Krůtí kuličky se špenátem s rýží ST25
4 porce
Ingredience:
400 g rýže ST25 Menu Gold
90 g čočky žluté Menu Gold
350 g mletého krůtího masa
3 stroužky česneku
1 vejce
20 g strouhanky
½ lžičky tymiánu
60 g baby špenátu
15 ml olivového oleje
80 g cibule
80 g kořenové zeleniny
40 g rajčatového protlaku
300 g drcených rajčat
100 ml krůtího nebo slepičího vývaru
90 ml smetany
Pár lístků čerstvé bazalky
Cukr
Sůl
Pepř

Rýži ST25 vložíme do vroucí osolené vody v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu vody a vaříme cca 12-15 minut dle návodu. Krůtí maso dobře promícháme s polovinou rozlisovaného česneku, vejcem, strouhankou, nasekaným tymián a špenátem. Osolíme, opepříme a tvarujeme menší kuličky, které skládáme na plech a potíráme olejem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 35-40 minut.
V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dosklovata. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a chvíli restujeme. Přidáme rajčatový protlak, drcená rajčata, žlutou čočku a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a cca 30 minut vaříme do měkka. Rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec přidáme nasekané lístky bazalky, smetanu, upečené krůtí kuličky a cca 10 minut společně provaříme.
Krůtí kuličky s omáčkou ze žluté čočky podáváme s uvařenou vietnamskou rýží ST 25.