veprove kotlety

Vepřové kapsy s rýží a pohankou

4 porce

Ingredience:
 

340 g rýže loupaná Menu Gold

60 g pohanky Menu Gold

sůl

pepř

600 g vepřové kotlety

60 g šunky

60 g ementálu

80 g cibule

30 ml slunečnicového oleje

pažitka na ozdobu

20 g másla

 

Postup přípravy receptu:

Rýži a pohanku uvaříme každou zvlášť podle návodu na obalu. Hotovou rýži ještě za tepla promícháme s pohankou. Kotletu omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran, rozklepeme a poklademe plátky šunky a ementálu. Přeložíme a zajistíme nití, aby se nerozpadly. Naplněné kotlety zprudka opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Poté je vložíme do pečicím papírem vyloženého pekáčku a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C cca 10 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova. Podlijeme výpekem z masa, přidáme kousek vychlazeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vepřové kapsy rozřízneme a podáváme s mixem rýže a pohanky a ozdobené nakrájenou pažitkou.

kruti s basmati

Krůtí s basmati rýží s brokolicí

4 porce

Ingredience:
 

280 g basmati rýže Menu Gold

slunečnicový olej

200 g brokolice

200 g mraženého hrášku

400 g krůtích prsou

pepř

sůl

tymián

 

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme a lehce zakápneme oleje. Zalijeme dvojnásobným množstvím osolené vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Brokolici nalámeme na menší růžičky a spaříme, ke konci na chvíli vložíme hrášek. Přecedíme a rychle zchladíme ledem, aby zelenina zachovala zelenou barvu. Poté přidáme k hotové rýži. Krůtí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiánu a zakápneme olejem. Z obou stran prudce osmahneme na rozpálené pánvi a dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Krůtí maso naporcujeme a servírujeme s basmati rýží se zeleninou.

 
dynove rizoto

Dýňové rizoto

4 porce

Ingredience:
 

320 g kulatozrnné rýže Menu Gold

100 g cibule

40 ml olivového oleje

100 ml suchého bílého vína

80 g másla

500 g kuřecích prs

150 g parmezánu

sůl

400 g dýně hokaido

40 g rukoly

zeleninový vývar

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém olivovém oleji s troškou másla restujeme nadrobno nakrájenou cibulku do té doby, než začne zlátnout. Poté přidáme rýži a opět trochu zarestujeme a zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Dále postupně po naběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud není rýže uvařená al dente. Než přilijeme další vývar, vždy počkáme, až tekutina odpaří. Dobře omytou, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky, osolíme, zakápneme olejem a dáme péct do změknutí do trouby předehřáté na 180 °C. Poté třetinu dýně rozmixujeme a přidáme do rizota. Přidáme 1/3 nastrouhaného parmazánu, máslo a případně podle chuti osolíme. Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme ze všech stran do měkka. Rizoto servírujeme s opečenou dýní, hoblinami parmazánu a lístky rukoly.

 
ryzovy nakyp

Rýžový nákyp s broskvemi

4 porce

Ingredience:
 

420 g kulaté rýže Menu Gold

1 l mléka

3 vejce

30 g cukru moučka

480 g broskví

120 g zakysané smetany

120 ml smetany ke šlehání

sůl

čerstvá máta na ozdobu

Postup přípravy receptu:

Do hrnce s jemně osoleným mlékem vložíme propláchnutou kulatou rýži. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky s polovinou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme k rýži.

Pekáček vyložíme pečicím papírem a klademe střídavě rýžovou směs a větší část nakrájených broskví.

Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C cca na 40 minut. Zbylou pětinu broskví oloupeme a rozmixujeme se zakysanou smetanou. Smetanu vyšleháme a vmícháme do broskvové směsi. Rýžový nákyp nakrájíme na jednotlivé dílky.  Servírujeme je přelité broskvovou smetanou a ozdobenou čerstvou mátou.

 

Luštěninové kuličky s masem a zeleninou a basmati natural

4 porce

JV6_3395.jpg

Ingredience:

30 g fazole barevné Menu Gold
30 g čočky Menu Gold
240 g rýže basmati natural Menu Gold
400 g mletého vepřového masa
80 g cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř mletý
2 vejce
80 g strouhanky
40 ml oleje
100 g mrkve
100 g červené papriky
120 g brokolice
100 g sterilovaných žampionů
kari, sójová omáčka
250 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Namočenou fazoli a čočku uvaříme do měkka a vychladíme. Smícháme s masem, polovinou nadrobno nakrájené cibule a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme sůl, pepř, vejce, strouhanku a vymícháme do husté konzistence. Tvoříme kuličky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji orestujeme zbytek cibule a česneku, přidáme nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a žampiony. Orestujeme, přidáme kari, sůl a sójovou omáčku. Přidáme uvařené knedlíčky, zalijeme smetanou a ještě krátce podusíme. Podáváme s uvařenou rýží basmati natural.

 
JV6_3474.jpg

Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold
600 g kuřecích prsních řízků
50 ml oleje
kari
sójová omáčka
100 g cibule
400 g čínské zeleniny
sůl
200 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do směsi oleje, soli, kari a sójové omáčky. Necháme 30 minut marinovat. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, marinované maso, přidáme čínskou zeleninu a krátce orestujeme do měkka. Zjemníme smetanou a osolíme dle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu na obalu.

 
Vep%C5%99ov%C3%A9%20nudli%C4%8Dky%20s%20

Vepřové nudličky na rajčatech s rýží basmati parboiled

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati parboiled Menu Gold

40 ml oleje

100 g cibule

50 g rajského protlaku

200 g drcených rajčat

50 g cukru

600 g vepřové kýty

3 stroužky česneku

sůl, pepř mletý, provensálské bylinky

 

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, drcená rajčata a restujeme. Ke konci přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu, česnek, sůl, pepř mletý a provensálské bylinky. Dusíme, dokud není maso měkké a dochutíme. Rýži basmati parboiled uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme s vepřovými nudličkami.

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

4 porce

Ingredience:

150 g rýže kulatozrnné Menu Gold

400 ml mléka

1 hruška

1 skořicový cukr

150 g krystalového cukru

3 vejce

1 vanilkový cukr

60 g hladké mouky

120 g strouhanky

olej na smažení

150 g ostružin

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout.  Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.

Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.

 
Krůtí závitek s basmati rýží.jpg

Krůtí závitek s rýží basmati

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati Menu Gold

600 g krůtích prsou

2 lžíce hořčice

sůl

80 g mrkve

80 g řapíkatého celeru

50 ml oleje

100 g cibule

2 stroužky česneku

30 g hladké mouky

Postup přípravy receptu:

Krůtí prsa nařežeme na 4 plátky a lehce naklepeme. Potřeme hořčicí a osolíme dle chuti. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny. Vše stočíme do závitku a převážeme kuchyňským provázkem. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, vložíme připravené závitky, nakrájený česnek a dusíme do měkka. Během dušení přidáme sůl, grilovací koření. Jakmile je závitek měkký, vyjmeme jej. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a dochutíme. Závitek servírujeme přelitý šťávou a rýží basmati uvařenou podle návodu na obalu.

 
cizrnove%20kari%20s%20jasminem%20na%20st

Cizrnové curry s jasmínovou rýží

podle @Foodlover_Veru

3 - 4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold

100 g cizrny Menu Gold
1 tofu
1/2 cukety
1 jarní cibulka
kokosové mléko
kari, sůl, pepř
rostlinný olej

Postup přípravy receptu:

Cizrnu si namočíme přes noc do vody. Olej si na pánvi necháme chvíli rozehřát a přidáme nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kostičky nakrájené tofu a lehce jej opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, slitou cizrnu a vše zasypeme kari kořením a podlijeme trochou kokosového mléka. Lze nahradit i klasickým kravským mlékem, ale už to nebude veganské. Vaříme na mírném ohni. Dle potřeby podlijeme vodou. Dochutíme solí a pepřem. Jasmínovou rýži si uvaříme dle návodu na obalu.

 

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

600 ml mléka

120 g másla

3 vejce

1/2 balíčku vanilkového cukru

80 g cukru

400 g dušených jablek

sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou rýži společně s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl a třetinou másla. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s polovinou cukru, třetinou másla a citronovou kůrou. K bílkům přidáme cukr a také vyšleháme. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh s bílků.  Do vymaštěného pekáčku vložíme polovinu rýžové směsi, poklademe dušenými jablky a skořicovým cukrem. Zakryjeme druhou polovinou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

 

Kuřecí rizoto s pohankou

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

40 g slunečnicového oleje

80 g cibule

400 g kuřecího masa

150 g mrkve

350 ml vody nebo zeleninového vývaru

180 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

50 g sterilovaného hrášku

50 g sterilované kukuřice 

100 g drcených rajčat

120 g strouhaného sýru

sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátý olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, koření a na nudličky nakrájenou mrkev. Orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a vsypeme propláchnutou rýži a pohanku a drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut. Ke konci dušení přidáme hrášek a kukuřici. Promícháme a dochutíme. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

 

Kuřecí maso s dýní

1 porce 400 g, z toho 60 g masa

Ingredience:

320 g rýže basmati Menu Gold

400 g kuřecích prsou

50 g slunečnicového oleje

50 g cibule

150 g dýňového pyré

150 g papriky kapie

20 g česneku

70 g mrkve

70 g brokolice 

kurkuma, sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme, zalijeme osolenou vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na rozehřátý olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a přidáme k masu. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém, osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou rýží basmati.

 

Rýžový salát se zeleninou

1 porce 170 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g loupané rýže Menu Gold

30 g olivového oleje

50 g papriky kapie

50 g cibule

10 g česneku

50 g mrkve

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

20 g vinného octa 

sůl, cukr

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Vložíme ji do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Z olivového oleje, soli, octa, cukru a utřeného česneku vymícháme zálivku. Podáváme studené.