Ingredience:
 

280 g jasmínové rýže Menu Gold

8 kuřecích paliček

150 g cibule

20 g sezamu

200 g pórku

20 ml olivového oleje

30 g másla

sůl

oregano

sladká paprika

jasmínka s paličkami

Kuřecí paličky s jasmínovou rýží

4 porce

Postup přípravy receptu:

 

Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, okořeníme, osolíme a zakápneme olejem. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a nahrubo nakrájenou cibulí a pečeme cca 45 minut. V polovině doby podlijeme vodou nebo vývarem dle potřeby. Na suché pánvi orestujeme sezam do zlatova. Jakmile vytáhneme paličky z trouby, posypeme je sezamem. K výpeku s cibulí přidáme oříšek studeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Pórek nakrájíme na nudličky a zarestujeme na rozehřátém másle a olivovém oleji.

Paličky podáváme přelité šťávou s hotovou jasmínovou rýží.

Ingredience:
 

160 g rýže loupané Menu Gold

500 g vyzrálé hovězí kýty

slunečnicový olej

2 avokáda

4 tortilly

pár listů ledového salátu

120 g strouhaného čedaru

150 g zakysané smetany

sůl

pepř

burrito

Hovězí burrito

4 porce

 

Postup přípravy receptu:

 

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. Hovězí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky a na trošce oleje orestujeme. Avokáda rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na plátky. Na polovinu tortilly rozprostřeme natrhaný ledový salát, poklademe masem, avokádem, rýží, strouhaným čedarem a zakápneme zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme a opepříme. Tortillu pečlivě zabalíme a zapečeme v kontaktním grilu. Podáváme teplé.

 

Ingredience:
 

100 g rýže kulaté Menu Gold

½ kuřete

divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)

1 cibule

1 mrkev

1 petržel

1 pórek

sůl

200 ml kokosového mléka

řepkový olej

polevka s kokosem

Zeleninová polévka s kokosovým mlékem

4 porce

Postup přípravy receptu:

Kuře omyjeme, osušíme, společně s cibulí a kořením vložíme do pekáče a pečeme cca 20 minut při 200 °C. Poté vše dáme do studené vody spolu s petrželí, polovinou mrkve a pórku. Pozvolna vaříme, dokud nezískáme silný vývar. Po uvaření vývar přecedíme přes jemné síto a zjemníme ho kokosovým mlékem. Zbytek mrkve a pórku nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Uvařené kuřecí maso obereme.

Do misek vložíme uvařenou rýži, orestovanou zeleninu a kuřecí maso. Zalejeme vývarem a podáváme.

Ingredience:
 

400 g rýže jasmínové Menu Gold

200 g květáku

200 g baby mrkve

slunečnicový olej

480 g loupaných krevet

1 lžička kari

1 jarní cibulka

sůl

pepř

kari jasmin

Kari rýže s krevetami

4 porce

 

Postup přípravy receptu:

Rýži jasmínovou uvaříme podle návodu na obalu. Květák rozdělíme na menší růžičky. Společně s baby mrkví jej vložíme do vroucí osolené vody, cca 3 minuty povaříme a ihned zchladíme v misce se studenou vodou. Poté je v pánvi na rozpáleném oleji zprudka zarestujeme. Krevety omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. K zelenině v pánvi přidáme krevety, kari, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a opečeme. Ke konci přidáme uvařenou jasmínovou rýží a promícháme. Servírujeme teplé jako hlavní jídlo.

 

Ingredience:
 

320 g rýže loupané Menu Gold

2 větší lilky

olej olivový

1 cibule

200 g cukety

200 g rajčat

sůl

pepř

200 g mozzarelly

plneny lilek

Plněný lilek

4 porce

Postup přípravy receptu:

Loupanou rýži propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Lilky rozkrojíme napůl a vydlabeme tak, aby zůstala tenká vrstva dužiny na i slupce. Vnitřek zakápneme olivovým olejem, posolíme a dáme předpéct do trouby rozehřáté na 180 °C na cca 15 minut. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dužinu z lilku a cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Rajčata nakrájíme a přidáme do pánve. Dle chuti osolíme a opepříme. Hotovou zeleninu smícháme s uvařenou rýží a směsí naplníme předpečený lilek. Mozzarellu natrháme na kousky, poklademe na směs a vše ještě zapečeme na 10 minut na 160 °C.

Ingredience:
 

400 g rýže kulaté Menu Gold

200 g chorizo

slunečnicový olej

1 cibule

8 ks kuřecích paliček

2 stroužky česneku

1 lžička paella koření

sůl

pepř

hladkolistá petrželka

vývar

paella

Paella s kuřecími paličkami

4 porce

 

Postup přípravy receptu:

Chorizo nakrájíme na kolečka a vložíme na studenou širokou pánev, zakápneme lžící oleje a pomalu restujeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Paličky osolíme, opepříme a „zatáhneme“ na pánvi ze všech stran. Přidáme nakrájený česnek, kulatou rýži a paella koření. Promícháme a zalejeme vývarem. Pánev vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 50 minut.

Podáváme jako hlavní jídlo ozdobené nasekanou petrželkou.

 
JV9_1961.jpg

Poke bowl s lososem

4 porce

Ingredience:
 

200 g rýže kulaté Menu Gold

320 g lososa bez kůže

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

1 lžička sezamového oleje

1 lžička limetkové šťávy

1 dl rýžového octu

1 lžíce cukru krystal

sůl

boby edamame

ředkvičky

avokádo

sezam

Postup přípravy receptu:

Kulatou rýži několikrát propláchneme. K vaření použijeme rýžovar, do kterého vložíme propláchnutou rýži. Zalijeme 250 ml vody a necháme půl hodiny odstát. Poté zapneme a uvaříme. Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Zakápneme sójovou omáčkou, sezamovým olejem a šťávou z limetky, promícháme a aspoň 30 minut marinujeme. Rýžový ocet smícháme s cukrem a trochou soli a svaříme na 2/3. Rozvar necháme vychladit a poté jej nalijeme na horkou hotovou rýži. Zamícháme a necháme odpočinout v pokojové teplotě. Boby edamame spaříme, zprudka zchladíme v misce s ledovou vodou a oloupeme. Avokádo a ředkvičky očistíme a nakrájíme. Rýži, zeleninu a marinovaného lososa skládáme do misek.  Na závěr posypeme nasucho opraženým sezamem.

 

Ingredience:
 

50 g fazole barevné Menu Gold

50 g fazole bílé Menu Gold

80 g kulaté rýže Menu Gold

20 g petržele

40 g mrkve

20 g celeru

bobkový list, pepř celý, nové koření

200 g drcených rajčat

čerstvá bazalka

40 g parmezánu

sůl

minestrone

Minestrone

4 porce

Postup přípravy receptu:

Fazole den předem namočíme do vlažné vody. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a spolu s kořením vložíme do 1 l studené osolené vody. Až je kořenová zelenina uvařená „na skus“, přidáme drcená rajčata a přivedeme k varu. Přidáme uvařené fazole a rýži. Dochutíme nakrájenými lístky bazalky a nastrouhaným parmezánem.

Podáváme samostatně nebo s bílým pečivem.

 
kure na tymianu

Kuřecí stehýnko na tymiánu s rýží parboiled

4 porce

Ingredience:
 

400 g rýže parboiled Menu Gold

200 g cibule

4 snítky tymiánu

4 kuřecí stehna

50 ml slunečnicového oleje

sůl

50 g másla

Postup přípravy receptu:

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a zlehka posypeme menší částí tymiánu. Kuřecí stehýnko umyjeme, osušíme, potřeme olejem a ochutíme tymiánem. Na pekáč rozprostřeme cibuli a položíme kuřecí stehna. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme za občasného podlévání cca hodinu dozlatova na posledních pár minut dáme na stehýnka plátek másla. Mezitím do vroucí osolené vody vložíme rýži parboiled a uvaříme podle návodu na obalu. Jakmile je kuře hotové, cibuli a výpek rozmixujeme do hladka. Kuřecí stehno podáváme s hotovou rýží parboiled a přelité šťávou.

veprove kotlety

Vepřové kapsy s rýží a pohankou

4 porce

Ingredience:
 

340 g rýže loupaná Menu Gold

60 g pohanky Menu Gold

sůl

pepř

600 g vepřové kotlety

60 g šunky

60 g ementálu

80 g cibule

30 ml slunečnicového oleje

pažitka na ozdobu

20 g másla

 

Postup přípravy receptu:

Rýži a pohanku uvaříme každou zvlášť podle návodu na obalu. Hotovou rýži ještě za tepla promícháme s pohankou. Kotletu omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran, rozklepeme a poklademe plátky šunky a ementálu. Přeložíme a zajistíme nití, aby se nerozpadly. Naplněné kotlety zprudka opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Poté je vložíme do pečicím papírem vyloženého pekáčku a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C cca 10 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova. Podlijeme výpekem z masa, přidáme kousek vychlazeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vepřové kapsy rozřízneme a podáváme s mixem rýže a pohanky a ozdobené nakrájenou pažitkou.

kruti s basmati

Krůtí s basmati rýží s brokolicí

4 porce

Ingredience:
 

280 g basmati rýže Menu Gold

slunečnicový olej

200 g brokolice

200 g mraženého hrášku

400 g krůtích prsou

pepř

sůl

tymián

 

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme a lehce zakápneme oleje. Zalijeme dvojnásobným množstvím osolené vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Brokolici nalámeme na menší růžičky a spaříme, ke konci na chvíli vložíme hrášek. Přecedíme a rychle zchladíme ledem, aby zelenina zachovala zelenou barvu. Poté přidáme k hotové rýži. Krůtí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiánu a zakápneme olejem. Z obou stran prudce osmahneme na rozpálené pánvi a dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Krůtí maso naporcujeme a servírujeme s basmati rýží se zeleninou.

 
dynove rizoto

Dýňové rizoto

4 porce

Ingredience:
 

320 g kulatozrnné rýže Menu Gold

100 g cibule

40 ml olivového oleje

100 ml suchého bílého vína

80 g másla

500 g kuřecích prs

150 g parmezánu

sůl

400 g dýně hokaido

40 g rukoly

zeleninový vývar

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém olivovém oleji s troškou másla restujeme nadrobno nakrájenou cibulku do té doby, než začne zlátnout. Poté přidáme rýži a opět trochu zarestujeme a zalijeme bílým vínem a necháme odpařit. Dále postupně po naběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud není rýže uvařená al dente. Než přilijeme další vývar, vždy počkáme, až tekutina odpaří. Dobře omytou, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky, osolíme, zakápneme olejem a dáme péct do změknutí do trouby předehřáté na 180 °C. Poté třetinu dýně rozmixujeme a přidáme do rizota. Přidáme 1/3 nastrouhaného parmazánu, máslo a případně podle chuti osolíme. Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a orestujeme ze všech stran do měkka. Rizoto servírujeme s opečenou dýní, hoblinami parmazánu a lístky rukoly.

 
ryzovy nakyp

Rýžový nákyp s broskvemi

4 porce

Ingredience:
 

420 g kulaté rýže Menu Gold

1 l mléka

3 vejce

30 g cukru moučka

480 g broskví

120 g zakysané smetany

120 ml smetany ke šlehání

sůl

čerstvá máta na ozdobu

Postup přípravy receptu:

Do hrnce s jemně osoleným mlékem vložíme propláchnutou kulatou rýži. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky s polovinou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme k rýži.

Pekáček vyložíme pečicím papírem a klademe střídavě rýžovou směs a větší část nakrájených broskví.

Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C cca na 40 minut. Zbylou pětinu broskví oloupeme a rozmixujeme se zakysanou smetanou. Smetanu vyšleháme a vmícháme do broskvové směsi. Rýžový nákyp nakrájíme na jednotlivé dílky.  Servírujeme je přelité broskvovou smetanou a ozdobenou čerstvou mátou.

 

Luštěninové kuličky s masem a zeleninou a basmati natural

4 porce

JV6_3395.jpg

Ingredience:

30 g fazole barevné Menu Gold
30 g čočky Menu Gold
240 g rýže basmati natural Menu Gold
400 g mletého vepřového masa
80 g cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř mletý
2 vejce
80 g strouhanky
40 ml oleje
100 g mrkve
100 g červené papriky
120 g brokolice
100 g sterilovaných žampionů
kari, sójová omáčka
250 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Namočenou fazoli a čočku uvaříme do měkka a vychladíme. Smícháme s masem, polovinou nadrobno nakrájené cibule a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme sůl, pepř, vejce, strouhanku a vymícháme do husté konzistence. Tvoříme kuličky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na rozehřátém oleji orestujeme zbytek cibule a česneku, přidáme nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a žampiony. Orestujeme, přidáme kari, sůl a sójovou omáčku. Přidáme uvařené knedlíčky, zalijeme smetanou a ještě krátce podusíme. Podáváme s uvařenou rýží basmati natural.

 
JV6_3474.jpg

Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou s jasmínovou rýží

4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold
600 g kuřecích prsních řízků
50 ml oleje
kari
sójová omáčka
100 g cibule
400 g čínské zeleniny
sůl
200 g smetany na vaření

Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do směsi oleje, soli, kari a sójové omáčky. Necháme 30 minut marinovat. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, marinované maso, přidáme čínskou zeleninu a krátce orestujeme do měkka. Zjemníme smetanou a osolíme dle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu na obalu.

 
Vep%C5%99ov%C3%A9%20nudli%C4%8Dky%20s%20

Vepřové nudličky na rajčatech s rýží basmati parboiled

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati parboiled Menu Gold

40 ml oleje

100 g cibule

50 g rajského protlaku

200 g drcených rajčat

50 g cukru

600 g vepřové kýty

3 stroužky česneku

sůl, pepř mletý, provensálské bylinky

 

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, drcená rajčata a restujeme. Ke konci přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu, česnek, sůl, pepř mletý a provensálské bylinky. Dusíme, dokud není maso měkké a dochutíme. Rýži basmati parboiled uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme s vepřovými nudličkami.

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

4 porce

Ingredience:

150 g rýže kulatozrnné Menu Gold

400 ml mléka

1 hruška

1 skořicový cukr

150 g krystalového cukru

3 vejce

1 vanilkový cukr

60 g hladké mouky

120 g strouhanky

olej na smažení

150 g ostružin

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout.  Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.

Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.

 
Krůtí závitek s basmati rýží.jpg

Krůtí závitek s rýží basmati

4 porce

Ingredience:

240 g rýže basmati Menu Gold

600 g krůtích prsou

2 lžíce hořčice

sůl

80 g mrkve

80 g řapíkatého celeru

50 ml oleje

100 g cibule

2 stroužky česneku

30 g hladké mouky

Postup přípravy receptu:

Krůtí prsa nařežeme na 4 plátky a lehce naklepeme. Potřeme hořčicí a osolíme dle chuti. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny. Vše stočíme do závitku a převážeme kuchyňským provázkem. Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, vložíme připravené závitky, nakrájený česnek a dusíme do měkka. Během dušení přidáme sůl, grilovací koření. Jakmile je závitek měkký, vyjmeme jej. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a dochutíme. Závitek servírujeme přelitý šťávou a rýží basmati uvařenou podle návodu na obalu.

 
cizrnove%20kari%20s%20jasminem%20na%20st

Cizrnové curry s jasmínovou rýží

podle @Foodlover_Veru

3 - 4 porce

Ingredience:

240 g rýže jasmínové Menu Gold

100 g cizrny Menu Gold
1 tofu
1/2 cukety
1 jarní cibulka
kokosové mléko
kari, sůl, pepř
rostlinný olej

Postup přípravy receptu:

Cizrnu si namočíme přes noc do vody. Olej si na pánvi necháme chvíli rozehřát a přidáme nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kostičky nakrájené tofu a lehce jej opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, slitou cizrnu a vše zasypeme kari kořením a podlijeme trochou kokosového mléka. Lze nahradit i klasickým kravským mlékem, ale už to nebude veganské. Vaříme na mírném ohni. Dle potřeby podlijeme vodou. Dochutíme solí a pepřem. Jasmínovou rýži si uvaříme dle návodu na obalu.

 

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

600 ml mléka

120 g másla

3 vejce

1/2 balíčku vanilkového cukru

80 g cukru

400 g dušených jablek

sůl, citrónová kůra, skořice mletá, cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou rýži společně s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl a třetinou másla. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme společně s polovinou cukru, třetinou másla a citronovou kůrou. K bílkům přidáme cukr a také vyšleháme. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh s bílků.  Do vymaštěného pekáčku vložíme polovinu rýžové směsi, poklademe dušenými jablky a skořicovým cukrem. Zakryjeme druhou polovinou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

 

Kuřecí rizoto s pohankou

1 porce 300 g - celkem 4 porce

Ingredience:

40 g slunečnicového oleje

80 g cibule

400 g kuřecího masa

150 g mrkve

350 ml vody nebo zeleninového vývaru

180 g kulatozrnné rýže Menu Gold

40 g pohanky Menu Gold

50 g sterilovaného hrášku

50 g sterilované kukuřice 

100 g drcených rajčat

120 g strouhaného sýru

sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátý olej vložíme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, koření a na nudličky nakrájenou mrkev. Orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a vsypeme propláchnutou rýži a pohanku a drcená rajčata. Vše dusíme asi 20 minut. Ke konci dušení přidáme hrášek a kukuřici. Promícháme a dochutíme. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

 

Kuřecí maso s dýní

1 porce 400 g, z toho 60 g masa

Ingredience:

320 g rýže basmati Menu Gold

400 g kuřecích prsou

50 g slunečnicového oleje

50 g cibule

150 g dýňového pyré

150 g papriky kapie

20 g česneku

70 g mrkve

70 g brokolice 

kurkuma, sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Rýži basmati propláchneme, zalijeme osolenou vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na rozehřátý olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme na větší nudličky nakrájené kuřecí maso, koření a vše opečeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme a přidáme k masu. Nakonec zahustíme dýňovým pyrém, osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou rýží basmati.

 

Rýžový salát se zeleninou

1 porce 170 g - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g loupané rýže Menu Gold

30 g olivového oleje

50 g papriky kapie

50 g cibule

10 g česneku

50 g mrkve

50 g sterilované kukuřice

20 g čočky beluga Menu gold

20 g vinného octa 

sůl, cukr

Postup přípravy receptu:

Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Vložíme ji do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, řapíkatý celer a kukuřici. Z olivového oleje, soli, octa, cukru a utřeného česneku vymícháme zálivku. Podáváme studené.