Polévka z červené čočky a drcených rajčat

4 porce

Ingredience:

80 g červené čočky půlené Menu Gold

1 cibule

1 mrkev

1 petržele

40 g řapíkatého celeru

olivový olej

200 g drcených rajčat

1 stroužek česneku

provensálské koření

1 lžička cukru

sůl

Postup přípravy receptu:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

 

Hrstka na kari

4 porce

Ingredience:

250 g Hrstky Menu gold
1 cibule
kari koření
olej, sůl, pepř
trochu mléka 
vejce 
toustový chléb 

Postup přípravy receptu:

Hrstku si namočíme na pár hodin do vody. Vaříme dle návodu do změknutí. Jelikož jsem ji měla namočenou přes noc, tak ji stačilo vařit cca 30 minut. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme uvařenou hrstku. Poté přidáme kari koření, sůl, pepř a lehce podlijeme mlékem nebo smetanou. Pořádně promícháme. Podáváme s volským okem, zeleninou a na sucho opečeným toustem.

 

Cizrna s baby karotkou a sázeným vejcem

4 porce

Ingredience:

200 g cizrny Menu gold

80 g másla

1 větší cibule

1 lžíce hladké mouky

2 stroužky česneku

sůl, pepř

500 g baby karotky

provensálské koření

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Namočenou cizrnu propláchneme a dáme vařit do měkka. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, utřený česnek a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpustíme polovinu másla, zasypeme moukou a krátce orestujeme. Hotovou jíškou zahustíme cizrnu, přivedeme k varu a krátce povaříme. Na zbylém másle doměkka podusíme baby karotku, dochutíme provensálským kořením, případně i osolíme. Podáváme jako hlavní jídlo se sázeným vejcem.

 

Salát s fíky čočkou beluga

podle @Foodlover_Veru

Ingredience:

hrst čočky beluga Menu gold

salát polníček
1/2 mozarelly
cherry rajčata

 

Medovo-hořčičná zálivka:
1 PL oleje
1 ČL medu
1 ČL hořčice
sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Na talířek si dáme salát, nakrájená cherry rajčata a 24 h namočenou čočku. Kdo chce může i povařit, ale já ji mám ráda i tímto způsobem, chutná pak jako hrášek. Promícháme s dresinkem. Přidáme nakrájený fík, mozarellu. Kdo chce, může mozarellu nahradit fetou. Podáváme s nasucho opečeným toustem.

 

Hrachová kaše s cibulkou

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

300 g zeleného hrachu Menu gold

pepř mletý

majoránka

10 g česneku

10 g soli

70 g slunečnicového oleje

30 g cibule

Postup přípravy receptu:

Hrách namočíme na 12 hodin. Před vařením hrách propláchneme a zalijeme dostatečným množstvím nové vody a vaříme. Po uvaření hrách rozmixujeme a dochutíme kořením a česnekem. Poléváme osmaženou cibulkou a podáváme s vejcem a chlebem.

 

Mexický fazolový hrnec

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

50 g slunečnicového oleje

70 g cibule

150 g drcených rajčat

50 g rajského protlaku

300 g uvařených barevných fazolí Menu gold

300 g uvařených bílých fazolí Menu gold

100 g sterilované kukuřice

30 g česneku

sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži Menu gold

 

Luštěninový salát s tuňákem

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

100 g uvařených barevných fazolí Menu gold

70 g uvařené bílá fazole Menu gold

70 g uvařené cizrny Menu gold

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

50 g pohanky Menu gold

40 g bulguru Menu gold

30 g mrkve

30 g řapíkatého celeru

20 g pórku

40 g papriky kápie

40 g červené cibule

150 g tuňáku

40 g slunečnicového oleje

ocet, sůl, cukr, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Pohanku, bulgur a čočku belugu uvaříme, vychladíme. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu, vychlazenou pohanku, bulgur, čočku beluga a uvařené luštěniny a dochutíme. Na závěr přidáme tuňáka. Servírujeme na listovém salátu.

 

Mrkev s čočkou beluga s máslovým řízkem

1 porce 280 g z toho 80 g máslový řízek - celkem 4 porce

Ingredience:

400 g vepřové plece

100 g smetany 33%

30 g strouhanky

50 g slunečnicového oleje

700 g mrkve

30 g čočky beluga Menu gold

30 g hladké mouky

30 g cibule

sůl, pepř bílý, muškátový oříšek, cukr, ocet

Postup přípravy receptu:

Maso pomeleme na jemno, přidáme sůl, větší část smetany, muškátový oříšek, pepř bílý a strouhanku, vše pořádně vyšleháme. Tvoříme karbanátky, které pečeme na plechu potřeném vodou při teplotě 200 °C. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a restujeme společně s nadrobno nakrájenou cibulí na rozehřátém oleji. Přidáme uvařenou čočku beluga, zahustíme moukou, zjemníme zbytkem smetany a dochutíme kořením a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami.

 

Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem

1 porce sekaná 100 g, salát 200 g

Ingredience:

150 g předního hovězího masa

150 g vepřové plece

40 g čočky beluga Menu gold

50 g sterilované kukuřice

30 g cibule

50 g strouhanky

40 g mléky

1 vejce

700 g uvařených brambor

200 g sterilovaných okurků

70 g cibule

30 g slunečnicového oleje

40 g cukru

30 g hořčice

salát, sůl, česnek, majoránka, pepř mletý, ocet

Postup přípravy receptu:

Maso pomeleme, přidáme sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga. Vše vymícháme a vytvarujeme do válečku. Pečeme asi 50 minut. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené okurky a cibuli. Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravíme nálev a ten vmícháme do nakrájené zeleniny a brambor. Podáváme teplé nebo zastudena.

 
čočka beluga

Pomazánka z čočky beluga

4 porce

Ingredience:

100 g tvarohu

4 cl smetany 31%

40 g čočky beluga Menu gold

40 g mrkve

sůl, mletý pepř, česnek

Postup přípravy receptu:

Tvaroh společně se smetanou vyšleháme, přidáme uvařenou a pomletou čočku beluga, osolíme a opepříme. Přidáme nadrobno nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a důkladně promícháme.

Podáváme s chlebem, případně dozdobíme zeleninou.