
Jahelný karbanátek s bramborovo-mrkvovou kaší
4 porce
Ingredience
40 g jáhel Menu Gold
20 g cibule
1-2 vejce
majoránka
sůl, mletý pepř
strouhanka
240 g mleté vepřové pleci
Postup přípravy receptu:
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Necháme je vychladit. Jáhly smícháme s mletým masem, vejci, nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a zahustíme strouhankou dle potřeby. Vytvarujme karbanátky, které smažíme na pánvi v dostatečné vrstvě rozehřátého oleje.
Podáváme s bramborovo-mrkvovou kaší.

Pohankový kuba
4 porce
Ingredience
320 g pohanky Menu Gold
40 ml oleje
200 g cibule
200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)
zeleninový vývar
majoránka
200 g brambor
20 g rukoly
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout. Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohanku s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.

Krémová špenátová polévka s jáhlami
4 porce
Ingredience
100 g jáhel Menu Gold
olivový olej
máslo
40 g brambor
20 g pórku
1 l zeleninového vývaru
80 g špenátu
40 ml smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji a másle jemně zarestujeme nadrobno nakrájené brambory a pórek. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Poté přidáme špenát a smetanu a rozmixujeme do hladka. Podáváme s uvařenými jáhlami.

Jahelník se švestkami
4 porce
Ingredience
280 g jáhel Menu Gold
700 ml mléka
špetka soli
2 vejce
20 g cukru moučka
lžička skořice
60 g smetany ke šlehání
240 g švestek
med
120 g tvarohu
Postup přípravy receptu:
Nejprve jáhly spaříme vroucí vodou a vložíme do vroucího jemně osoleného mléka. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a skořicí a vmícháme do jáhel. Bílky vyšleháme do sněhu a také vmícháme do směsi. Do plechu vyloženého pečicím papírem rozprostřeme půlku směsi. Na ni naskládáme vypeckované švestky a zbytek směsi. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut.
Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně spojíme s tvarohem a medem.

Chia brownies s jahodovým tataráčkem
4 porce
Ingredience
60 g chia semínek Menu Gold
130 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
80 ml mléka
3 g sody
60 g čokolády
60 g ořechů
120 ml kávy
200 g jahod
čerstvá máta
Postup přípravy receptu:
Chia semínka zalijeme 1 dl vroucí vody a necháme cca 20 minut odstát. Čokoládu a ořechy nasekáme nahrubo a spolu s hladkou moukou, kakaem, cukrem a jedlou sodou zamícháme. Přilijeme vlažnou černou kávu, mléko a nabobtnaná chia semínka. Dobře vše promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložíme do trouby do rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 45 minut.
Polovinu jahod nakrájíme na kostičky, druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem. Mátu nasekáme najemno a vše zlehka zamícháme.
Brownies po upečení přikryjeme kuchyňskou bavlněnou utěrkou a necháme vychladnou. Poté nakrájíme a podáváme s jahodovým tataráčkem.

Kuskus s francouzskou čočkou a kuřecím prsíčkem
4 porce
Ingredience
200 g kuskusu Menu Gold
120 g francouzské čočky Menu Gold
200 ml zeleninového vývaru
400 g kuřecích prsou
Grilovací koření
20 ml olivového oleje
400 g drcených rajčat
20 g cukru krystal
Sůl
Bazalka, oregano
Postup přípravy receptu:
Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, ochutíme grilovacím kořením a zakápneme olejem. Necháme přes noc marinovat. Poté je zprudka opečeme a dáme dopéct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Kuskus vložíme do mísy, osolíme, zakápneme olejem, zalijeme dvojnásobným množstvím horkého vývaru, promícháme vidličkou a přiklopíme. Necháme cca 10 minut odstát, důkladně metličkou rozdrobíme a necháme vychladnout. Francouzskou čočku vložíme do vroucí vody a uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a smícháme s kuskusem. Drcená rajčata ohřejeme, dochutíme solí, cukrem a bylinkami.

Bulgurový salát a mozzarellou
4 porce
Ingredience
200 g bulguru Menu Gold
60 g rajčatového protlaku
45 ml olivového oleje
340 g směsi listových salátů
80 g papriky
80 g cherry rajčat
80 g okurku
2 mozzarelly
Sůl, pepř
10 ml vinného octu
15 g medu
2 lžičky hořčice
Postup přípravy receptu:
Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.

Medový bulgur s ovocem
4 porce
Ingredience
40 g bulguru Menu Gold
120 g ovocného koktejlu
60 g smetany ke šlehání
60 g zakysané smetany
60 g medu nebo javorového sirupu
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.
Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.

Zeleninová polévka s pohankou
4 porce
Ingredience
120 g pohanky Menu Gold
zeleninový vývar
20 g petržele
40 g mrkve
20 g celeru
sůl
bobkový list, celý pepř, nové koření
1 vejce
20 g pórku
Postup přípravy receptu:
Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu a polévkové koření vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme. Poté vyjmeme zeleninu a koření. Zeleninu nakrájíme nadrobno a vrátíme zpět do hrnce. Do polévky rozšleháme vejce a nakonec přidáme uvařenou pohanku.

Rajčatový bulgur s tuňákem
4 porce
Ingredience
160 g cizrny Menu Gold
280 g bulguru Menu Gold
zeleninový vývar
200 g rajčatového protlaku
slunečnicový olej
80 g červené cibule
160 g sterilované kukuřice
1 plechovka tuňáka
Postup přípravy receptu:
Cizrnu si den předem namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Bulgur promícháme s trochou oleje a vložíme do vroucího zeleninového vývaru s rajčatovým protlakem. Krátce povaříme, zakryjeme a necháme 20 minut odstát. Na rozehřátém oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou červenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, kukuřici a prohřejeme. Přidáme rajčatový bulgur a promícháme. Servírujeme teplé s okapaným tuňákem.

Krémové zeleninové bulguroto
4 porce
Ingredience
250 g bulguru Menu Gold
30 g červené quinoy Menu Gold
olivový olej
1 menší cibule
zeleninový vývar
60 g parmezánu + hobliny na ozdobu
20 g másla
100 g lilku
100 g cukety
60 g červené cibule
100 g sterilované nebo mražené kukuřice
sůl, pepř
bazalka, oregano
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme propláchnutý bulgur a quinou a ještě společně chvíli restujeme. Poté přilejeme naběračku vývaru. Jakmile se odpaří, přilijeme další a opakujeme, dokud nejsou bulgur a quinoa „na skus“. Poté přidáme nastrouhaný parmezán a máslo a promícháme. Lilek a cuketu nakrájíme na menší kostky a červenou cibuli na větší dílky. Na rozehřátém oleji zeleninu orestujeme dozlatova a přidáme kukuřici. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami.
Krémové bulguroto podáváme se zeleninou podáváme s hoblinami parmezánu.

Mix salátů s quinoou
4 porce
Ingredience
60 g quinoy bílé Menu Gold
60 g quinoy červené Menu Gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron
olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti
Postup přípravy receptu:
Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.

Pohanková kaše s ovocem a ořechy
4 porce
Ingredience
200 g pohanky Menu Gold
400 g mléka
100 g medu
80 g másla
100 g hrušek
100 g sušených meruněk
80 g pekanových ořechů
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Do vroucího mléka se špetkou soli a vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.
Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.

Quinoa kaše se sušeným ovocem a ořechy
4 porce
Ingredience
250 g quinoy bílé Menu Gold
350 ml mléka
20 g rozinek sultánek
60 g sušených meruněk
50 g sušených švestek
50 g vlašských ořechů
50 g másla
sůl, sladidlo dle chuti (cukr, med, sirup)
Postup přípravy receptu:
Propláchnutou bílou quinou uvaříme v lehce osoleném mléce společně se sušeným ovocem nakrájeným na kousky. Ke konci vaření přidáme máslo a pokud potřebujeme, osladíme podle chuti. Podáváme k snídani nebo svačině posypané nakrájeným sušeným ovoce a vlašskými ořechy.

Pohanková pomazánka
Ingredience
50 g pohanky Menu Gold
250 g tvarohu
1 stroužek česneku
2 uvařená vejce
25 g smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Necháme vychladnout a rozmixujeme společně s uvařenými a vychlazenými vejci. Přidáme tvaroh, smetanu, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Společně rozmixujeme dohladka.
Doporučujeme použít tvaroh balený v alobalu.

Kuskus se švestkami a skořicí
podle @Foodlover_Veru
Ingredience
40 g kuskusu Menu gold
10 g máku
1 dl mléka
sladidlo (med, cukr, sirup)
2 PL bílého jogurtu
Na omáčku:
švestky
skořice
Postup přípravy receptu:
Kuskus si smícháme s mákem, přidáme mléko a dáme na minutu do mikrovlnné trouby. Poté přiklopíme talířkem a necháme pár minut nabobtnat. Poté dosladíme dle potřeby, přidáme bílý jogurt a promícháme. Dáme do misky. Vypeckované švestky dáme je smoothie makeru. Přisypeme trochu skořice, sladidla a rozmixujeme. Tuto omáčku nalijeme na hotový kuskus a můžeme podávat.

Cizrnové placičky s drcenými rajčaty a špagetami
1 porce 200 g z toho 100 g placičky - celkem 4 porce
Ingredience:
160 g cizrny Menu gold
2 vejce
70 g olivového oleje
40 g strouhanky
40 g sýru eidam
400 g drcených rajčat
40 g rajského protlaku
10 g zeleninového vývaru
sůl, pepř mletý, česnek, provensálské koření
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme přes noc. Propláchneme, v nové vodě uvaříme do měkka a necháme vychladit. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme celkem 16 placiček. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme protlak, přidáme drcené rajčata, provensálské koření, sůl, cukr, zeleninový vývar, provaříme a dochutíme. Cizrnové placičky podáváme se špagetami, přelité rajčatovou směsí.

Pohankové lívance s povidly a šlehačkou
10 porcí,1 porce 250 g - 50 g smetany, 45 g povidla, 155 g lívance
Ingredience:
120 g pohanky Menu gold
100 g oleje
140 g dušených jablek
120 g hladké mouky
2 vejce
200 g smetany 33%
1/2 prášku do pečiva
200 g povidel
1 vanilkový cukr
sůl, skořicový cukr, rum
Postup přípravy receptu:
Uvařenou a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Do vychladlé pohanky, přidáme 1/3 smetany skořicový cukr, vejce, sůl, skořicový cukr, na drobno nasekané dušené jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva vše zamícháme a smažíme v lívanečníku. Hotové potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.

Paprikový lusk plněný pilafem s tomatovou omáčkou
1 porce 320 g - celkem 4 porce
Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
100 g cibule
160 g pilafu Menu gold
4 papriky
2 vejce
50 g sýru eidam
280 g drcených rajčat
50 g cukru
pepř mletý, sůl, zeleninový vývar
Postup přípravy receptu:
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a vmícháme do uvařeného pilafu. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Směsí naplníme papriky, které dáme na plech, zalijeme omáčkou.

Zapečený pilaf s rybou
1 porce 250 g z toho - celkem 4 porce
Ingredience:
200 g pilafu Menu gold
30 g slunečnicového oleje
400 ml vody
200 ml smetany
480 g rybího filé
80 g sýru eidam
30 g hladké mouky
30 g cibule
sůl, rybí koření
Postup přípravy receptu:
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, olej, smetanu a vsypeme pilaf. Vaříme 10 minut a necháme dojít. Vychladlou směs smícháme s nastrouhaným sýrem. Vložíme na plech a poklademe rybím filé okořeněným kořením na ryby. Zapékáme, dokud není filé upečené. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Cizrnové medailonky s jogurtovým dipem
1 porce 190 g z toho 140 g medailonky, 4 porce
Ingredience:
200 g cizrny Menu gold
4 stroužky česneku
2 vejce
170 g řepkového oleje
50 g strouhanky
50 g sýru eidam
200 g bílého jogurtu
sůl, pepř mletý, provensálské koření
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme přes noc do vlažné vody. Propláchneme a v nové vodě uvaříme do měkka, zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, utřenými 2 stroužky česneku a olejem, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme celkem 16 placiček a orestujeme je na rozehřátém oleji. Jogurt smícháme s utřenými 2 česneky, přidáme sůl a provensálské bylinky. Cizrnové medailonky podáváme přelité jogurtovým dipem a s čerstvou zeleninou.


Bulgurová kroketa se sýrem
1 porce 200 g z toho dip 50 g, 4 porce
Ingredience:
100 g bulguru Menu gold
40 g čočky beluga Menu gold
40 g mrkve
40 g řapíkatého celeru
3 vejce
60 g sýru
100 ml mléka
100 g strouhanky
100 g oleje
200 g zakysané smetany
sůl, zeleninový vývar, italské bylinky, česnek
Postup přípravy receptu:
Bulgur a čočku beluga uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychlazený bulgur a čočku beluga. Zamícháme a osolíme a okořeníme. Podle potřeby přilijeme trochu mléka. Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku a se zeleninovou oblohou.

Bramborové halušky se zelím a cizrnou
1 porce 380 g, 4 porce
Ingredience:
500 g brambor
cca 150 g hrubé mouky
60 g slunečnicového oleje
130 g cibule
200 g cizrny Menu gold
600 g kysaného zelí
sůl, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Brambory očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Smícháme s moukou a vytvoříme konzistentní směs. Tvoříme halušky, které vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Část si odložíme stranou. Přidáme halušky a cizrnu uvařenou podle návodu na obalu. Vše krátce restujeme, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme kysané zelí a krátce restujeme. Podáváme s osmaženou cibulkou.

Kuřecí nudličky zapečené se zeleninou a kuskusem
1 porce 220 g, 4 porce
Ingredience:
400 g kuřecího stehenního řízku
40 g slunečnicového oleje
50 g jarní cibule
50 g sterilované kukuřice
50 g červené papriky kapie
50 g brokolice
150 g kuskusu Menu gold
2 vejce
200 g zakysané smetany
sůl, pepř mletý, drůbeží vývar
Postup přípravy receptu:
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji, kde přidáme nakrájenou zeleninu a sterilovanou kukuřici. Krátce společně podusíme, osolíme, opepříme a podlijeme drůbežím vývarem. Přidáme kuskus připravený podle návodu na obalu, smetanu a vejce. Vše zamícháme, dochutíme a zapečeme. Podáváme s lístky salátu.
