Teriyaki kachní prsa s basmati natural
4 porce
Ingredience:
400g rýže basmati natural Menu Gold
4 kachní prsa
Slunečnicový olej
sůl
pepř
Omáčka:
4 stroužky česneku
20 g čerstvého zázvoru
20 g sezamu
20 ml sezamového oleje
240 ml vody
240 ml sójové omáčky
20 ml rýžového vína
30 g cukru krystal
30 g medu
20 g škrobu
Postup přípravy receptu:
Rýži basmati natural vložíme do vroucí, mírně osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Kůži na kachních prsou nařežeme na kostičky, z obou stran je osolíme a ze spodní strany i opepříme. Potřeme je olejem, necháme odležet jednu hodinu při pokojové teplotě. Troubu rozehřejeme na 190 °C. Kachní prsa opékáme na mírném ohni kůží dolů dozlatova. Obrátíme je a opečeme i z druhé strany. Vložíme je do trouby rozehřáté na 190 °C a podle velikosti je dopékáme cca 7 až 10 minut. Po dopečení je necháme 5 minut odpočinout.
Do hrnce vložíme najemno nastrouhaný česnek se zázvorem, sezam a sezamový olej. Krátce orestujeme do rozvonění a zalijeme vodou, sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Promícháme, přidáme cukr, med a na mírném ohni provaříme. Omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody.
Kachní prsa servírujeme přelité teriyaki omáčkou a s rýží basmati natural.