top of page
hrasove risotto
hraskove risotto

Hráškové risotto
4 porce

Ingredience:

320 g rýže arborio Menu Gold

2 šalotky

2 lžíce olivového oleje

50 ml bílého vína

1,2 l zeleninového vývaru

200 g hrášku

100 g másla

100 g parmezánu

100 g lusků cukrového hrášku

sůl

pepř

Postup přípravy receptu:

Na másle se lžící olivového oleje zarestujeme najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži, promícháme a necháme zesklovatět. Rýži zakápneme vínem a necháme ho odpařit. Potom za stálého míchání přidáváme po naběračkách zeleninovým vývar, až do potřebné konzistence rýže. Dvě třetiny hrášku s trochou horkého vývaru rozmixujeme. Polovinu parmezánu nastrouháme a spolu se studeným máslem přimícháme k rýži a odstavíme.

Podáváme s hráškem a lusky zprudka opečenými na oleji. Vše dochutíme solí a pepřem. Zdobíme hoblinkami parmazánu. 

mongolske hovezi s jasminkou

Mongolské hovězí nudličky s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:
 

400 g rýže jasmínová Menu Gold

500 g hovězího pupku

50 g kukuřičného škrobu

70 g třtinového cukru

100 ml řepkového oleje

60 g šalotky

4 jarní cibulky

20 g čerstvého zázvoru

20 g česneku

90 ml sójové omáčky

1 lžíce bílého sezamu

10 g bílého sezamu

mongolske s jasminkou

Postup přípravy receptu:

 

Rýži propláchneme studenou vodou a zlehka promažeme olejem. Zalijeme ji v poměru 1:1,5 vodou, jemně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme 15 minut. Poté odstavíme a necháme ještě 15 minut odstát. Maso nakrájíme na tenké plátky a obalíme v kukuřičném škrobu. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme z obou stran. Maso vyjmeme a do pánve vložíme šalotku a jarní cibulku nakrájenou na větší kousky. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor s česnekem, necháme zapěnit a podlijeme sójovou omáčkou s dvojnásobným množstvím vody. Přidáme cukr, krátce provaříme a vrátíme hovězí maso. Promícháme, minutku necháme probublat a zahustíme lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchanou ve vodě.

Hovězí nudličky podáváme s hotovou jasmínovou rýží a opečeným bílým sezamem.

chilli con carne
chilli con carne

Chilli con carne s basmati rýží

4 porce

Ingredience:
 

400 g rýže basmati Menu Gold

160 g fazole barevné Menu Gold

500 g hovězího krku

1 lžička mleté papriky

1 velká cibule

1 lžička římského kmínu

50 g rajčatového protlaku


 

200 g drcených rajčat

4 stroužky česneku

slunečnicový olej

oregano

chilli

sůl

pepř

zakysaná smetana

Postup přípravy receptu:

 

Fazoli namočíme, druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka a scedíme. Hovězí maso omyjeme, osolíme, opepříme, okořeníme mletou paprikou a pomeleme na větší kousky.  Cibuli nakrájenou na kousky orestujeme v hluboké pánvi dozlatova. Přidáme hovězí maso a restujeme dál. Ochutíme římským kmínem, přidáme protlak a promícháme. Po chvíli přidáme drcená rajčata a vývar a vaříme spolu do měkka. Nyní přidáme uvařené fazole, utřený česnek, oregano a chilli a asi 5 minut provaříme. Basmati rýži propláchneme a uvaříme podle návodu. Chilli con carne můžeme podávat ozdobené zakysanou smetanou.

butter chicken s jasminkou
butter  chicken jasminka

Butter chicken s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:
 

400 g rýže jasmínová Menu Gold

500 g kuřecích prsou

40 g másla

Olivový olej

1 cibule

400 g drcených rajčat

200 ml kuřecího vývaru

250 ml 33% smetany

Sůl

Cukr krystal

Koriandr

Marináda:

100 g bílého jogurtu

Šťáva z půlky citronu

2 lžičky garam masaly

1 lžička kurkumy                     

1 lžička římského kmínu

1 stroužek česneku

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

Postup přípravy receptu:

 

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, naložíme do marinády a necháme přes noc uležet. Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo se lžící olivového oleje, na kterém opečeme ze všech stran marinované kuřecí maso spolu s nakrájenou cibulí. Přidáme drcená rajčata, vývar, smetanu a necháme cca 15 minut provařovat. Omáčku dochutíme solí a cukrem. Podáváme s jasmínovou rýží a ozdobenou čerstvým koriandrem.

korenena basmati

Ingredience:
 

300 g rýže basmati Menu Gold

250 g květáku

100 g červené cibule

2 stroužky česneku

20 g zázvoru

200 g sýru halloumi

Kari

Kurkuma

Řepkový olej

Chilli papričky

korenena basmati

Kořeněná basmati s halloumi

4 porce

Postup přípravy receptu:

 

Basmati rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Květák nalámeme na menší růžičky, spaříme a zprudka zchladíme. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme spařený květák. Ochutíme kari a kurkumou. Přidáme uvařenou rýži a prohřejeme. Halloumi nakrájíme na kostičky, potřeme olejem a z obou stran krátce opečeme na rozpálené pánvi. Kořeněnou rýži s halloumi servírujeme ozdobenou nakrájenými chilli papričkami.

arancini
arancini

Houbové arancini

4 porce

Ingredience:
 

300 g rýže arborio Menu Gold

2 šalotky

1 lžíce másla

olej

200 g hub nebo žampionů

sůl, tymián

zeleninový vývar

2 žloutky

200 g parmezánu

Na obalení:

vajíčko

strouhanka

hladká mouka

Postup přípravy receptu:

 

V hrnci rozehřejme máslo s trochou oleje. Šalotku nakrájíme najemno, orestujeme a polovinu si odložíme stranou. Přidáme nakrájené houby nebo žampiony, podusíme, osolíme a dochutíme tymiánem. Druhou polovinu orestované šalotky vložíme do pánve, přidáme rýži arborio a promícháme. Postupně po naběračkách podléváme zeleninovým vývarem, dokud rýže nezměkne a necháme vychladnout. Do rýže vmícháme žloutky, nastrouhaný parmezán a vychlazenou houbovou směs. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v trojobalu a pomalu smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje.

 

Arancini můžeme dozdobit parmezánovým chipsem - nastrouhaný parmezánu vložíme v tenké vrstvě na nepřilnavou pánev a pomalu pečeme.

coko ryze
coko ryze

Čokoládová rýže s jahodami

4 porce

Ingredience:
 

100 g rýže kulaté Menu Gold

600 ml plnotučného mléka

15 g vanilkového cukru

špetka soli

15 g másla

1 lžíce kakaa

50 g kvalitní hořké čokolády

200 g jahod

Postup přípravy receptu:

 

Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a propláchnutou rýži. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme kakao a nalámanou čokoládu. Vychladíme a podáváme ozdobené jahodami a hoblinami čokolády.

smazena basmati

Ingredience:
 

320 g rýže basmati Menu Gold

500 g vyzrálé hovězí kýty

2 stroužky česneku

slunečnicový olej

1 cibule

2 vejce

320 g brokolice

chilli

sůl

pepř

smazena basmati

Smažená basmati rýže s hovězím masem

4 porce

Postup přípravy receptu:

 

Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nastrouhaný česnek s trochou oleje a necháme ideálně přes noc odležet. Basmati rýži uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi s rozpáleným olejem zprudka maso orestujeme a odložíme stranou. Brokolici omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Vložíme do vroucí vody, chvíli povaříme a rychle zchladíme v ledové vodě. Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, ochutíme chilli a necháme zesklovatět. Přimícháme rozšlehaná vajíčka. Přidáme brokolici, uvařenou basmati rýži a hovězí maso.

Lehce zarestujeme, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.

Ingredience:
 

100 g rýže kulaté Menu Gold

600 ml plnotučného mléka

15 g vanilkového cukru

Špetka soli

125 g malin

mlecna ryze

Mléčná rýže s malinami

4 porce

mlecna ryze

Postup přípravy receptu:

 

Propláchnutou rýži, mléko, vanilkový cukr a špetku soli vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni do měkka. Podáváme teplé nebo vychlazené a ozdobené malinami.

jasminka s palickami
jasmínka s paličkami

Kuřecí paličky s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:
 

280 g jasmínové rýže Menu Gold

8 kuřecích paliček

150 g cibule

20 g sezamu

200 g pórku

20 ml olivového oleje

30 g másla

sůl

oregano

sladká paprika

Postup přípravy receptu:

 

Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, okořeníme, osolíme a zakápneme olejem. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a nahrubo nakrájenou cibulí a pečeme cca 45 minut. V polovině doby podlijeme vodou nebo vývarem dle potřeby. Na suché pánvi orestujeme sezam do zlatova. Jakmile vytáhneme paličky z trouby, posypeme je sezamem. K výpeku s cibulí přidáme oříšek studeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Pórek nakrájíme na nudličky a zarestujeme na rozehřátém másle a olivovém oleji.

Paličky podáváme přelité šťávou s hotovou jasmínovou rýží.

Ingredience:
 

160 g rýže loupané Menu Gold

500 g vyzrálé hovězí kýty

slunečnicový olej

2 avokáda

4 tortilly

pár listů ledového salátu

120 g strouhaného čedaru

150 g zakysané smetany

sůl

pepř

burrito

Hovězí burrito

4 porce

burrito

Postup přípravy receptu:

 

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. Hovězí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky a na trošce oleje orestujeme. Avokáda rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na plátky. Na polovinu tortilly rozprostřeme natrhaný ledový salát, poklademe masem, avokádem, rýží, strouhaným čedarem a zakápneme zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme a opepříme. Tortillu pečlivě zabalíme a zapečeme v kontaktním grilu. Podáváme teplé.

polevka kokos
polevka s kokosem

Zeleninová polévka s kokosovým mlékem

4 porce

Ingredience:
 

100 g rýže kulaté Menu Gold

½ kuřete

divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)

1 cibule

1 mrkev

1 petržel

1 pórek

sůl

200 ml kokosového mléka

řepkový olej

Postup přípravy receptu:

Kuře omyjeme, osušíme, společně s cibulí a kořením vložíme do pekáče a pečeme cca 20 minut při 200 °C. Poté vše dáme do studené vody spolu s petrželí, polovinou mrkve a pórku. Pozvolna vaříme, dokud nezískáme silný vývar. Po uvaření vývar přecedíme přes jemné síto a zjemníme ho kokosovým mlékem. Zbytek mrkve a pórku nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Uvařené kuřecí maso obereme.

Do misek vložíme uvařenou rýži, orestovanou zeleninu a kuřecí maso. Zalejeme vývarem a podáváme.

Kari ryze
kari jasmin

Ingredience:
 

400 g rýže jasmínové Menu Gold

200 g květáku

200 g baby mrkve

slunečnicový olej

480 g loupaných krevet

1 lžička kari

1 jarní cibulka

sůl

pepř

Kari rýže s krevetami

4 porce

Postup přípravy receptu:

Rýži jasmínovou uvaříme podle návodu na obalu. Květák rozdělíme na menší růžičky. Společně s baby mrkví jej vložíme do vroucí osolené vody, cca 3 minuty povaříme a ihned zchladíme v misce se studenou vodou. Poté je v pánvi na rozpáleném oleji zprudka zarestujeme. Krevety omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. K zelenině v pánvi přidáme krevety, kari, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a opečeme. Ke konci přidáme uvařenou jasmínovou rýží a promícháme. Servírujeme teplé jako hlavní jídlo.

Plneny lilek

Ingredience:
 

320 g rýže loupané Menu Gold

2 větší lilky

olej olivový

1 cibule

200 g cukety

200 g rajčat

sůl

pepř

200 g mozzarelly

plneny lilek

Plněný lilek

4 porce

Postup přípravy receptu:

Loupanou rýži propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Lilky rozkrojíme napůl a vydlabeme tak, aby zůstala tenká vrstva dužiny na i slupce. Vnitřek zakápneme olivovým olejem, posolíme a dáme předpéct do trouby rozehřáté na 180 °C na cca 15 minut. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dužinu z lilku a cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Rajčata nakrájíme a přidáme do pánve. Dle chuti osolíme a opepříme. Hotovou zeleninu smícháme s uvařenou rýží a směsí naplníme předpečený lilek. Mozzarellu natrháme na kousky, poklademe na směs a vše ještě zapečeme na 10 minut na 160 °C.

Ingredience:
 

400 g rýže kulaté Menu Gold

200 g chorizo

slunečnicový olej

1 cibule

8 ks kuřecích paliček

2 stroužky česneku

1 lžička paella koření

sůl

pepř

hladkolistá petrželka

vývar

paella

Paella s kuřecími paličkami

4 porce

paella

Postup přípravy receptu:

Chorizo nakrájíme na kolečka a vložíme na studenou širokou pánev, zakápneme lžící oleje a pomalu restujeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Paličky osolíme, opepříme a „zatáhneme“ na pánvi ze všech stran. Přidáme nakrájený česnek, kulatou rýži a paella koření. Promícháme a zalejeme vývarem. Pánev vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 50 minut.

Podáváme jako hlavní jídlo ozdobené nasekanou petrželkou.

pokebowl
JV9_1961.jpg

Poke bowl s lososem

4 porce

Ingredience:
 

200 g rýže kulaté Menu Gold

320 g lososa bez kůže

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

1 lžička sezamového oleje

1 lžička limetkové šťávy

1 dl rýžového octu

1 lžíce cukru krystal

sůl

boby edamame

ředkvičky

avokádo

sezam

Postup přípravy receptu:

Kulatou rýži několikrát propláchneme. K vaření použijeme rýžovar, do kterého vložíme propláchnutou rýži. Zalijeme 250 ml vody a necháme půl hodiny odstát. Poté zapneme a uvaříme. Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Zakápneme sójovou omáčkou, sezamovým olejem a šťávou z limetky, promícháme a aspoň 30 minut marinujeme. Rýžový ocet smícháme s cukrem a trochou soli a svaříme na 2/3. Rozvar necháme vychladit a poté jej nalijeme na horkou hotovou rýži. Zamícháme a necháme odpočinout v pokojové teplotě. Boby edamame spaříme, zprudka zchladíme v misce s ledovou vodou a oloupeme. Avokádo a ředkvičky očistíme a nakrájíme. Rýži, zeleninu a marinovaného lososa skládáme do misek.  Na závěr posypeme nasucho opraženým sezamem.

minestrone

Ingredience:
 

50 g fazole barevné Menu Gold

50 g fazole bílé Menu Gold

80 g kulaté rýže Menu Gold

20 g petržele

40 g mrkve

20 g celeru

bobkový list, pepř celý, nové koření

200 g drcených rajčat

čerstvá bazalka

40 g parmezánu

sůl

minestrone

Minestrone

4 porce

Postup přípravy receptu:

Fazole den předem namočíme do vlažné vody. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a spolu s kořením vložíme do 1 l studené osolené vody. Až je kořenová zelenina uvařená „na skus“, přidáme drcená rajčata a přivedeme k varu. Přidáme uvařené fazole a rýži. Dochutíme nakrájenými lístky bazalky a nastrouhaným parmezánem.

Podáváme samostatně nebo s bílým pečivem.

stehno na tymianu
kure na tymianu

Kuřecí stehýnko na tymiánu s rýží parboiled

4 porce

Ingredience:
 

400 g rýže parboiled Menu Gold

200 g cibule

4 snítky tymiánu

4 kuřecí stehna

50 ml slunečnicového oleje

sůl

50 g másla

Postup přípravy receptu:

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a zlehka posypeme menší částí tymiánu. Kuřecí stehýnko umyjeme, osušíme, potřeme olejem a ochutíme tymiánem. Na pekáč rozprostřeme cibuli a položíme kuřecí stehna. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme za občasného podlévání cca hodinu dozlatova na posledních pár minut dáme na stehýnka plátek másla. Mezitím do vroucí osolené vody vložíme rýži parboiled a uvaříme podle návodu na obalu. Jakmile je kuře hotové, cibuli a výpek rozmixujeme do hladka. Kuřecí stehno podáváme s hotovou rýží parboiled a přelité šťávou.

veprove kotlety

Vepřové kapsy s rýží a pohankou

4 porce

Ingredience:
 

340 g rýže loupaná Menu Gold

60 g pohanky Menu Gold

sůl

pepř

600 g vepřové kotlety

60 g šunky

60 g ementálu

80 g cibule

30 ml slunečnicového oleje

pažitka na ozdobu

20 g másla

veprove kotlety

Postup přípravy receptu:

Rýži a pohanku uvaříme každou zvlášť podle návodu na obalu. Hotovou rýži ještě za tepla promícháme s pohankou. Kotletu omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran, rozklepeme a poklademe plátky šunky a ementálu. Přeložíme a zajistíme nití, aby se nerozpadly. Naplněné kotlety zprudka opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Poté je vložíme do pečicím papírem vyloženého pekáčku a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C cca 10 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova. Podlijeme výpekem z masa, přidáme kousek vychlazeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vepřové kapsy rozřízneme a podáváme s mixem rýže a pohanky a ozdobené nakrájenou pažitkou.

kruti s basmati

Krůtí s basmati rýží s brokolicí

4 porce

Ingredience:
 

280 g basmati rýže Menu Gold

slunečnicový olej

200 g brokolice

200 g mraženého hrášku

400 g krůtích prsou

pepř

sůl

tymián

kruti s basmati ryzi

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme a lehce zakápneme oleje. Zalijeme dvojnásobným množstvím osolené vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Brokolici nalámeme na menší růžičky a spaříme, ke konci na chvíli vložíme hrášek. Přecedíme a rychle zchladíme ledem, aby zelenina zachovala zelenou barvu. Poté přidáme k hotové rýži. Krůtí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiánu a zakápneme olejem. Z obou stran prudce osmahneme na rozpálené pánvi a dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Krůtí maso naporcujeme a servírujeme s basmati rýží se zeleninou.

dynove rizoto
dynove rizoto

Dýňové rizoto

4 porce

Ingredience:
 

320 g kulatozrnné rýže Menu Gold

100 g cibule

40 ml olivového oleje

100 ml suchého bílého vína

80 g másla

500 g kuřecích prs

150 g parmezánu

sůl

400 g dýně hokaido

40 g rukoly

zeleninový vývar

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém olivovém oleji s troškou másla restujeme nadrobno nakrájenou cibulku do té doby, než začne zlátnout. Poté přidáme rýži a opět trochu zarestujeme a zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Dále postupně po naběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud není rýže uvařená al dente. Než přilijeme další vývar, vždy počkáme, až tekutina odpaří. Dobře omytou, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky, osolíme, zakápneme olejem a dáme péct do změknutí do trouby předehřáté na 180 °C. Poté třetinu dýně rozmixujeme a přidáme do rizota. Přidáme 1/3 nastrouhaného parmazánu, máslo a případně podle chuti osolíme. Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme ze všech stran do měkka. Rizoto servírujeme s opečenou dýní, hoblinami parmazánu a lístky rukoly.

ryzovy nakyp
ryzovy nakyp

Rýžový nákyp s broskvemi

4 porce

Ingredience:
 

420 g kulaté rýže Menu Gold

1 l mléka

3 vejce

30 g cukru moučka

480 g broskví

120 g zakysané smetany

120 ml smetany ke šlehání

sůl

čerstvá máta na ozdobu

Postup přípravy receptu:

Do hrnce s jemně osoleným mlékem vložíme propláchnutou kulatou rýži. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky s polovinou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme k rýži.

Pekáček vyložíme pečicím papírem a klademe střídavě rýžovou směs a větší část nakrájených broskví.

Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C cca na 40 minut. Zbylou pětinu broskví oloupeme a rozmixujeme se zakysanou smetanou. Smetanu vyšleháme a vmícháme do broskvové směsi. Rýžový nákyp nakrájíme na jednotlivé dílky.  Servírujeme je přelité broskvovou smetanou a ozdobenou čerstvou mátou.

kulicky s basmati natural

Luštěninové kuličky s masem a zeleninou a basmati natural

4 porce

JV6_3395.jpg

Ingredience:

30 g fazole barevné Menu Gold
30 g čočky Menu Gold
240 g rýže basmati natural Menu Gold
400 g mletého vepřového masa
80 g cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř mletý
2 vejce
80 g strouhanky
40 ml oleje
100 g mrkve
100 g červené papriky
120 g brokolice
100 g sterilovaných žampionů
kari, sójová omáčka
250 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Namočenou fazoli a čočku uvaříme do měkka a vychladíme. Smícháme s masem, polovinou nadrobno nakrájené cibule a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme sůl, pepř, vejce, strouhanku a vymícháme do husté konzistence. Tvoříme kuličky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji orestujeme zbytek cibule a česneku, přidáme nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a žampiony. Orestujeme, přidáme kari, sůl a sójovou omáčku. Přidáme uvařené knedlíčky, zalijeme smetanou a ještě krátce podusíme. Podáváme s uvařenou rýží basmati natural.

kureci nudlicky
JV6_3474.jpg

Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold
600 g kuřecích prsních řízků
50 ml oleje
kari
sójová omáčka
100 g cibule
400 g čínské zeleniny
sůl
200 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do směsi oleje, soli, kari a sójové omáčky. Necháme 30 minut marinovat. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, marinované maso, přidáme čínskou zeleninu a krátce orestujeme do měkka. Zjemníme smetanou a osolíme dle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu na obalu.

Veprove nudlicky basmati PB
Vep%C5%99ov%C3%A9%20nudli%C4%8Dky%20s%20

Vepřové nudličky na rajčatech s rýží basmati parboiled

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati parboiled Menu Gold

40 ml oleje

100 g cibule

50 g rajského protlaku

200 g drcených rajčat

50 g cukru

600 g vepřové kýty

3 stroužky česneku

sůl, pepř mletý, provensálské bylinky

Ryzove krokety

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, drcená rajčata a restujeme. Ke konci přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu, česnek, sůl, pepř mletý a provensálské bylinky. Dusíme, dokud není maso měkké a dochutíme. Rýži basmati parboiled uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme s vepřovými nudličkami.

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

4 porce

Ingredience:

150 g rýže kulatozrnné Menu Gold

400 ml mléka

1 hruška

1 skořicový cukr

150 g krystalového cukru

3 vejce

1 vanilkový cukr

60 g hladké mouky

120 g strouhanky

olej na smažení

150 g ostružin

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout.  Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.

Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.

Kruti zavitek s basmati
Krůtí závitek s basmati rýží.jpg

Krůtí závitek s rýží basmati

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati Menu Gold

600 g krůtích prsou

2 lžíce hořčice

sůl

80 g mrkve

80 g řapíkatého celeru

50 ml oleje

100 g cibule

2 stroužky česneku

30 g hladké mouky

Postup přípravy receptu:

Krůtí prsa nařežeme na 4 plátky a lehce naklepeme. Potřeme hořčicí a osolíme dle chuti. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny. Vše stočíme do závitku a převážeme kuchyňským provázkem. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, vložíme připravené závitky, nakrájený česnek a dusíme do měkka. Během dušení přidáme sůl, grilovací koření. Jakmile je závitek měkký, vyjmeme jej. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a dochutíme. Závitek servírujeme přelitý šťávou a rýží basmati uvařenou podle návodu na obalu.

curry s jasmínem
cizrnove%20kari%20s%20jasminem%20na%20st

Cizrnové curry s jasmínovou rýží

podle @Foodlover_Veru

3 - 4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold

100 g cizrny Menu Gold
1 tofu
1/2 cukety
1 jarní cibulka
kokosové mléko
kari, sůl, pepř
rostlinný olej

Postup přípravy receptu:

Cizrnu si namočíme přes noc do vody. Olej si na pánvi necháme chvíli rozehřát a přidáme nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kostičky nakrájené tofu a lehce jej opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, slitou cizrnu a vše zasypeme kari kořením a podlijeme trochou kokosového mléka. Lze nahradit i klasickým kravským mlékem, ale už to nebude veganské. Vaříme na mírném ohni. Dle potřeby podlijeme vodou. Dochutíme solí a pepřem. Jasmínovou rýži si uvaříme dle návodu na obalu.

Ryzovy nakyp

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

600 ml mléka

120 g másla

3 vejce

1/2 balíčku vanilkového cukru

80 g cukru

400 g dušených jablek

sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou rýži společně s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl a třetinou másla. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s polovinou cukru, třetinou másla a citronovou kůrou. K bílkům přidáme cukr a také vyšleháme. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh s bílků.  Do vymaštěného pekáčku vložíme polovinu rýžové směsi, poklademe dušenými jablky a skořicovým cukrem. Zakryjeme druhou polovinou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

Kureci rizoto

Kuřecí rizoto s pohankou

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

40 g slunečnicového oleje

80 g cibule

400 g kuřecího masa

150 g mrkve

350 ml vody nebo zeleninového vývaru

180 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

50 g sterilovaného hrášku

50 g sterilované kukuřice 

100 g drcených rajčat

120 g strouhaného sýru

sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátý olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, koření a na nudličky nakrájenou mrkev. Orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a vsypeme propláchnutou rýži a pohanku a drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut. Ke konci dušení přidáme hrášek a kukuřici. Promícháme a dochutíme. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

Kureci maso s dyni

Kuřecí maso s dýní

1 porce 400 g, z toho 60 g masa

Ingredience:

320 g rýže basmati Menu Gold

400 g kuřecích prsou

50 g slunečnicového oleje

50 g cibule

150 g dýňového pyré

150 g papriky kapie

20 g česneku

70 g mrkve

70 g brokolice 

kurkuma, sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme, zalijeme osolenou vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na rozehřátý olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a přidáme k masu. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém, osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou rýží basmati.

Ryzovy salat

Rýžový salát se zeleninou

1 porce 170 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g loupané rýže Menu Gold

30 g olivového oleje

50 g papriky kapie

50 g cibule

10 g česneku

50 g mrkve

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

20 g vinného octa 

sůl, cukr

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Vložíme ji do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Z olivového oleje, soli, octa, cukru a utřeného česneku vymícháme zálivku. Podáváme studené.                    

bottom of page