olivový olej, petrželku včetně menších stonků a utřený česnek. Rozmixujeme na hrubší směs a dochutíme kořením, osolíme a opepříme. Pokud by se směs rozpadala, zahustíme hladkou moukou podle potřeby. Těsto necháme v lednici ideálně alespoň hodinu odpočinout. Poté tvarujeme kuličky a smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

 

Podáváme s čerstvým koriandrem a zakápnuté bílým jogurtem.

lasagne cervena cocka

Lasagne s ragú z červené čočky
4 porce

Ingredience:

200 g čočky červené celé Menu Gold

60 g másla

Slunečnicový olej

60 g hladké mouky

700 ml mléka

muškátový oříšek

50 g parmezánu

1 cibule, 2 stroužky česneku

150 g mrkve

150 g celeru

30 g cukru krystal

400 g drcených rajčat

Sůl, pepř

Snítka tymiánu

300 g lasagní

Rukola

Postup přípravy receptu:

Čočku červenou vložíme do vroucí vody a uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejeme máslo se lžičkou oleje, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, nastrouháme kousek muškátového oříšku, přimícháme nastrouhaný parmezán a provaříme. Na druhé pánvi na rozehřátém oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme drcená rajčata, uvařenou čočku, tymián a vše společně podusíme, případně dochutíme. Do pekáčku s pečicím papírem dáme část bešamelové omáčky, na ni rozprostřeme část lasagní a čočkového ragú. Takto vrstvíme dál, poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka. Vložíme do trouby předehřáté na 145 °C a pečeme cca 1 hodinu. Servírujeme posypané čerstvou rukolou.

lasagne z červené čočky
beluga s kotletou

Čočka beluga s vepřovou kotletou
4 porce

Ingredience:

300 g čočky beluga Menu Gold

cca 600 ml vývaru

720 g vepřové kotlety

80 g másla

hladká mouka

slunečnicový olej

1 cibule

2 stroužky česneku

125 g mladého špenátu

sůl

pepř

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga vložíme do vroucího vývaru. Vaříme 23-27 minut, poté scedíme. Kotletu omyjeme, osušíme, v půlce nařízneme a naplníme studeným máslem. Opepříme, osolíme a ze všech stran opečeme na rozehřáté pánvi dozlatova. Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou čočku, vepřovou šťávu a vmícháme opraný špenát. Podáváme se sázeným vejcem a naklíčenou čočkou beluga.

berglinsen s  tempehem

Čočka berglinsen s tempehem
4 porce

Ingredience:

350 g čočky berglinsen Menu Gold

200 g kořenové zeleniny

350 g uzeného tempehu

2 stroužky česneku

Sůl

Pepř

Slunečnicový olej

Listová petrželka

Olivový olej

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Čočku berglinsen uvaříme podle návodu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky a dáme pomalu restovat na rozehřátý slunečnicový olej. Poté přidáme tempeh, nakrájený česnek a opět zarestujeme. Zamícháme s čočkou a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a dvě lžíce olivového oleje. Podáváme se zastřeným vajíčkem, které jemně dosolíme a opepříme.

berglinsen s tempehem
soulet

Šoulet
4 porce

beluga s kotletou

Ingredience:

320 g hrachu zeleného půleného Menu Gold

60 g krup

250 g cibule

2 stroužky česneku

8 kuřecích spodních stehen

½ lžičky majoránky

Vývar

Sůl

Pepř

Olej řepkový

Hrách a kroupy propláchneme, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme, česnek rozmáčkneme a vložíme do pekáčku. Kuřecí paličky osolíme, opepříme, potřeme olejem a položíme na nakrájenou cibuli. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 50 minut. Výpek rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu přidáme k uvařenému hrachu a kroupám. Ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme dle chuti a promícháme. Směs vrátíme zpět do pekáčku, nahoru položíme kuřecí stehna. Opět vložíme do trouby a pečeme na 180 °C dalších cca 10 minut. Mezitím druhou polovinu výpeku zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme do hladka. Šoulet servírujeme s kuřecími stehny a poléváme vzniklou šťávou.

pyre z cerv.cocky a losos
pyre z cervene cocky

Pyré z červené čočky s grilovaným lososem
4 porce

Ingredience:

320 g čočky červené Menu Gold

700 g filetu z lososa

300 g červené papriky

1 velká cibule

1 stroužek česneku

řepkový olej

700 ml zeleninového vývaru

tymián

sůl

limetka

Postup přípravy receptu:

Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme jej, posypeme tymiánem a naložíme do oleje. Necháme marinovat alespoň 1 hodinu. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Papriky omyjeme, osušíme a vcelku vložíme do rozpálené trouby. Jakmile se na slupce začnou tvořit puchýře, vytáhneme je z trouby, vložíme do mísy, zakryjeme potravinářskou folií a necháme je 5 minut zapařit. Poté papriku oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém oleji zarestujeme. Přidáme papriku, červenou čočku a horký vývar. Vaříme doměkka, rozmixujeme tyčovým mixérem a dosolíme dle chuti. Lososa vložíme na grilovací pánev a opečeme ze všech stran dorůžova. Na talíři tvoříme z pyré zdobičkou kopečky a servírujeme s grilovaným lososem se skrojkem limetky.

blondies
blondies

Blondies
10 kousků

Ingredience:

150 g fazole bílé Menu Gold

75 ml mléka

50 g arašídového másla

50 g másla

1 vejce

50 g cukru krupice

25 g vloček

1 prášek do pečiva

30 g čokolády

Postup přípravy receptu:

Fazoli namočíme, druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka a scedíme. Zalijeme mlékem, přidáme obě másla, rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem. Vločky rozmixujeme na jemné kousky a smícháme s práškem do pečiva. Všechny ingredience spojíme a vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. Nahrubo nasekanou nebo nastrouhanou čokoládou posypeme těsto a pečeme na 160 °C cca 30-40 minut.

fazolova omacka

Uzené kuřecí stehno s omáčkou z bílých fazolí
4 porce

Ingredience:

100 g fazole bílé malé Menu Gold

30 g cibule

1 stroužek česneku

15 g másla

olej

100 ml 33% smetany

150 ml slepičího vývaru

1 kg malých brambor

4 uzená kuřecí stehna

pepř, sůl

tymián

fazolova omack

Postup přípravy receptu:

Fazole den předem namočíme do vlažné vody, druhý den slijeme, v čisté vodě uvaříme do měkka a scedíme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém másle s trochou oleje. Přidáme k fazolím, zalijeme vývarem a smetanou. Provaříme, rozmixujeme dohladka a ochutíme. Brambory dobře omyjeme a překrájíme. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a asi hodinu pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Po 45 minutách přidáme k bramborům uzená stehna a pečeme ještě dalších 15 minut. Podáváme jako hlavní jídlo přelité fazolovou omáčkou.

exoticka berglinsen
exoticka berglinsen

Exotická čočka berglinsen s jasmínovou rýží
4 porce

Ingredience:

250 g čočky berglinsen Menu Gold

400 g rýže jasmínové Menu Gold

150 g cibule

1 stroužek česneku

olej

400 ml kokosového mléka

125 g špenátu            

sůl

pepř

Postup přípravy receptu:

Čočku a jasmínovou rýži uvaříme dle návodu. Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek zarestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme kokosovým mlékem a přivedeme k varu. Poté vložíme uvařenou čočku berglinsen a chvíli provaříme. Vmícháme špenát, osolíme a opepříme podle chuti. Čočkovou směs podáváme s jasmínovou rýží.

peceny batat
plneny batat

Pečený batát s francouzskou čočkou
4 porce

Ingredience:

200 g francouzské čočky Menu Gold

2 velké batáty

olivový olej

sůl

pepř

1 řapíkatý celer

200 g mozzarelly

sójová omáčka

Postup přípravy receptu:

Francouzskou čočku uvaříme dle návodu na obalu. Batáty zakápneme olejem, posolíme, zabalíme do alobalu a dáme péct na 180 °C na cca 50 minut. Necháme vychladnout a vydlabeme batát ze slupky. Da pánve s rozehřátým oleje vložíme oloupaný řapíkatý celer nakrájený na kousky a spolu s batátem orestujeme. Přidáme uvařenou francouzskou čočku a prohřejeme. Dochutíme sójovou omáčkou, osolíme a opepříme. Směs vrátíme do batátové slupky. Ozdobíme natrhanou mozzarellou a podáváme.   

hrstka s uzenym
hrstka s uzenym.jpg

Hrstka s uzeným masem
4 porce

Ingredience:

200 g hrstky Menu Gold

600 g uzeného masa

150 g mrkve   

150 g celeru

100 g cibule

bobkový list

nové koření

sůl

pepř

600 g brambor

30 g sádla

80 g křenu

Postup přípravy receptu:

Uzené maso vložíme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninou, cibuli a koření do polévky. Jemně osolíme a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme a dáme do něj vařit hrstku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na lžíci sádla.

Vše zkompletujeme na talíři a doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.

cocka s makrelou
cocka s makrelou.jpg

Čočka s uzenou makrelou a pečenou zeleninou
4 porce

Ingredience:

350 g čočky Menu Gold

200 g mrkve   

200 g celeru

cukr krystal

1 stroužek česneku

ocet, olivový olej

100 g cibule

sójová omáčka

sůl, pepř

2 uzené makrely

Postup přípravy receptu:

Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus“. Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova. Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli. Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky. Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.

kremova z cervene cocky
kremova polevka z cervene cocky

Krémová polévka z červené čočky
4 porce

Ingredience:

130 g červené čočky celé Menu Gold

2 střední batáty

3 velké mrkve

3 stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

50 ml olivového oleje

sůl, pepř

1 snítka tymiánu

čerstvá petrželka

120 g zakysané smetany

Postup přípravy receptu:

Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Vše společně orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile polévka začne vařit, přidáme červenou čočku. Vaříme do změknutí (cca 20 minut). Poté odebereme polovinu polévky, rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem, nasekanou čerstvou petrželkou a tymiánem. V talíři dozdobíme lžící zakysané smetany. Můžeme podávat s krutony.

lustninove karbanatky
lusteninove karbanatky

Luštěninové karbanátky na listovém salátku
4 porce

Ingredience:

50 g čočka červené půlené Menu Gold

50 g čočky beluga Menu Gold

50 g čočky zelené Menu Gold

50 g fazole bílé malé Menu Gold

2 vejce

2 stroužky česneku

60 g strouhanky, majoránka

50 g smetany, sůl, pepř

240 g bílého jogurtu, cukr, 1 citron, olej

1 římský salát, 50 g mrkve, 50 g cibule

50 g řapíkatého celeru, 50 g červené papriky

Postup přípravy receptu:

Čočky a fazoli uvaříme podle návodu na obalu. Vychladíme a pomeleme nebo rozmixujeme nahrubo.  Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, majoránku, smetanu na zjemnění, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme menší karbanátky a smažíme v pánvi na rozehřátém oleji.

Římský salát, mrkev, cibuli, papriku a řapíkatý celer nakrájíme na nudličky a promícháme. K jogurtu přidáme citrónovou šťávu, trochu olivového oleje, osolíme, opepříme a vymícháme.

Salát lehce smícháme s jogurtovou zálivkou a podáváme s karbanátky.

 

Tip: zdravější verzi připravíme pečením v troubě rozehřáté na 200 °C do zlatova. Abychom dosáhli křupavé kůrky, zlehka před pečením potřeme olejem.

salat z belugy
salat z belugy_edited.jpg

Salát z čočky beluga s červenou řepou
4 porce

Ingredience:

125 g čočky beluga Menu Gold

1 stroužek česneku

250 g červené řepy

30 g medu

30 ml olivového oleje

15 ml balsamica

250 g baby špenátu

200 g balkánského sýru

tymián

sůl

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a stroužek česneku a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve druhém hrnci v osolené vodě s tymiánem uvaříme červenou řepu doměkka. Řepu necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme s uvařenou čočkou beluga, olivovým olejem, medem, balsamicem a jemně dosolíme. Opatrně vmícháme špenátové lístky. Salát posypeme nakrájeným balkánským sýrem a servírujeme jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři.

berglinsen ragu
berglinsen ragú

Ragú z čočky berlingsen se špagetami
4 porce

Ingredience:

250 g čočky berglinsen Menu Gold

200 g mrkve     

200 g celeru

olivový olej

100 g cibule

150 ml suchého červeného vína

250 g krájených loupaných rajčat

stroužek česneku

sůl

pepř

cukr krystal

400 g špaget

120 g parmezánu

Postup přípravy receptu:

Čočku propláchneme, uvaříme podle návodu na obale a přecedíme. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a osmahneme na rozehřátém oleji. Jakmile se odpaří voda, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Poté vlijeme červené víno a necháme odvařit. Přidáme krájená rajčata, uvařenou čočku a společně provaříme. Dochutíme utřeným česnekem, osolíme, opepříme. Dle chuti ochutíme cukrem. Ragú podáváme na špagetách uvařených „al dente“. Před servírováním posypeme na hobliny nastrouhaným parmezánem. 

beluga salat
beluga salat_edited.jpg

Salát z čočky beluga s pošírovaným vejcem
4 porce

Ingredience:

250 g čočky beluga Menu Gold

3 bobkové listy

4 kuličky nového koření

100 ml olivového oleje

3 střední cibule

2 lžíce mouky

50 g zakysané smetany

100 g anglické slaniny

sůl, pepř

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga vložíme do hrnce s vodou spolu s bobkovými listy a novým kořením a uvaříme na "skus". Scedíme, vytáhneme koření a vývar odložíme stranou. Na rozehřátém oleji orestujeme dvě cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidáme mouku. Vše společně orestujeme, zalijeme částí vývaru a necháme pár minut probublávat do krémové konzistence. Přidáme čočku, osolíme, opepříme. Vmícháme smetanu a lehce provaříme. Pokud je čočka příliš suchá, přilijeme trochu vývaru. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky a před podáváním orestujeme na pánvičce. Třetí cibuli nakrájím na kolečka a usmažíme v oleji. Vše servírujeme na talíře spolu s pošírovanými vejci.

salat z hrachu
_MAL2311.JPG

Lehký salát z hrachu a naklíčených mungo fazolí s pečenými rajčaty
4 porce

Ingredience:

250 g hrachu zeleného Menu Gold

naklíčené mungo fazole Menu Gold

4 bobkové listy

250 ml bílého jogurtu

50 g zakysané smetany

sůl, pepř

balzamikový ocet

0,5 dl olivového oleje

200 g baby rajčátek

320 g tuňáka ve vlastní šťávě

Postup přípravy receptu:

Hrách si dáme předem přes noc namočíme. Druhý den hrách scedíme, propláchneme, zalejeme čerstvou vodou a dáme vařit spolu s bobkovými listy. Vaříme cca 30–45 minut (do změknutí). Uvařený hrách scedíme, necháme okapat a vychladit.

Hrách vložíme do mísy, přidáme jogurt, zakysanou smetanu a ochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Zakápneme olivovým olejem. Pořádně promícháme, aby se nám všechny chutě spojily. Rajčata omyjeme a osušíme, dáme na pekáč a vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečeme cca 3-5 minut.

Salát na talíři a doplníme o tuňákem, pečenými rajčaty a naklíčenými mungo fazolemi.

berglinsen s lososem
berglinsen s lososem.jpg

Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech 

4 porce

Ingredience:

200 g čočky berglinsen Menu Gold

100 g cibule

50 g celeru

50 g mrkve

50 g petržele

stroužek česneku

sójová omáčka

250 g drcených rajčat

olej, sůl, pepř

cukr krystal na dochucení

600 g filet z lososa

tymián

Postup přípravy receptu:

Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.     

kremove fazole
kremove fazole s panenkou

Fazole ve smetanové omáčce s vepřovou panenkou 

4 porce

Ingredience:

250 g fazole bílé velké Menu Gold

150 g cibule

400 ml smetany

80 g parmezánu

20 g bazalky

600 g vepřové panenky

120 g plátků slaniny

sůl, pepř

olej

chléb

Postup přípravy receptu:

Den předem si namočíme fazole. Vyměníme vodu a vaříme do měkka. Mezitím na oleji opečeme na jemně nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme smetanou a necháme zredukovat. Přidáme uvařené fazole, parmezán, osolíme a opepříme. Očištěnou vepřovou panenku osolíme, opepříme a omotáme plátky slaniny. Na rozehřátém oleji zatáhneme ze všech stran a dáme do předehřáté trouby dopéct do růžova. Maso necháme chvíli odpočinout. Těsně před podáváním vmícháme ke krémovým fazolím nasekanou bazalku. Podáváme s panenkou nakrájenou na špalíky a opečeným chlebem.

Salat s mungo klicky
salat s mungo klicky

Salát s mungo klíčky a zastřeným vejcem

4 porce

Ingredience:

125 g naklíčených fazolí mungo Menu Gold

400 g brambor

60 g červené cibule

4 vejce

45 ml olivového oleje

15 g medu

10 g dijonské hořčice

5 g vinného octu

sůl

pepř

Postup přípravy receptu:

Na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Cibuli nakrájíme na kolečka, zakápneme vinným octem a necháme cca na 15 minut odležet.  Z oleje, medu, hořčice a octu vyšleháme emulzi, do které vmícháme vychladlé brambory, naloženou cibuli a naklíčené mungo fazole. Necháme spolu dalších cca 15 minut odležet, aby se prolnuly všechny chutě. Podáváme se zastřeným vejcem.

Náš tip na klíčení fazolek mungo:

Fazole mungo vložíme do sklenice a namočíme přes noc do studené vody. Hrdlo sklenice zakryjeme gázou a zajistíme gumičkou. Druhý den vodu vylijeme a fazole propláchneme. Sklenici otočíme hrdlem dolů, např. na hluboký talíř, ať může přebytečná voda odtékat. Postavíme na okno a 2x za den propláchneme. Jakmile budou semínka dostatečně vyklíčená, můžeme sklenici přesunout do lednice a zpomalit tak klíčivost fazolek. 

Cizrnovy krem
JV6_6724.jpg

Cizrnový krém s bylinkami

4 porce

Ingredience:

160 g cizrny Menu Gold

1 lžíce oleje

1 cibule

3 stroužky česneku

750 ml zeleninového vývaru

40 g smetany na vaření

bazalka, oregano, špetka mleté červené papriky

sůl, mletý pepř

pažitka na ozdobení

Postup přípravy receptu:

Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den cizrnu propláchneme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme uvařenou cizrnu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vše rozmixujeme a přivedeme k varu. Chvíli povaříme, zjemníme smetanou, ochutíme bazalkou, oreganem, osolíme a opepříme podle chuti. Dozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Polevka z cerv.cocky
polevka z cervene cocky

Polévka z červené čočky a drcených rajčat

4 porce

Ingredience:

80 g červené čočky půlené Menu Gold

1 cibule

1 mrkev

1 petržele

40 g řapíkatého celeru

olivový olej

200 g drcených rajčat

1 stroužek česneku

provensálské koření

1 lžička cukru

sůl

Postup přípravy receptu:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Hrstka na kari
Hrstka s vajíčkem.jpg

Hrstka na kari

4 porce

Ingredience:

250 g Hrstky Menu Gold
1 cibule
kari koření
olej, sůl, pepř
trochu mléka 
vejce 
toustový chléb 

Postup přípravy receptu:

Hrstku si namočíme na pár hodin do vody. Vaříme dle návodu do změknutí. Jelikož jsem ji měla namočenou přes noc, tak ji stačilo vařit cca 30 minut. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme uvařenou hrstku. Poté přidáme kari koření, sůl, pepř a lehce podlijeme mlékem nebo smetanou. Pořádně promícháme. Podáváme s volským okem, zeleninou a na sucho opečeným toustem.

Cizrna s karotkou
cizrna%20s%20baby%20karotkou_edited.jpg

Cizrna s baby karotkou a sázeným vejcem

4 porce

Ingredience:

200 g cizrny Menu gold

80 g másla

1 větší cibule

1 lžíce hladké mouky

2 stroužky česneku

sůl, pepř

500 g baby karotky

provensálské koření

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Namočenou cizrnu propláchneme a dáme vařit do měkka. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, utřený česnek a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpustíme polovinu másla, zasypeme moukou a krátce orestujeme. Hotovou jíškou zahustíme cizrnu, přivedeme k varu a krátce povaříme. Na zbylém másle doměkka podusíme baby karotku, dochutíme provensálským kořením, případně i osolíme. Podáváme jako hlavní jídlo se sázeným vejcem.

salát s belugou
Sal%25C3%2583%25C2%25A1t_s_belugou_a_f%2

Salát s fíky čočkou beluga

podle @Foodlover_Veru

Ingredience:

hrst čočky beluga Menu Gold

salát polníček
1/2 mozarelly
cherry rajčata

 

Medovo-hořčičná zálivka:
1 PL oleje
1 ČL medu
1 ČL hořčice
sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Na talířek si dáme salát, nakrájená cherry rajčata a 24 h namočenou čočku. Kdo chce může i povařit, ale já ji mám ráda i tímto způsobem, chutná pak jako hrášek. Promícháme s dresinkem. Přidáme nakrájený fík, mozarellu. Kdo chce, může mozarellu nahradit fetou. Podáváme s nasucho opečeným toustem.

Hrachova kase
hrách

Hrachová kaše s cibulkou

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

300 g zeleného hrachu Menu gold

pepř mletý

majoránka

10 g česneku

10 g soli

70 g slunečnicového oleje

30 g cibule

Postup přípravy receptu:

Hrách namočíme na 12 hodin. Před vařením hrách propláchneme a zalijeme dostatečným množstvím nové vody a vaříme. Po uvaření hrách rozmixujeme a dochutíme kořením a česnekem. Poléváme osmaženou cibulkou a podáváme s vejcem a chlebem.

Mexický hrnec
fazole

Mexický fazolový hrnec

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
70 g cibule
150 g drcených rajčat
50 g rajského protlaku
300 g uvařených barevných fazolí Menu Gold
300 g uvařených bílých fazolí Menu Gold
100 g sterilované kukuřice
30 g česneku
sůl, pepř

Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži.

luštěniny
Lusteninovy salat

Luštěninový salát s tuňákem

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:
100 g uvařených barevných fazolí Menu Gold
70 g uvařené bílá fazole Menu Gold
70 g uvařené cizrny Menu Gold
50 g sterilované kukuřice
20 g čočky beluga Menu Gold
50 g pohanky Menu Gold
40 g bulguru Menu Gold
30 g mrkve
30 g řapíkatého celeru
20 g pórku
40 g papriky kápie
40 g červené cibule
150 g tuňáku
40 g slunečnicového oleje
ocet, sůl, cukr, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Pohanku, bulgur a čočku belugu uvaříme, vychladíme. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu, vychlazenou pohanku, bulgur, čočku beluga a uvařené luštěniny a dochutíme. Na závěr přidáme tuňáka. Servírujeme na listovém salátu.

Mrkve s belugou

Mrkev s čočkou beluga s máslovým řízkem

1 porce 280 g z toho 80 g máslový řízek - celkem 4 porce

Ingredience:
400 g vepřové plece
100 g smetany 33%
30 g strouhanky
50 g slunečnicového oleje
700 g mrkve
30 g čočky beluga Menu Gold
30 g hladké mouky
30 g cibule
sůl, pepř bílý, muškátový oříšek, cukr, ocet

Postup přípravy receptu:

Maso pomeleme na jemno, přidáme sůl, větší část smetany, muškátový oříšek, pepř bílý a strouhanku, vše pořádně vyšleháme. Tvoříme karbanátky, které pečeme na plechu potřeném vodou při teplotě 200 °C. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a restujeme společně s nadrobno nakrájenou cibulí na rozehřátém oleji. Přidáme uvařenou čočku beluga, zahustíme moukou, zjemníme zbytkem smetany a dochutíme kořením a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami.

Sekana s cockou
čočka beluga

Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem

1 porce sekaná 100 g, salát 200 g

Ingredience:
40 g čočky beluga Menu Gold
150 g předního hovězího masa

150 g vepřové plece
50 g sterilované kukuřice
30 g cibule
50 g strouhanky
40 g mléky
1 vejce
700 g uvařených brambor
200 g sterilovaných okurků
70 g cibule
30 g slunečnicového oleje
40 g cukru
30 g hořčice
salát, sůl, česnek, majoránka, pepř mletý, ocet

Postup přípravy receptu:

Maso pomeleme, přidáme sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga. Vše vymícháme a vytvarujeme do válečku. Pečeme asi 50 minut. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené okurky a cibuli. Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravíme nálev a ten vmícháme do nakrájené zeleniny a brambor. Podáváme teplé nebo zastudena.

Pomazánka z belugy
čočka beluga

Pomazánka z čočky beluga

4 porce

Ingredience:
40 g čočky beluga Menu Gold
100 g tvarohu
4 cl smetany 31%
40 g mrkve
sůl, mletý pepř, česnek

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga uvaříme podle návodu na obalu a vychladíme Tvaroh společně se smetanou vyšleháme. Přidáme uvařenou a pomletou čočku beluga. Promícháme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek. Vše vymícháme, osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem, případně dozdobíme zeleninou.

Postup přípravy receptu:

Tvaroh společně se smetanou vyšleháme, přidáme uvařenou a pomletou čočku beluga, osolíme a opepříme. Přidáme nadrobno nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a důkladně promícháme.

Podáváme s chlebem, případně dozdobíme zeleninou.

bottom of page