
Lasagne s ragú z červené čočky
4 porce
Ingredience:
200 g čočky červené celé Menu Gold
60 g másla
Slunečnicový olej
60 g hladké mouky
700 ml mléka
muškátový oříšek
50 g parmezánu
1 cibule, 2 stroužky česneku
150 g mrkve
150 g celeru
30 g cukru krystal
400 g drcených rajčat
Sůl, pepř
Snítka tymiánu
300 g lasagní
Rukola
Postup přípravy receptu:
Čočku červenou vložíme do vroucí vody a uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejeme máslo se lžičkou oleje, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, nastrouháme kousek muškátového oříšku, přimícháme nastrouhaný parmezán a provaříme. Na druhé pánvi na rozehřátém oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme drcená rajčata, uvařenou čočku, tymián a vše společně podusíme, případně dochutíme. Do pekáčku s pečicím papírem dáme část bešamelové omáčky, na ni rozprostřeme část lasagní a čočkového ragú. Takto vrstvíme dál, poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka. Vložíme do trouby předehřáté na 145 °C a pečeme cca 1 hodinu. Servírujeme posypané čerstvou rukolou.

Čočka beluga s vepřovou kotletou
4 porce
Ingredience:
300 g čočky beluga Menu Gold
cca 600 ml vývaru
720 g vepřové kotlety
80 g másla
hladká mouka
slunečnicový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
125 g mladého špenátu
sůl
pepř
4 vejce
Postup přípravy receptu:
Čočku beluga vložíme do vroucího vývaru. Vaříme 23-27 minut, poté scedíme. Kotletu omyjeme, osušíme, v půlce nařízneme a naplníme studeným máslem. Opepříme, osolíme a ze všech stran opečeme na rozehřáté pánvi dozlatova. Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou čočku, vepřovou šťávu a vmícháme opraný špenát. Podáváme se sázeným vejcem a naklíčenou čočkou beluga.

Čočka berglinsen s tempehem
4 porce
Ingredience:
350 g čočky berglinsen Menu Gold
200 g kořenové zeleniny
350 g uzeného tempehu
2 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Slunečnicový olej
Listová petrželka
Olivový olej
4 vejce
Postup přípravy receptu:
Čočku berglinsen uvaříme podle návodu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky a dáme pomalu restovat na rozehřátý slunečnicový olej. Poté přidáme tempeh, nakrájený česnek a opět zarestujeme. Zamícháme s čočkou a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a dvě lžíce olivového oleje. Podáváme se zastřeným vajíčkem, které jemně dosolíme a opepříme.

Šoulet
4 porce
Ingredience:
320 g hrachu zeleného půleného Menu Gold
60 g krup
250 g cibule
2 stroužky česneku
8 kuřecích spodních stehen
½ lžičky majoránky
Vývar
Sůl
Pepř
Olej řepkový
Postup přípravy receptu:
Hrách a kroupy propláchneme, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme, česnek rozmáčkneme a vložíme do pekáčku. Kuřecí paličky osolíme, opepříme, potřeme olejem a položíme na nakrájenou cibuli. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 50 minut. Výpek rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu přidáme k uvařenému hrachu a kroupám. Ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme dle chuti a promícháme. Směs vrátíme zpět do pekáčku, nahoru položíme kuřecí stehna. Opět vložíme do trouby a pečeme na 180 °C dalších cca 10 minut. Mezitím druhou polovinu výpeku zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme do hladka. Šoulet servírujeme s kuřecími stehny a poléváme vzniklou šťávou.

Pyré z červené čočky s grilovaným lososem
4 porce
Ingredience:
320 g čočky červené Menu Gold
700 g filetu z lososa
300 g červené papriky
1 velká cibule
1 stroužek česneku
řepkový olej
700 ml zeleninového vývaru
tymián
sůl
limetka
Postup přípravy receptu:
Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme jej, posypeme tymiánem a naložíme do oleje. Necháme marinovat alespoň 1 hodinu. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Papriky omyjeme, osušíme a vcelku vložíme do rozpálené trouby. Jakmile se na slupce začnou tvořit puchýře, vytáhneme je z trouby, vložíme do mísy, zakryjeme potravinářskou folií a necháme je 5 minut zapařit. Poté papriku oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém oleji zarestujeme. Přidáme papriku, červenou čočku a horký vývar. Vaříme doměkka, rozmixujeme tyčovým mixérem a dosolíme dle chuti. Lososa vložíme na grilovací pánev a opečeme ze všech stran dorůžova. Na talíři tvoříme z pyré zdobičkou kopečky a servírujeme s grilovaným lososem se skrojkem limetky.

Blondies
10 kousků
Ingredience:
150 g fazole bílé Menu Gold
75 ml mléka
50 g arašídového másla
50 g másla
1 vejce
50 g cukru krupice
25 g vloček
1 prášek do pečiva
30 g čokolády
Postup přípravy receptu:
Fazoli namočíme, druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka a scedíme. Zalijeme mlékem, přidáme obě másla, rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem. Vločky rozmixujeme na jemné kousky a smícháme s práškem do pečiva. Všechny ingredience spojíme a vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. Nahrubo nasekanou nebo nastrouhanou čokoládou posypeme těsto a pečeme na 160 °C cca 30-40 minut.

Uzené kuřecí stehno s omáčkou z bílých fazolí
4 porce
Ingredience:
100 g fazole bílé malé Menu Gold
30 g cibule
1 stroužek česneku
15 g másla
olej
100 ml 33% smetany
150 ml slepičího vývaru
1 kg malých brambor
4 uzená kuřecí stehna
pepř, sůl
tymián
Postup přípravy receptu:
Fazole den předem namočíme do vlažné vody, druhý den slijeme, v čisté vodě uvaříme do měkka a scedíme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém másle s trochou oleje. Přidáme k fazolím, zalijeme vývarem a smetanou. Provaříme, rozmixujeme dohladka a ochutíme. Brambory dobře omyjeme a překrájíme. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a asi hodinu pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Po 45 minutách přidáme k bramborům uzená stehna a pečeme ještě dalších 15 minut. Podáváme jako hlavní jídlo přelité fazolovou omáčkou.

Exotická čočka berglinsen s jasmínovou rýží
4 porce
Ingredience:
250 g čočky berglinsen Menu Gold
400 g rýže jasmínové Menu Gold
150 g cibule
1 stroužek česneku
olej
400 ml kokosového mléka
125 g špenátu
sůl
pepř
Postup přípravy receptu:
Čočku a jasmínovou rýži uvaříme dle návodu. Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek zarestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme kokosovým mlékem a přivedeme k varu. Poté vložíme uvařenou čočku berglinsen a chvíli provaříme. Vmícháme špenát, osolíme a opepříme podle chuti. Čočkovou směs podáváme s jasmínovou rýží.

Pečený batát s francouzskou čočkou
4 porce
Ingredience:
200 g francouzské čočky Menu Gold
2 velké batáty
olivový olej
sůl
pepř
1 řapíkatý celer
200 g mozzarelly
sójová omáčka
Postup přípravy receptu:
Francouzskou čočku uvaříme dle návodu na obalu. Batáty zakápneme olejem, posolíme, zabalíme do alobalu a dáme péct na 180 °C na cca 50 minut. Necháme vychladnout a vydlabeme batát ze slupky. Da pánve s rozehřátým oleje vložíme oloupaný řapíkatý celer nakrájený na kousky a spolu s batátem orestujeme. Přidáme uvařenou francouzskou čočku a prohřejeme. Dochutíme sójovou omáčkou, osolíme a opepříme. Směs vrátíme do batátové slupky. Ozdobíme natrhanou mozzarellou a podáváme.

Hrstka s uzeným masem
4 porce
Ingredience:
200 g hrstky Menu Gold
600 g uzeného masa
150 g mrkve
150 g celeru
100 g cibule
bobkový list
nové koření
sůl
pepř
600 g brambor
30 g sádla
80 g křenu
Postup přípravy receptu:
Uzené maso vložíme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninou, cibuli a koření do polévky. Jemně osolíme a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme a dáme do něj vařit hrstku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na lžíci sádla.
Vše zkompletujeme na talíři a doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.

Čočka s uzenou makrelou a pečenou zeleninou
4 porce
Ingredience:
350 g čočky Menu Gold
200 g mrkve
200 g celeru
cukr krystal
1 stroužek česneku
ocet, olivový olej
100 g cibule
sójová omáčka
sůl, pepř
2 uzené makrely
Postup přípravy receptu:
Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus“. Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova. Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli. Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky. Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.

Krémová polévka z červené čočky
4 porce
Ingredience:
130 g červené čočky celé Menu Gold
2 střední batáty
3 velké mrkve
3 stroužky česneku
20 g čerstvého zázvoru
50 ml olivového oleje
sůl, pepř
1 snítka tymiánu
čerstvá petrželka
120 g zakysané smetany
Postup přípravy receptu:
Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Vše společně orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile polévka začne vařit, přidáme červenou čočku. Vaříme do změknutí (cca 20 minut). Poté odebereme polovinu polévky, rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem, nasekanou čerstvou petrželkou a tymiánem. V talíři dozdobíme lžící zakysané smetany. Můžeme podávat s krutony.

Luštěninové karbanátky na listovém salátku
4 porce
Ingredience:
50 g čočka červené půlené Menu Gold
50 g čočky beluga Menu Gold
50 g čočky zelené Menu Gold
50 g fazole bílé malé Menu Gold
2 vejce
2 stroužky česneku
60 g strouhanky, majoránka
50 g smetany, sůl, pepř
240 g bílého jogurtu, cukr, 1 citron, olej
1 římský salát, 50 g mrkve, 50 g cibule
50 g řapíkatého celeru, 50 g červené papriky
Postup přípravy receptu:
Čočky a fazoli uvaříme podle návodu na obalu. Vychladíme a pomeleme nebo rozmixujeme nahrubo. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, majoránku, smetanu na zjemnění, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme menší karbanátky a smažíme v pánvi na rozehřátém oleji.
Římský salát, mrkev, cibuli, papriku a řapíkatý celer nakrájíme na nudličky a promícháme. K jogurtu přidáme citrónovou šťávu, trochu olivového oleje, osolíme, opepříme a vymícháme.
Salát lehce smícháme s jogurtovou zálivkou a podáváme s karbanátky.
Tip: zdravější verzi připravíme pečením v troubě rozehřáté na 200 °C do zlatova. Abychom dosáhli křupavé kůrky, zlehka před pečením potřeme olejem.

Salát z čočky beluga s červenou řepou
4 porce
Ingredience:
125 g čočky beluga Menu Gold
1 stroužek česneku
250 g červené řepy
30 g medu
30 ml olivového oleje
15 ml balsamica
250 g baby špenátu
200 g balkánského sýru
tymián
sůl
Postup přípravy receptu:
Čočku beluga vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a stroužek česneku a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve druhém hrnci v osolené vodě s tymiánem uvaříme červenou řepu doměkka. Řepu necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme s uvařenou čočkou beluga, olivovým olejem, medem, balsamicem a jemně dosolíme. Opatrně vmícháme špenátové lístky. Salát posypeme nakrájeným balkánským sýrem a servírujeme jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři.

Ragú z čočky berlingsen se špagetami
4 porce
Ingredience:
250 g čočky berglinsen Menu Gold
200 g mrkve
200 g celeru
olivový olej
100 g cibule
150 ml suchého červeného vína
250 g krájených loupaných rajčat
stroužek česneku
sůl
pepř
cukr krystal
400 g špaget
120 g parmezánu
Postup přípravy receptu:
Čočku propláchneme, uvaříme podle návodu na obale a přecedíme. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a osmahneme na rozehřátém oleji. Jakmile se odpaří voda, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Poté vlijeme červené víno a necháme odvařit. Přidáme krájená rajčata, uvařenou čočku a společně provaříme. Dochutíme utřeným česnekem, osolíme, opepříme. Dle chuti ochutíme cukrem. Ragú podáváme na špagetách uvařených „al dente“. Před servírováním posypeme na hobliny nastrouhaným parmezánem.

Salát z čočky beluga s pošírovaným vejcem
4 porce
Ingredience:
250 g čočky beluga Menu Gold
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
100 ml olivového oleje
3 střední cibule
2 lžíce mouky
50 g zakysané smetany
100 g anglické slaniny
sůl, pepř
4 vejce
Postup přípravy receptu:
Čočku beluga vložíme do hrnce s vodou spolu s bobkovými listy a novým kořením a uvaříme na "skus". Scedíme, vytáhneme koření a vývar odložíme stranou. Na rozehřátém oleji orestujeme dvě cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidáme mouku. Vše společně orestujeme, zalijeme částí vývaru a necháme pár minut probublávat do krémové konzistence. Přidáme čočku, osolíme, opepříme. Vmícháme smetanu a lehce provaříme. Pokud je čočka příliš suchá, přilijeme trochu vývaru. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky a před podáváním orestujeme na pánvičce. Třetí cibuli nakrájím na kolečka a usmažíme v oleji. Vše servírujeme na talíře spolu s pošírovanými vejci.

Lehký salát z hrachu a naklíčených mungo fazolí s pečenými rajčaty
4 porce
Ingredience:
250 g hrachu zeleného Menu Gold
naklíčené mungo fazole Menu Gold
4 bobkové listy
250 ml bílého jogurtu
50 g zakysané smetany
sůl, pepř
balzamikový ocet
0,5 dl olivového oleje
200 g baby rajčátek
320 g tuňáka ve vlastní šťávě
Postup přípravy receptu:
Hrách si dáme předem přes noc namočíme. Druhý den hrách scedíme, propláchneme, zalejeme čerstvou vodou a dáme vařit spolu s bobkovými listy. Vaříme cca 30–45 minut (do změknutí). Uvařený hrách scedíme, necháme okapat a vychladit.
Hrách vložíme do mísy, přidáme jogurt, zakysanou smetanu a ochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Zakápneme olivovým olejem. Pořádně promícháme, aby se nám všechny chutě spojily. Rajčata omyjeme a osušíme, dáme na pekáč a vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečeme cca 3-5 minut.
Salát na talíři a doplníme o tuňákem, pečenými rajčaty a naklíčenými mungo fazolemi.

Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech
4 porce
Ingredience:
200 g čočky berglinsen Menu Gold
100 g cibule
50 g celeru
50 g mrkve
50 g petržele
stroužek česneku
sójová omáčka
250 g drcených rajčat
olej, sůl, pepř
cukr krystal na dochucení
600 g filet z lososa
tymián
Postup přípravy receptu:
Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

Fazole ve smetanové omáčce s vepřovou panenkou
4 porce
Ingredience:
250 g fazole bílé velké Menu Gold
150 g cibule
400 ml smetany
80 g parmezánu
20 g bazalky
600 g vepřové panenky
120 g plátků slaniny
sůl, pepř
olej
chléb
Postup přípravy receptu:
Den předem si namočíme fazole. Vyměníme vodu a vaříme do měkka. Mezitím na oleji opečeme na jemně nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme smetanou a necháme zredukovat. Přidáme uvařené fazole, parmezán, osolíme a opepříme. Očištěnou vepřovou panenku osolíme, opepříme a omotáme plátky slaniny. Na rozehřátém oleji zatáhneme ze všech stran a dáme do předehřáté trouby dopéct do růžova. Maso necháme chvíli odpočinout. Těsně před podáváním vmícháme ke krémovým fazolím nasekanou bazalku. Podáváme s panenkou nakrájenou na špalíky a opečeným chlebem.

Salát s mungo klíčky a zastřeným vejcem
4 porce
Ingredience:
125 g naklíčených fazolí mungo Menu Gold
400 g brambor
60 g červené cibule
4 vejce
45 ml olivového oleje
15 g medu
10 g dijonské hořčice
5 g vinného octu
sůl
pepř
Postup přípravy receptu:
Na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Cibuli nakrájíme na kolečka, zakápneme vinným octem a necháme cca na 15 minut odležet. Z oleje, medu, hořčice a octu vyšleháme emulzi, do které vmícháme vychladlé brambory, naloženou cibuli a naklíčené mungo fazole. Necháme spolu dalších cca 15 minut odležet, aby se prolnuly všechny chutě. Podáváme se zastřeným vejcem.
Náš tip na klíčení fazolek mungo:
Fazole mungo vložíme do sklenice a namočíme přes noc do studené vody. Hrdlo sklenice zakryjeme gázou a zajistíme gumičkou. Druhý den vodu vylijeme a fazole propláchneme. Sklenici otočíme hrdlem dolů, např. na hluboký talíř, ať může přebytečná voda odtékat. Postavíme na okno a 2x za den propláchneme. Jakmile budou semínka dostatečně vyklíčená, můžeme sklenici přesunout do lednice a zpomalit tak klíčivost fazolek.

Cizrnový krém s bylinkami
4 porce
Ingredience:
160 g cizrny Menu Gold
1 lžíce oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
750 ml zeleninového vývaru
40 g smetany na vaření
bazalka, oregano, špetka mleté červené papriky
sůl, mletý pepř
pažitka na ozdobení
Postup přípravy receptu:
Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den cizrnu propláchneme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme uvařenou cizrnu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vše rozmixujeme a přivedeme k varu. Chvíli povaříme, zjemníme smetanou, ochutíme bazalkou, oreganem, osolíme a opepříme podle chuti. Dozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Polévka z červené čočky a drcených rajčat
4 porce
Ingredience:
80 g červené čočky půlené Menu Gold
1 cibule
1 mrkev
1 petržele
40 g řapíkatého celeru
olivový olej
200 g drcených rajčat
1 stroužek česneku
provensálské koření
1 lžička cukru
sůl
Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Hrstka na kari
4 porce
Ingredience:
250 g Hrstky Menu Gold
1 cibule
kari koření
olej, sůl, pepř
trochu mléka
vejce
toustový chléb
Postup přípravy receptu:
Hrstku si namočíme na pár hodin do vody. Vaříme dle návodu do změknutí. Jelikož jsem ji měla namočenou přes noc, tak ji stačilo vařit cca 30 minut. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme uvařenou hrstku. Poté přidáme kari koření, sůl, pepř a lehce podlijeme mlékem nebo smetanou. Pořádně promícháme. Podáváme s volským okem, zeleninou a na sucho opečeným toustem.

Cizrna s baby karotkou a sázeným vejcem
4 porce
Ingredience:
200 g cizrny Menu gold
80 g másla
1 větší cibule
1 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
500 g baby karotky
provensálské koření
4 vejce
Postup přípravy receptu:
Namočenou cizrnu propláchneme a dáme vařit do měkka. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, utřený česnek a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpustíme polovinu másla, zasypeme moukou a krátce orestujeme. Hotovou jíškou zahustíme cizrnu, přivedeme k varu a krátce povaříme. Na zbylém másle doměkka podusíme baby karotku, dochutíme provensálským kořením, případně i osolíme. Podáváme jako hlavní jídlo se sázeným vejcem.

Salát s fíky čočkou beluga
podle @Foodlover_Veru
Ingredience:
hrst čočky beluga Menu Gold
salát polníček
1/2 mozarelly
cherry rajčata
Medovo-hořčičná zálivka:
1 PL oleje
1 ČL medu
1 ČL hořčice
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Na talířek si dáme salát, nakrájená cherry rajčata a 24 h namočenou čočku. Kdo chce může i povařit, ale já ji mám ráda i tímto způsobem, chutná pak jako hrášek. Promícháme s dresinkem. Přidáme nakrájený fík, mozarellu. Kdo chce, může mozarellu nahradit fetou. Podáváme s nasucho opečeným toustem.

Hrachová kaše s cibulkou
1 porce 200 g - celkem 4 porce
Ingredience:
300 g zeleného hrachu Menu gold
pepř mletý
majoránka
10 g česneku
10 g soli
70 g slunečnicového oleje
30 g cibule
Postup přípravy receptu:
Hrách namočíme na 12 hodin. Před vařením hrách propláchneme a zalijeme dostatečným množstvím nové vody a vaříme. Po uvaření hrách rozmixujeme a dochutíme kořením a česnekem. Poléváme osmaženou cibulkou a podáváme s vejcem a chlebem.

Mexický fazolový hrnec
1 porce 200 g - celkem 4 porce
Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
70 g cibule
150 g drcených rajčat
50 g rajského protlaku
300 g uvařených barevných fazolí Menu Gold
300 g uvařených bílých fazolí Menu Gold
100 g sterilované kukuřice
30 g česneku
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži.

Luštěninový salát s tuňákem
1 porce 200 g - celkem 4 porce
Ingredience:
100 g uvařených barevných fazolí Menu Gold
70 g uvařené bílá fazole Menu Gold
70 g uvařené cizrny Menu Gold
50 g sterilované kukuřice
20 g čočky beluga Menu Gold
50 g pohanky Menu Gold
40 g bulguru Menu Gold
30 g mrkve
30 g řapíkatého celeru
20 g pórku
40 g papriky kápie
40 g červené cibule
150 g tuňáku
40 g slunečnicového oleje
ocet, sůl, cukr, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Pohanku, bulgur a čočku belugu uvaříme, vychladíme. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu, vychlazenou pohanku, bulgur, čočku beluga a uvařené luštěniny a dochutíme. Na závěr přidáme tuňáka. Servírujeme na listovém salátu.

Mrkev s čočkou beluga s máslovým řízkem
1 porce 280 g z toho 80 g máslový řízek - celkem 4 porce
Ingredience:
400 g vepřové plece
100 g smetany 33%
30 g strouhanky
50 g slunečnicového oleje
700 g mrkve
30 g čočky beluga Menu Gold
30 g hladké mouky
30 g cibule
sůl, pepř bílý, muškátový oříšek, cukr, ocet
Postup přípravy receptu:
Maso pomeleme na jemno, přidáme sůl, větší část smetany, muškátový oříšek, pepř bílý a strouhanku, vše pořádně vyšleháme. Tvoříme karbanátky, které pečeme na plechu potřeném vodou při teplotě 200 °C. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a restujeme společně s nadrobno nakrájenou cibulí na rozehřátém oleji. Přidáme uvařenou čočku beluga, zahustíme moukou, zjemníme zbytkem smetany a dochutíme kořením a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami.

Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem
1 porce sekaná 100 g, salát 200 g
Ingredience:
40 g čočky beluga Menu Gold
150 g předního hovězího masa
150 g vepřové plece
50 g sterilované kukuřice
30 g cibule
50 g strouhanky
40 g mléky
1 vejce
700 g uvařených brambor
200 g sterilovaných okurků
70 g cibule
30 g slunečnicového oleje
40 g cukru
30 g hořčice
salát, sůl, česnek, majoránka, pepř mletý, ocet
Postup přípravy receptu:
Maso pomeleme, přidáme sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga. Vše vymícháme a vytvarujeme do válečku. Pečeme asi 50 minut. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené okurky a cibuli. Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravíme nálev a ten vmícháme do nakrájené zeleniny a brambor. Podáváme teplé nebo zastudena.
