Mango sticky rice
4 porce
Ingredience:
130 g rýže arborio Menu Gold
250 g kokosového mléka
30 g třtinového cukru
Špetka soli
1 lžíce bílého sezamu
1 velké mango
Postup přípravy receptu:
Kokosové mléko se špetkou soli a cukrem lehce provaříme a necháme zchladnout. Rýži namočíme přes noc do studené vody. Druhý den scedíme, vložíme ji do cedníku vyloženým jemným plátnem, položíme nad hrnec s vroucí vodou. Přikryjeme pokličkou a vaříme 30-40 minut do měkka. Hotovou rýži vložíme do mísy, zalijeme polovinou sladkého kokosové mléka, promícháme a necháme nasáknout. Na suché pánvi opečeme sezam do krásné zlatavé barvy.
Vlažnou nebo vychlazenou rýži vložíme do misky a přeléváme druhou polovinou studené kokosové omáčky, posypeme opraženým sezamem a přidáme na proužky nakrájené mango.
Náš tip: pokud budeme rýži vařit v rýžovaru, nemusíme ji namáčet, pouze ji zalijeme studenou vodou. Na 130 g rýže použijeme 285 ml vody.
Nasi goreng s krevetami
4 porce
Ingredience:
400 g rýže jasmínové Menu Gold
320 g krevet
1 červená cibule
4 stroužky česneku
100 ml sójové omáčky
100 ml kuřecího vývaru
2 jarní cibulky
4 vejce
1 lžička kari
40 ml slunečnicového oleje
koriandr
sůl
pepř
Postup přípravy receptu:
Jasmínovou rýži propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, kari a osolené krevety. Poté vlijeme sójovou omáčku a polovinu kuřecího vývaru. Vmícháme uvařenou jasmínovou rýži a nakrájenou jarní cibulku. Pokud se nám zdá směs příliš hustá, zředíme trochou vývaru. Podáváme se smaženým vejcem a zdobíme čerstvým koriandrem.
Hráškové risotto
4 porce
Ingredience:
320 g rýže arborio Menu Gold
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
1,2 l zeleninového vývaru
200 g hrášku
100 g másla
100 g parmezánu
100 g lusků cukrového hrášku
sůl
pepř
Postup přípravy receptu:
Na másle se lžící olivového oleje zarestujeme najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži, promícháme a necháme zesklovatět. Rýži zakápneme vínem a necháme ho odpařit. Potom za stálého míchání přidáváme po naběračkách zeleninovým vývar, až do potřebné konzistence rýže. Dvě třetiny hrášku s trochou horkého vývaru rozmixujeme. Polovinu parmezánu nastrouháme a spolu se studeným máslem přimícháme k rýži a odstavíme.
Podáváme s hráškem a lusky zprudka opečenými na oleji. Vše dochutíme solí a pepřem. Zdobíme hoblinkami parmazánu.
Mongolské hovězí nudličky s jasmínovou rýží
4 porce
Ingredience:
400 g rýže jasmínová Menu Gold
500 g hovězího pupku
50 g kukuřičného škrobu
70 g třtinového cukru
100 ml řepkového oleje
60 g šalotky
4 jarní cibulky
20 g čerstvého zázvoru
20 g česneku
90 ml sójové omáčky
1 lžíce bílého sezamu
10 g bílého sezamu
Postup přípravy receptu:
Rýži propláchneme studenou vodou a zlehka promažeme olejem. Zalijeme ji v poměru 1:1,5 vodou, jemně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme 15 minut. Poté odstavíme a necháme ještě 15 minut odstát. Maso nakrájíme na tenké plátky a obalíme v kukuřičném škrobu. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme z obou stran. Maso vyjmeme a do pánve vložíme šalotku a jarní cibulku nakrájenou na větší kousky. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor s česnekem, necháme zapěnit a podlijeme sójovou omáčkou s dvojnásobným množstvím vody. Přidáme cukr, krátce provaříme a vrátíme hovězí maso. Promícháme, minutku necháme probublat a zahustíme lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchanou ve vodě.
Hovězí nudličky podáváme s hotovou jasmínovou rýží a opečeným bílým sezamem.
Chilli con carne s basmati rýží
4 porce
Ingredience:
400 g rýže basmati Menu Gold
160 g fazole barevné Menu Gold
500 g hovězího krku
1 lžička mleté papriky
1 velká cibule
1 lžička římského kmínu
50 g rajčatového protlaku
200 g drcených rajčat
4 stroužky česneku
slunečnicový olej
oregano
chilli
sůl
pepř
zakysaná smetana
Postup přípravy receptu:
Fazoli namočíme, druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka a scedíme. Hovězí maso omyjeme, osolíme, opepříme, okořeníme mletou paprikou a pomeleme na větší kousky. Cibuli nakrájenou na kousky orestujeme v hluboké pánvi dozlatova. Přidáme hovězí maso a restujeme dál. Ochutíme římským kmínem, přidáme protlak a promícháme. Po chvíli přidáme drcená rajčata a vývar a vaříme spolu do měkka. Nyní přidáme uvařené fazole, utřený česnek, oregano a chilli a asi 5 minut provaříme. Basmati rýži propláchneme a uvaříme podle návodu. Chilli con carne můžeme podávat ozdobené zakysanou smetanou.
Butter chicken s jasmínovou rýží
4 porce
Ingredience:
400 g rýže jasmínová Menu Gold
500 g kuřecích prsou
40 g másla
Olivový olej
1 cibule
400 g drcených rajčat
200 ml kuřecího vývaru
250 ml 33% smetany
Sůl
Cukr krystal
Koriandr
Marináda:
100 g bílého jogurtu
Šťáva z půlky citronu
2 lžičky garam masaly
1 lžička kurkumy
1 lžička římského kmínu
1 stroužek česneku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
Postup přípravy receptu:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, naložíme do marinády a necháme přes noc uležet. Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo se lžící olivového oleje, na kterém opečeme ze všech stran marinované kuřecí maso spolu s nakrájenou cibulí. Přidáme drcená rajčata, vývar, smetanu a necháme cca 15 minut provařovat. Omáčku dochutíme solí a cukrem. Podáváme s jasmínovou rýží a ozdobenou čerstvým koriandrem.
Ingredience:
300 g rýže basmati Menu Gold
250 g květáku
100 g červené cibule
2 stroužky česneku
20 g zázvoru
200 g sýru halloumi
Kari
Kurkuma
Řepkový olej
Chilli papričky
Kořeněná basmati s halloumi
4 porce
Postup přípravy receptu:
Basmati rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Květák nalámeme na menší růžičky, spaříme a zprudka zchladíme. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme spařený květák. Ochutíme kari a kurkumou. Přidáme uvařenou rýži a prohřejeme. Halloumi nakrájíme na kostičky, potřeme olejem a z obou stran krátce opečeme na rozpálené pánvi. Kořeněnou rýži s halloumi servírujeme ozdobenou nakrájenými chilli papričkami.
Houbové arancini
4 porce
Ingredience:
300 g rýže arborio Menu Gold
2 šalotky
1 lžíce másla
olej
200 g hub nebo žampionů
sůl, tymián
zeleninový vývar
2 žloutky
200 g parmezánu
Na obalení:
vajíčko
strouhanka
hladká mouka
Postup přípravy receptu:
V hrnci rozehřejme máslo s trochou oleje. Šalotku nakrájíme najemno, orestujeme a polovinu si odložíme stranou. Přidáme nakrájené houby nebo žampiony, podusíme, osolíme a dochutíme tymiánem. Druhou polovinu orestované šalotky vložíme do pánve, přidáme rýži arborio a promícháme. Postupně po naběračkách podléváme zeleninovým vývarem, dokud rýže nezměkne a necháme vychladnout. Do rýže vmícháme žloutky, nastrouhaný parmezán a vychlazenou houbovou směs. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v trojobalu a pomalu smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje.
Arancini můžeme dozdobit parmezánovým chipsem - nastrouhaný parmezánu vložíme v tenké vrstvě na nepřilnavou pánev a pomalu pečeme.
Čokoládová rýže s jahodami
4 porce
Ingredience:
100 g rýže kulaté Menu Gold
600 ml plnotučného mléka
15 g vanilkového cukru
špetka soli
15 g másla
1 lžíce kakaa
50 g kvalitní hořké čokolády
200 g jahod
Postup přípravy receptu:
Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a propláchnutou rýži. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme kakao a nalámanou čokoládu. Vychladíme a podáváme ozdobené jahodami a hoblinami čokolády.
Ingredience:
320 g rýže basmati Menu Gold
500 g vyzrálé hovězí kýty
2 stroužky česneku
slunečnicový olej
1 cibule
2 vejce
320 g brokolice
chilli
sůl
pepř
Smažená basmati rýže s hovězím masem
4 porce
Postup přípravy receptu:
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nastrouhaný česnek s trochou oleje a necháme ideálně přes noc odležet. Basmati rýži uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi s rozpáleným olejem zprudka maso orestujeme a odložíme stranou. Brokolici omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Vložíme do vroucí vody, chvíli povaříme a rychle zchladíme v ledové vodě. Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, ochutíme chilli a necháme zesklovatět. Přimícháme rozšlehaná vajíčka. Přidáme brokolici, uvařenou basmati rýži a hovězí maso.
Lehce zarestujeme, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.
Ingredience:
100 g rýže kulaté Menu Gold
600 ml plnotučného mléka
15 g vanilkového cukru
Špetka soli
125 g malin
Mléčná rýže s malinami
4 porce
Postup přípravy receptu:
Propláchnutou rýži, mléko, vanilkový cukr a špetku soli vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni do měkka. Podáváme teplé nebo vychlazené a ozdobené malinami.
Kuřecí paličky s jasmínovou rýží
4 porce
Ingredience:
280 g jasmínové rýže Menu Gold
8 kuřecích paliček
150 g cibule
20 g sezamu
200 g pórku
20 ml olivového oleje
30 g másla
sůl
oregano
sladká paprika
Postup přípravy receptu:
Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, okořeníme, osolíme a zakápneme olejem. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a nahrubo nakrájenou cibulí a pečeme cca 45 minut. V polovině doby podlijeme vodou nebo vývarem dle potřeby. Na suché pánvi orestujeme sezam do zlatova. Jakmile vytáhneme paličky z trouby, posypeme je sezamem. K výpeku s cibulí přidáme oříšek studeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Pórek nakrájíme na nudličky a zarestujeme na rozehřátém másle a olivovém oleji.
Paličky podáváme přelité šťávou s hotovou jasmínovou rýží.
Ingredience:
160 g rýže loupané Menu Gold
500 g vyzrálé hovězí kýty
slunečnicový olej
2 avokáda
4 tortilly
pár listů ledového salátu
120 g strouhaného čedaru
150 g zakysané smetany
sůl
pepř
Hovězí burrito
4 porce
Postup přípravy receptu:
Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. Hovězí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky a na trošce oleje orestujeme. Avokáda rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na plátky. Na polovinu tortilly rozprostřeme natrhaný ledový salát, poklademe masem, avokádem, rýží, strouhaným čedarem a zakápneme zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme a opepříme. Tortillu pečlivě zabalíme a zapečeme v kontaktním grilu. Podáváme teplé.
Zeleninová polévka s kokosovým mlékem
4 porce
Ingredience:
100 g rýže kulaté Menu Gold
½ kuřete
divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1 pórek
sůl
200 ml kokosového mléka
řepkový olej
Postup přípravy receptu:
Kuře omyjeme, osušíme, společně s cibulí a kořením vložíme do pekáče a pečeme cca 20 minut při 200 °C. Poté vše dáme do studené vody spolu s petrželí, polovinou mrkve a pórku. Pozvolna vaříme, dokud nezískáme silný vývar. Po uvaření vývar přecedíme přes jemné síto a zjemníme ho kokosovým mlékem. Zbytek mrkve a pórku nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Uvařené kuřecí maso obereme.
Do misek vložíme uvařenou rýži, orestovanou zeleninu a kuřecí maso. Zalejeme vývarem a podáváme.
Ingredience:
400 g rýže jasmínové Menu Gold
200 g květáku
200 g baby mrkve
slunečnicový olej
480 g loupaných krevet
1 lžička kari
1 jarní cibulka
sůl
pepř
Kari rýže s krevetami
4 porce
Postup přípravy receptu:
Rýži jasmínovou uvaříme podle návodu na obalu. Květák rozdělíme na menší růžičky. Společně s baby mrkví jej vložíme do vroucí osolené vody, cca 3 minuty povaříme a ihned zchladíme v misce se studenou vodou. Poté je v pánvi na rozpáleném oleji zprudka zarestujeme. Krevety omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. K zelenině v pánvi přidáme krevety, kari, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a opečeme. Ke konci přidáme uvařenou jasmínovou rýží a promícháme. Servírujeme teplé jako hlavní jídlo.
Ingredience:
320 g rýže loupané Menu Gold
2 větší lilky
olej olivový
1 cibule
200 g cukety
200 g rajčat
sůl
pepř
200 g mozzarelly
Plněný lilek
4 porce
Postup přípravy receptu:
Loupanou rýži propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Lilky rozkrojíme napůl a vydlabeme tak, aby zůstala tenká vrstva dužiny na i slupce. Vnitřek zakápneme olivovým olejem, posolíme a dáme předpéct do trouby rozehřáté na 180 °C na cca 15 minut. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dužinu z lilku a cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Rajčata nakrájíme a přidáme do pánve. Dle chuti osolíme a opepříme. Hotovou zeleninu smícháme s uvařenou rýží a směsí naplníme předpečený lilek. Mozzarellu natrháme na kousky, poklademe na směs a vše ještě zapečeme na 10 minut na 160 °C.
Ingredience:
400 g rýže kulaté Menu Gold
200 g chorizo
slunečnicový olej
1 cibule
8 ks kuřecích paliček
2 stroužky česneku
1 lžička paella koření
sůl
pepř
hladkolistá petrželka
vývar
Paella s kuřecími paličkami
4 porce
Postup přípravy receptu:
Chorizo nakrájíme na kolečka a vložíme na studenou širokou pánev, zakápneme lžící oleje a pomalu restujeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Paličky osolíme, opepříme a „zatáhneme“ na pánvi ze všech stran. Přidáme nakrájený česnek, kulatou rýži a paella koření. Promícháme a zalejeme vývarem. Pánev vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 50 minut.
Podáváme jako hlavní jídlo ozdobené nasekanou petrželkou.
Poke bowl s lososem
4 porce
Ingredience:
200 g rýže kulaté Menu Gold
320 g lososa bez kůže
2 lžíce kvalitní sójové omáčky
1 lžička sezamového oleje
1 lžička limetkové šťávy
1 dl rýžového octu
1 lžíce cukru krystal
sůl
boby edamame
ředkvičky
avokádo
sezam
Postup přípravy receptu:
Kulatou rýži několikrát propláchneme. K vaření použijeme rýžovar, do kterého vložíme propláchnutou rýži. Zalijeme 250 ml vody a necháme půl hodiny odstát. Poté zapneme a uvaříme. Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Zakápneme sójovou omáčkou, sezamovým olejem a šťávou z limetky, promícháme a aspoň 30 minut marinujeme. Rýžový ocet smícháme s cukrem a trochou soli a svaříme na 2/3. Rozvar necháme vychladit a poté jej nalijeme na horkou hotovou rýži. Zamícháme a necháme odpočinout v pokojové teplotě. Boby edamame spaříme, zprudka zchladíme v misce s ledovou vodou a oloupeme. Avokádo a ředkvičky očistíme a nakrájíme. Rýži, zeleninu a marinovaného lososa skládáme do misek. Na závěr posypeme nasucho opraženým sezamem.
Ingredience:
50 g fazole barevné Menu Gold
50 g fazole bílé Menu Gold
80 g kulaté rýže Menu Gold
20 g petržele
40 g mrkve
20 g celeru
bobkový list, pepř celý, nové koření
200 g drcených rajčat
čerstvá bazalka
40 g parmezánu
sůl
Minestrone
4 porce
Postup přípravy receptu:
Fazole den předem namočíme do vlažné vody. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a spolu s kořením vložíme do 1 l studené osolené vody. Až je kořenová zelenina uvařená „na skus“, přidáme drcená rajčata a přivedeme k varu. Přidáme uvařené fazole a rýži. Dochutíme nakrájenými lístky bazalky a nastrouhaným parmezánem.
Podáváme samostatně nebo s bílým pečivem.
Kuřecí stehýnko na tymiánu s rýží parboiled
4 porce
Ingredience:
400 g rýže parboiled Menu Gold
200 g cibule
4 snítky tymiánu
4 kuřecí stehna
50 ml slunečnicového oleje
sůl
50 g másla
Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a zlehka posypeme menší částí tymiánu. Kuřecí stehýnko umyjeme, osušíme, potřeme olejem a ochutíme tymiánem. Na pekáč rozprostřeme cibuli a položíme kuřecí stehna. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme za občasného podlévání cca hodinu dozlatova na posledních pár minut dáme na stehýnka plátek másla. Mezitím do vroucí osolené vody vložíme rýži parboiled a uvaříme podle návodu na obalu. Jakmile je kuře hotové, cibuli a výpek rozmixujeme do hladka. Kuřecí stehno podáváme s hotovou rýží parboiled a přelité šťávou.
Vepřové kapsy s rýží a pohankou
4 porce
Ingredience:
340 g rýže loupaná Menu Gold
60 g pohanky Menu Gold
sůl
pepř
600 g vepřové kotlety
60 g šunky
60 g ementálu
80 g cibule
30 ml slunečnicového oleje
pažitka na ozdobu
20 g másla
Postup přípravy receptu:
Rýži a pohanku uvaříme každou zvlášť podle návodu na obalu. Hotovou rýži ještě za tepla promícháme s pohankou. Kotletu omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran, rozklepeme a poklademe plátky šunky a ementálu. Přeložíme a zajistíme nití, aby se nerozpadly. Naplněné kotlety zprudka opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Poté je vložíme do pečicím papírem vyloženého pekáčku a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C cca 10 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova. Podlijeme výpekem z masa, přidáme kousek vychlazeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Vepřové kapsy rozřízneme a podáváme s mixem rýže a pohanky a ozdobené nakrájenou pažitkou.
Krůtí s basmati rýží s brokolicí
4 porce
Ingredience:
280 g basmati rýže Menu Gold
slunečnicový olej
200 g brokolice
200 g mraženého hrášku
400 g krůtích prsou
pepř
sůl
tymián
Postup přípravy receptu:
Rýži basmati propláchneme a lehce zakápneme oleje. Zalijeme dvojnásobným množstvím osolené vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Brokolici nalámeme na menší růžičky a spaříme, ke konci na chvíli vložíme hrášek. Přecedíme a rychle zchladíme ledem, aby zelenina zachovala zelenou barvu. Poté přidáme k hotové rýži. Krůtí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiánu a zakápneme olejem. Z obou stran prudce osmahneme na rozpálené pánvi a dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Krůtí maso naporcujeme a servírujeme s basmati rýží se zeleninou.
Dýňové rizoto
4 porce
Ingredience:
320 g kulatozrnné rýže Menu Gold
100 g cibule
40 ml olivového oleje
100 ml suchého bílého vína
80 g másla
500 g kuřecích prs
150 g parmezánu
sůl
400 g dýně hokaido
40 g rukoly
zeleninový vývar
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém olivovém oleji s troškou másla restujeme nadrobno nakrájenou cibulku do té doby, než začne zlátnout. Poté přidáme rýži a opět trochu zarestujeme a zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Dále postupně po naběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud není rýže uvařená al dente. Než přilijeme další vývar, vždy počkáme, až tekutina odpaří. Dobře omytou, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky, osolíme, zakápneme olejem a dáme péct do změknutí do trouby předehřáté na 180 °C. Poté třetinu dýně rozmixujeme a přidáme do rizota. Přidáme 1/3 nastrouhaného parmazánu, máslo a případně podle chuti osolíme. Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme ze všech stran do měkka. Rizoto servírujeme s opečenou dýní, hoblinami parmazánu a lístky rukoly.
Rýžový nákyp s broskvemi
4 porce
Ingredience:
420 g kulaté rýže Menu Gold
1 l mléka
3 vejce
30 g cukru moučka
480 g broskví
120 g zakysané smetany
120 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvá máta na ozdobu
Postup přípravy receptu:
Do hrnce s jemně osoleným mlékem vložíme propláchnutou kulatou rýži. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky s polovinou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme k rýži.
Pekáček vyložíme pečicím papírem a klademe střídavě rýžovou směs a větší část nakrájených broskví.
Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C cca na 40 minut. Zbylou pětinu broskví oloupeme a rozmixujeme se zakysanou smetanou. Smetanu vyšleháme a vmícháme do broskvové směsi. Rýžový nákyp nakrájíme na jednotlivé dílky. Servírujeme je přelité broskvovou smetanou a ozdobenou čerstvou mátou.
Luštěninové kuličky s masem a zeleninou a basmati natural
4 porce
Ingredience:
30 g fazole barevné Menu Gold
30 g čočky Menu Gold
240 g rýže basmati natural Menu Gold
400 g mletého vepřového masa
80 g cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř mletý
2 vejce
80 g strouhanky
40 ml oleje
100 g mrkve
100 g červené papriky
120 g brokolice
100 g sterilovaných žampionů
kari, sójová omáčka
250 g smetany na vaření
Postup přípravy receptu:
Namočenou fazoli a čočku uvaříme do měkka a vychladíme. Smícháme s masem, polovinou nadrobno nakrájené cibule a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme sůl, pepř, vejce, strouhanku a vymícháme do husté konzistence. Tvoříme kuličky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji orestujeme zbytek cibule a česneku, přidáme nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a žampiony. Orestujeme, přidáme kari, sůl a sójovou omáčku. Přidáme uvařené knedlíčky, zalijeme smetanou a ještě krátce podusíme. Podáváme s uvařenou rýží basmati natural.
Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou s jasmínovou rýží
4 porce
Ingredience:
240 g rýže jasmínové Menu Gold
600 g kuřecích prsních řízků
50 ml oleje
kari
sójová omáčka
100 g cibule
400 g čínské zeleniny
sůl
200 g smetany na vaření
Postup přípravy receptu:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do směsi oleje, soli, kari a sójové omáčky. Necháme 30 minut marinovat. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, marinované maso, přidáme čínskou zeleninu a krátce orestujeme do měkka. Zjemníme smetanou a osolíme dle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu na obalu.
Vepřové nudličky na rajčatech s rýží basmati parboiled
4 porce
Ingredience:
240 g rýže basmati parboiled Menu Gold
40 ml oleje
100 g cibule
50 g rajského protlaku
200 g drcených rajčat
50 g cukru
600 g vepřové kýty
3 stroužky česneku
sůl, pepř mletý, provensálské bylinky
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, drcená rajčata a restujeme. Ke konci přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu, česnek, sůl, pepř mletý a provensálské bylinky. Dusíme, dokud není maso měkké a dochutíme. Rýži basmati parboiled uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme s vepřovými nudličkami.
Rýžové krokety s ostružinovým přelivem
4 porce
Ingredience:
150 g rýže kulatozrnné Menu Gold
400 ml mléka
1 hruška
1 skořicový cukr
150 g krystalového cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
60 g hladké mouky
120 g strouhanky
olej na smažení
150 g ostružin
Postup přípravy receptu:
Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout. Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.
Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.
Krůtí závitek s rýží basmati
4 porce
Ingredience:
240 g rýže basmati Menu Gold
600 g krůtích prsou
2 lžíce hořčice
sůl
80 g mrkve
80 g řapíkatého celeru
50 ml oleje
100 g cibule
2 stroužky česneku
30 g hladké mouky
Postup přípravy receptu:
Krůtí prsa nařežeme na 4 plátky a lehce naklepeme. Potřeme hořčicí a osolíme dle chuti. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny. Vše stočíme do závitku a převážeme kuchyňským provázkem. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, vložíme připravené závitky, nakrájený česnek a dusíme do měkka. Během dušení přidáme sůl, grilovací koření. Jakmile je závitek měkký, vyjmeme jej. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a dochutíme. Závitek servírujeme přelitý šťávou a rýží basmati uvařenou podle návodu na obalu.
Cizrnové curry s jasmínovou rýží
podle @Foodlover_Veru
3 - 4 porce
Ingredience:
240 g rýže jasmínové Menu Gold
100 g cizrny Menu Gold
1 tofu
1/2 cukety
1 jarní cibulka
kokosové mléko
kari, sůl, pepř
rostlinný olej