lusteninove karbanatky

Luštěninové karbanátky na listovém salátku
4 porce

Ingredience:

50 g čočka červené půlené Menu Gold

50 g čočky beluga Menu Gold

50 g čočky zelené Menu Gold

50 g fazole bílé malé Menu Gold

2 vejce

2 stroužky česneku

60 g strouhanky, majoránka

50 g smetany, sůl, pepř

240 g bílého jogurtu, cukr, 1 citron, olej

1 římský salát, 50 g mrkve, 50 g cibule

50 g řapíkatého celeru, 50 g červené papriky

Postup přípravy receptu:

Čočky a fazoli uvaříme podle návodu na obalu. Vychladíme a pomeleme nebo rozmixujeme nahrubo.  Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, majoránku, smetanu na zjemnění, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme menší karbanátky a smažíme v pánvi na rozehřátém oleji.

Římský salát, mrkev, cibuli, papriku a řapíkatý celer nakrájíme na nudličky a promícháme. K jogurtu přidáme citrónovou šťávu, trochu olivového oleje, osolíme, opepříme a vymícháme.

Salát lehce smícháme s jogurtovou zálivkou a podáváme s karbanátky.

 

Tip: zdravější verzi připravíme pečením v troubě rozehřáté na 200 °C do zlatova. Abychom dosáhli křupavé kůrky, zlehka před pečením potřeme olejem.

 
salat z belugy_edited.jpg

Salát z čočky beluga s červenou řepou
4 porce

Ingredience:

125 g čočky beluga Menu Gold

1 stroužek česneku

250 g červené řepy

30 g medu

30 ml olivového oleje

15 ml balsamica

250 g baby špenátu

200 g balkánského sýru

tymián

sůl

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a stroužek česneku a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve druhém hrnci v osolené vodě s tymiánem uvaříme červenou řepu doměkka. Řepu necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme s uvařenou čočkou beluga, olivovým olejem, medem, balsamicem a jemně dosolíme. Opatrně vmícháme špenátové lístky. Salát posypeme nakrájeným balkánským sýrem a servírujeme jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři.

 
berglinsen ragú

Ragú z čočky berlingsen se špagetami
4 porce

Ingredience:

250 g čočky berglinsen Menu Gold

200 g mrkve     

200 g celeru

olivový olej

100 g cibule

150 ml suchého červeného vína

250 g krájených loupaných rajčat

stroužek česneku

sůl

pepř

cukr krystal

400 g špaget

120 g parmezánu

Postup přípravy receptu:

Čočku propláchneme, uvaříme podle návodu na obale a přecedíme. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a osmahneme na rozehřátém oleji. Jakmile se odpaří voda, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Poté vlijeme červené víno a necháme odvařit. Přidáme krájená rajčata, uvařenou čočku a společně provaříme. Dochutíme utřeným česnekem, osolíme, opepříme. Dle chuti ochutíme cukrem. Ragú podáváme na špagetách uvařených „al dente“. Před servírováním posypeme na hobliny nastrouhaným parmezánem. 

 
beluga salat_edited.jpg

Salát z čočky beluga s pošírovaným vejcem
4 porce

Ingredience:

250 g čočky beluga Menu Gold

3 bobkové listy

4 kuličky nového koření

100 ml olivového oleje

3 střední cibule

2 lžíce mouky

50 g zakysané smetany

100 g anglické slaniny

sůl, pepř

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Čočku beluga vložíme do hrnce s vodou spolu s bobkovými listy a novým kořením a uvaříme na "skus". Scedíme, vytáhneme koření a vývar odložíme stranou. Na rozehřátém oleji orestujeme dvě cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidáme mouku. Vše společně orestujeme, zalijeme částí vývaru a necháme pár minut probublávat do krémové konzistence. Přidáme čočku, osolíme, opepříme. Vmícháme smetanu a lehce provaříme. Pokud je čočka příliš suchá, přilijeme trochu vývaru. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky a před podáváním orestujeme na pánvičce. Třetí cibuli nakrájím na kolečka a usmažíme v oleji. Vše servírujeme na talíře spolu s pošírovanými vejci.

 
_MAL2311.JPG

Lehký salát z hrachu a naklíčených mungo fazolí s pečenými rajčaty
4 porce

Ingredience:

250 g hrachu zeleného Menu Gold

naklíčené mungo fazole Menu Gold

4 bobkové listy

250 ml bílého jogurtu

50 g zakysané smetany

sůl, pepř

balzamikový ocet

0,5 dl olivového oleje

200 g baby rajčátek

320 g tuňáka ve vlastní šťávě

Postup přípravy receptu:

Hrách si dáme předem přes noc namočíme. Druhý den hrách scedíme, propláchneme, zalejeme čerstvou vodou a dáme vařit spolu s bobkovými listy. Vaříme cca 30–45 minut (do změknutí). Uvařený hrách scedíme, necháme okapat a vychladit.

Hrách vložíme do mísy, přidáme jogurt, zakysanou smetanu a ochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Zakápneme olivovým olejem. Pořádně promícháme, aby se nám všechny chutě spojily. Rajčata omyjeme a osušíme, dáme na pekáč a vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečeme cca 3-5 minut.

Salát na talíři a doplníme o tuňákem, pečenými rajčaty a naklíčenými mungo fazolemi.

 
berglinsen s lososem.jpg

Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech 

4 porce

Ingredience:

200 g čočky berglinsen Menu Gold

100 g cibule

50 g celeru

50 g mrkve

50 g petržele

stroužek česneku

sójová omáčka

250 g drcených rajčat

olej, sůl, pepř

cukr krystal na dochucení

600 g filet z lososa

tymián

Postup přípravy receptu:

Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.     

 
kremove fazole s panenkou

Fazole ve smetanové omáčce s vepřovou panenkou 

4 porce

Ingredience:

250 g fazole bílé velké Menu Gold

150 g cibule

400 ml smetany

80 g parmezánu

20 g bazalky

600 g vepřové panenky

120 g plátků slaniny

sůl, pepř

olej

chléb

Postup přípravy receptu:

Den předem si namočíme fazole. Vyměníme vodu a vaříme do měkka. Mezitím na oleji opečeme na jemně nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme smetanou a necháme zredukovat. Přidáme uvařené fazole, parmezán, osolíme a opepříme. Očištěnou vepřovou panenku osolíme, opepříme a omotáme plátky slaniny. Na rozehřátém oleji zatáhneme ze všech stran a dáme do předehřáté trouby dopéct do růžova. Maso necháme chvíli odpočinout. Těsně před podáváním vmícháme ke krémovým fazolím nasekanou bazalku. Podáváme s panenkou nakrájenou na špalíky a opečeným chlebem.

 
salat s mungo klicky

Salát s mungo klíčky a zastřeným vejcem

4 porce

Ingredience:

125 g naklíčených fazolí mungo Menu Gold

400 g brambor

60 g červené cibule

4 vejce

45 ml olivového oleje

15 g medu

10 g dijonské hořčice

5 g vinného octu

sůl

pepř

Postup přípravy receptu:

Na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Cibuli nakrájíme na kolečka, zakápneme vinným octem a necháme cca na 15 minut odležet.  Z oleje, medu, hořčice a octu vyšleháme emulzi, do které vmícháme vychladlé brambory, naloženou cibuli a naklíčené mungo fazole. Necháme spolu dalších cca 15 minut odležet, aby se prolnuly všechny chutě. Podáváme se zastřeným vejcem.

Náš tip na klíčení fazolek mungo:

Fazole mungo vložíme do sklenice a namočíme přes noc do studené vody. Hrdlo sklenice zakryjeme gázou a zajistíme gumičkou. Druhý den vodu vylijeme a fazole propláchneme. Sklenici otočíme hrdlem dolů, např. na hluboký talíř, ať může přebytečná voda odtékat. Postavíme na okno a 2x za den propláchneme. Jakmile budou semínka dostatečně vyklíčená, můžeme sklenici přesunout do lednice a zpomalit tak klíčivost fazolek. 

 
JV6_6724.jpg

Cizrnový krém s bylinkami

4 porce

Ingredience:

160 g cizrny Menu Gold

1 lžíce oleje

1 cibule

3 stroužky česneku

750 ml zeleninového vývaru

40 g smetany na vaření

bazalka, oregano, špetka mleté červené papriky

sůl, mletý pepř

pažitka na ozdobení

Postup přípravy receptu:

Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den cizrnu propláchneme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme uvařenou cizrnu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vše rozmixujeme a přivedeme k varu. Chvíli povaříme, zjemníme smetanou, ochutíme bazalkou, oreganem, osolíme a opepříme podle chuti. Dozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.

 
polevka z cervene cocky

Polévka z červené čočky a drcených rajčat

4 porce

Ingredience:

80 g červené čočky půlené Menu Gold

1 cibule

1 mrkev

1 petržele

40 g řapíkatého celeru

olivový olej

200 g drcených rajčat

1 stroužek česneku

provensálské koření

1 lžička cukru

sůl

Postup přípravy receptu:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

 
Hrstka s vajíčkem.jpg

Hrstka na kari

4 porce

Ingredience:

250 g Hrstky Menu gold
1 cibule
kari koření
olej, sůl, pepř
trochu mléka 
vejce 
toustový chléb 

Postup přípravy receptu:

Hrstku si namočíme na pár hodin do vody. Vaříme dle návodu do změknutí. Jelikož jsem ji měla namočenou přes noc, tak ji stačilo vařit cca 30 minut. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme uvařenou hrstku. Poté přidáme kari koření, sůl, pepř a lehce podlijeme mlékem nebo smetanou. Pořádně promícháme. Podáváme s volským okem, zeleninou a na sucho opečeným toustem.

 
cizrna%20s%20baby%20karotkou_edited.jpg

Cizrna s baby karotkou a sázeným vejcem

4 porce

Ingredience:

200 g cizrny Menu gold

80 g másla

1 větší cibule

1 lžíce hladké mouky

2 stroužky česneku

sůl, pepř

500 g baby karotky

provensálské koření

4 vejce

Postup přípravy receptu:

Namočenou cizrnu propláchneme a dáme vařit do měkka. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, utřený česnek a podusíme. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpustíme polovinu másla, zasypeme moukou a krátce orestujeme. Hotovou jíškou zahustíme cizrnu, přivedeme k varu a krátce povaříme. Na zbylém másle doměkka podusíme baby karotku, dochutíme provensálským kořením, případně i osolíme. Podáváme jako hlavní jídlo se sázeným vejcem.

 
Sal%25C3%2583%25C2%25A1t_s_belugou_a_f%2

Salát s fíky čočkou beluga

podle @Foodlover_Veru

Ingredience:

hrst čočky beluga Menu gold

salát polníček
1/2 mozarelly
cherry rajčata

 

Medovo-hořčičná zálivka:
1 PL oleje
1 ČL medu
1 ČL hořčice
sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Na talířek si dáme salát, nakrájená cherry rajčata a 24 h namočenou čočku. Kdo chce může i povařit, ale já ji mám ráda i tímto způsobem, chutná pak jako hrášek. Promícháme s dresinkem. Přidáme nakrájený fík, mozarellu. Kdo chce, může mozarellu nahradit fetou. Podáváme s nasucho opečeným toustem.

 
hrách

Hrachová kaše s cibulkou

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

300 g zeleného hrachu Menu gold

pepř mletý

majoránka

10 g česneku

10 g soli

70 g slunečnicového oleje

30 g cibule

Postup přípravy receptu:

Hrách namočíme na 12 hodin. Před vařením hrách propláchneme a zalijeme dostatečným množstvím nové vody a vaříme. Po uvaření hrách rozmixujeme a dochutíme kořením a česnekem. Poléváme osmaženou cibulkou a podáváme s vejcem a chlebem.

 
fazole

Mexický fazolový hrnec

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

50 g slunečnicového oleje

70 g cibule

150 g drcených rajčat

50 g rajského protlaku

300 g uvařených barevných fazolí Menu gold

300 g uvařených bílých fazolí Menu gold

100 g sterilované kukuřice

30 g česneku

sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži Menu gold

 
luštěniny

Luštěninový salát s tuňákem

1 porce 200 g - celkem 4 porce

Ingredience:

100 g uvařených barevných fazolí Menu gold

70 g uvařené bílá fazole Menu gold

70 g uvařené cizrny Menu gold

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

50 g pohanky Menu gold

40 g bulguru Menu gold

30 g mrkve

30 g řapíkatého celeru

20 g pórku

40 g papriky kápie

40 g červené cibule

150 g tuňáku

40 g slunečnicového oleje

ocet, sůl, cukr, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Pohanku, bulgur a čočku belugu uvaříme, vychladíme. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu, vychlazenou pohanku, bulgur, čočku beluga a uvařené luštěniny a dochutíme. Na závěr přidáme tuňáka. Servírujeme na listovém salátu.

 

Mrkev s čočkou beluga s máslovým řízkem

1 porce 280 g z toho 80 g máslový řízek - celkem 4 porce

Ingredience:

400 g vepřové plece

100 g smetany 33%

30 g strouhanky

50 g slunečnicového oleje

700 g mrkve

30 g čočky beluga Menu gold

30 g hladké mouky

30 g cibule

sůl, pepř bílý, muškátový oříšek, cukr, ocet

Postup přípravy receptu:

Maso pomeleme na jemno, přidáme sůl, větší část smetany, muškátový oříšek, pepř bílý a strouhanku, vše pořádně vyšleháme. Tvoříme karbanátky, které pečeme na plechu potřeném vodou při teplotě 200 °C. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a restujeme společně s nadrobno nakrájenou cibulí na rozehřátém oleji. Přidáme uvařenou čočku beluga, zahustíme moukou, zjemníme zbytkem smetany a dochutíme kořením a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami.

 
čočka beluga

Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem

1 porce sekaná 100 g, salát 200 g

Ingredience:

150 g předního hovězího masa

150 g vepřové plece

40 g čočky beluga Menu gold

50 g sterilované kukuřice

30 g cibule

50 g strouhanky

40 g mléky

1 vejce

700 g uvařených brambor

200 g sterilovaných okurků

70 g cibule

30 g slunečnicového oleje

40 g cukru

30 g hořčice

salát, sůl, česnek, majoránka, pepř mletý, ocet

Postup přípravy receptu:

Maso pomeleme, přidáme sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga. Vše vymícháme a vytvarujeme do válečku. Pečeme asi 50 minut. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené okurky a cibuli. Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravíme nálev a ten vmícháme do nakrájené zeleniny a brambor. Podáváme teplé nebo zastudena.

 
čočka beluga

Pomazánka z čočky beluga

4 porce

Ingredience:

100 g tvarohu

4 cl smetany 31%

40 g čočky beluga Menu gold

40 g mrkve

sůl, mletý pepř, česnek

Postup přípravy receptu:

Tvaroh společně se smetanou vyšleháme, přidáme uvařenou a pomletou čočku beluga, osolíme a opepříme. Přidáme nadrobno nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a důkladně promícháme.

Podáváme s chlebem, případně dozdobíme zeleninou.