
Nadýchaný pohankový nákyp
4 porce
Ingredience
150 g pohanky světlé Menu Gold
150 g kuskusu Menu Gold
150 g cukru
180 g jablek
4 vejce
150 ml mléka
1 lžička mleté skořice
100 g másla
220 g švestek
120 g tvarohu
50 g mletého máku
Postup přípravy receptu:
Pohanku uvaříme ve dvojnásobném množství vody a necháme vychladit. Do hotové pohanky přidáme syrový kuskus a promícháme. Třetinu cukru rozehřejeme do karamelu, vložíme nakrájená jablka, které v karamelu krátce podusíme a necháme vychladit. Přidáme žloutky, mléko, skořici a rozpuštěné máslo. Promícháme s pohankou a kuskusem. Tvaroh rozmícháme s druhou třetinou cukru a mlékem.
Do zapékací misky rozprostřeme polovinu pohankové směsi, tvaroh, poklademe švestkami a zakryjeme druhou polovinou pohanky.
Pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C cca 40 minut. Bílky vyšleháme do jemného sněhu, ke konci vmícháme cukr a mák. Sníh navrstvíme na nákyp a zprudka zapečeme na 200 °C cca 8-10 minut dozlatova.
