Pohankové placky s trhaným masem
4 porce
Trhané maso:
800 g vepřové krkovice
1 lžíce mleté uzené papriky
12 g soli
1 lžička čerstvě drceného pepře
2 lžíce jemné dijonské hořčice
K podávání:
200 g zakysané smetany
2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
Postup přípravy receptu:
Den předem obalíme krkovici ve směsi pepře, soli a uzené papriky a potřeme dijonskou hořčicí. Necháme přes noc marinovat. Druhý den pečeme odkryté při 140 °C. Po hodině přilejeme 4 dcl vody, přikryjeme a pečeme další cca 3 hodiny. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatavé barvy dalších 30 minut. Poté maso pomocí dvou vidliček natrháme a necháme ve šťávě.
Pohanku uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji. Poté ji smícháme s nasekaným zelí, vejci, hladkou i pohankovou moukou, sodou a dochutíme solí a pepřem. Tvarujeme placičky, které postupně zatáhneme z obou stran na pánvi. Vložíme na plech a při 170 °C pečeme přibližně 10 minut.
Při podávání klademe na teplé placičky šťavnaté trhané maso, noček zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.
Quinoa kaše s chia semínky
4 porce
Ingredience
80 g quinoy bílé Menu Gold
40 g quinoy červené Menu Gold
2 lžíce chia semínek Menu Gold
2 zralé banány
100 g tvarohu
20 g kokosových plátků
40 g vlašských ořechů
200 g lesního ovoce
50 g borůvek
50 g malin
50 g ostružin
máta
Postup přípravy receptu:
Quinou propláchneme, vložíme do dvojnásobného množství vroucí osolené vody, uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladit. V misce rozmačkáme banán, přidáme tvaroh, quinou a chia semínka a vlašské ořechy. Kaši pořádně promícháme a podáváme ozdobenou ořechy, kokosovými plátky a ovocem.
Jáhlové placky s krůtím špízem
4 porce
Ingredience
Placky:
250 g jáhel Menu Gold
75 g mrkve
75 g cukety
2 vejce
150 g cibule
21 g kvasnic
2 lžíce hladké mouky
slunečnicový olej
sůl
pepř
Špíz:
500 g krůtích prsou
60 g červená cibule
120 g papriky
100 g klobásy
Tzatziki:
400 g okurku hadovky
200 g řeckého bílého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
snítka kopru
stroužek česneku
citrón
Postup přípravy receptu:
Jáhly spaříme horkou vodou a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 15 minut do měkka. Zbytek vody scedíme a jáhly necháme vychladit. Poté k nim přidáme najemno nastrouhanou mrkev a cuketu, vejce, nadrobno nakrájenou cibulku, rozdrobené kvasnice a dochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme a zahustíme hladkou moukou. Z těsta vytvarujeme placky o tloušťce cca 1,5 cm, které necháme 25 minut na teplém místě vykynout a poté je pomalu smažíme dozlatova z obou stran.
Na tzatziki nastrouháme okurky, které osolíme, necháme 15 minut odpočinout a poté z nich vymačkáme vodu. Jogurt osolíme, opepříme a vmícháme do něj olivový olej a nasekaný čerstvý kopr. Vše spojíme a ochutíme česnekem a citrónovou šťávou.
Maso na špízy nakrájíme na větší kostičky, osolíme a pepříme. Papriku, červenou cibuli i klobásu nakrájíme nakrájíme na zhruba stejně velké části. Maso a zeleninu střídavě napichujeme na špejli. Špízy opékáme ze všech stran na pánvi s trochou oleje a dáme dopéct do trouby na 180 °C dle velikosti na cca 12-14 minut.
Bylinkový kuskus s krůtí roládou
4 porce
Ingredience
Bylinkový kuskus:
320 g kuskusu Menu Gold
20 g mixu bylinek (bazalka, tymián, petrželová nať)
60 ml olivového oleje na rozmixovaní bylin + 2 lžíce na kuskus
320 ml kuřecího vývaru
Roláda:
500 g krůtích prsou
200 g mozzarelly
100 g sušených rajčat
Slunečnicový olej
Sůl, pepř
Omáčka:
50 g cibule
20 g másla
20 g hladké mouky
250 ml mléka
250 ml kuřecího vývaru
Postup přípravy receptu:
Kuskus smícháme se 2 lžícemi olivového oleje, zalijeme dvojnásobným množstvím vroucího vývaru a na cca 8 minut přikryjeme pokličkou. Poté načechráme vidličkou a vmícháme rozmixované bylinky s olejem.
Maso nakrájíme a přes potravinovou fólii rozklepeme. Poté osolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a sušenými rajčaty. Pevně zabalíme do rolády (můžeme zpevnit potravinovým provázkem), potřeme olejem a na rozpálené pánvi zatáhneme ze všech stran. Opečené rolády vložíme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 18 minut.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle zpěníme. Zaprášíme hladkou moukou, kterou zalijeme mlékem a vývarem a za stálého míchání provaříme. Po dopečení masa přidáme výpek a rozmixujeme dohladka.
Před podáváním roládu nakrájíme a podáváme s bylinkovým kuskusem a omáčkou.
Tip: mozzarellu si může podmrazit, aby se nám rychle neroztekla.
Kuskus salát s čočkou beluga a marinovanou mozzarellou
4 porce
Ingredience
280 g kuskusu Menu Gold
160 g čočky beluga Menu Gold
200 g zakysané smetany
1 dcl olivového oleje
1 citron
Hrstka čerstvého tymiánu
Postup přípravy receptu:
Ze zakysané smetany, olivového oleje, citronové kůry a tymiánu připravíme marinádu. Podle chuti osolíme a opepříme. Mozzarellu nakrájíme na kostky a necháme ji v marinádě pár hodin marinovat.
Kuskus zakápneme olivovým olejem a v poměru 1:1 jej zalijeme vroucím zeleninovým vývarem. Na cca 8 minut přikryjeme pokličkou. Poté ho načechráme vidličkou.
Čočku beluga uvaříme v jemně osolené vodě se snítky tymiánu a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme nadrobno a zarestujeme na oleji. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou cuketu. Rajčatům nakrojíme slupku do kříže a krátce spaříme. Poté je vložíme do ledové vody, oloupeme a nakrájíme společně s okurkou na kostičky.
Kuskus smícháme s čočkou a zeleninou, dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.
400 g mozzarelly
1 červená cibule
160 g cukety
160 g rajčat
120 g okurky hadovky
Sůl
Pepř
Pečená tarhoňa s kuřecím supreme
4 porce
Ingredience
400 g tarhoni Menu Gold
1 cibule
1,5 l kuřecího vývaru
4 kuřecí prsa supreme
400 g kořenové zeleniny
slunečnicový olej
sůl
pepř
cukr krystal
ocet
Postup přípravy receptu:
Cibuli nakrájíme nadrobno a zarestujeme na rozehřátém oleji. Na suché pánvi opečeme tarhoňu dozlatova, přidáme cibuli a promícháme. Zalijeme horkým vývarem, přikryjeme, vložíme do trouby rozehřáté na 140 °C. Kuřecí supreme osolíme, opepříme, potřeme olejem a přidáme do trouby k tarhoni a pečeme asi 45 minut. Poté tarhoňu vyjmeme, zvýšíme teplotu na 190 °C a maso dopečeme dozlatova. Po půlhodině pečení vložíme kořenovou zeleninu nakrájenou na větší kousky, osolíme, jemně osladíme a zakápneme octem.
Valašský kontrabáš
4 porce
Ingredience
300 g pohanky Menu Gold
600 g brambor
200 g cibule
4 stroužky česneku
Slunečnicový olej
500 g uzeného masa
400 g kysaného zelí
Hladkolistá petrželka
Majoránka
Sůl
Pepř
Postup přípravy receptu:
Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky, uvaříme a necháme vychladnout. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji zarestujeme společně s nakrájeným uzeným masem. Přidáme uvařenou pohanku, brambory, promícháme a ještě chvíli restujeme. Kysané zelí nasekáme nahrubo a přimícháme k pohance. Dochutíme nasekanou petrželkou, majoránkou, osolíme a opepříme.
Satay s rýžovými nudlemi a arašídovou omáčkou
4 porce
Ingredience
400 g rýžové nudle Menu Gold
600 g kuřecích steaků
120 g sekaných arašídů
lístky koriandru
Marináda:
2 stroužky česneku
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička kari
Sůl
Pepř
Omáčka:
řepkový olej
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 lžíce strouhaného zázvoru
150 g arašídového másla
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce cukru
300 ml kokosového mléka
2 dcl kuřecího vývaru
Limeta dle chuti
Postup přípravy receptu:
Kuřecí steaky omyjeme, osušíme a nakrájíme na delší nudličky. Promícháme s marinádou a necháme ideálně přes noc odpočinout. Poté maso napichujeme na špejle a opékáme je ze všech stran, dokud nejsou hotové.
Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. V hrnci na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a zázvor. Poté přidáme zbytek ingrediencí a 10 minut provaříme. Hustotu omáčky upravujeme kuřecím vývarem.
Rýžové nudle se špízem a arašídovou omáčkou servírujeme posypané opraženými arašídy a čerstvým koriandrem.
Quinoa cookies
4 porce
Ingredience
200 g quinoy bílé Menu Gold
100 g másla
40 g cukru krystal
40 g kakaa
60 g medu
Postup přípravy receptu:
Quinou spaříme horkou vodou a uvaříme cca 15 minut podle návodu na obalu. Necháme pořádně okapat a vychladnout.
Vychladlou quinou vložíme na rozehřátou pánev a pomalu restujeme. Jakmile začne quinoa zlátnout, přidáme máslo a dále restujeme. Přidáme cukr, kakao a med. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience pořádně spojily.
Na pečicím papíru tvoříme lžící sušenky požadované velikosti a necháme ztuhnout.
Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě, abychom co nejdéle zachovali cookies křupavé.
Kuskus s krevetami
4 porce
Ingredience
400 g kuskusu Menu Gold
olivový olej
750 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
4 stroužky česneku
80 g sušených rajčat
400 g očištěných krevet
1 dcl bílého vína
80 g studeného másla
20 g plocholisté petrželky
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Kuskus zakápneme olivovým olejem a promícháme. Zalijeme 500 ml vroucího zeleninového vývaru, zakryjeme a necháme 10 minut odstát. V pánvi na mírném oleji rozehřejeme olivový olej, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Zvýšíme teplotu, přidáme sušená rajčata, osolené a opepřené krevety a zarestujeme. Zalijeme bílým vínem, které necháme ze 2/3 odvařit, přidáme zbytek vývaru a dle velikosti krevet provaříme. Stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a nasekanou petrželku.
Kuskus s krevetami servírujeme v misce jako hlavní jídlo.
Těstovinový salát s bazalkovým pestem
4 porce
Ingredience
400 g těstovinové rýže Menu Gold
320 g mozzarelly
100 g sušených rajčat
Na pesto:
80 g bazalky
100 ml olivového oleje
80 g parmazánu
50 g mandle plátky
1 menší stroužek česneku
Sůl
Pepř
Postup přípravy receptu:
Těstovinovou rýži vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Plátky mandlí opečeme nasucho. Vložíme do misky, přidáme bazalku, olivový olej, parmazán, česnek, osolíme a opepříme. Tyčovým mixérem vytvoříme pesto, které zamícháme do teplé těstovinové rýže. Podáváme ozdobené sušenými rajčaty a trhanou mozzarellou.
Masové kuličky s bulgurem
4 porce
Ingredience
400 g bulguru Menu Gold
slunečnicový olej
zeleninový vývar
500 g mletého hovězího masa (ideálně krk)
1 vejce
1 lžíce strouhanky
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce cukru
1 plechovka drcených rajčat
čerstvá bazalka
sůl
pepř
Postup přípravy receptu:
Bulgur na pár vteřin zarestujeme na oleji, poté zalijeme dvojnásobným množstvím vývaru a chvíli provaříme. Sundáme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Promícháme a ze směsi vytvarujeme kuličky. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme lžíci cukru, drcená rajčata a důkladně promícháme. Vložíme masové kuličky a „zatáhneme“ v základu. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut. Po změknutí vyjmeme kuličky a omáčku rozmixujeme do hladka. Dle chuti dosolíme a ochutíme nasekanou čerstvou bazalkou.
Mrkvové muffiny
cca 12 kousků
Ingredience
40 g uvařeného kuskusu Menu Gold
2 lžíce chia semínek Menu Gold
150 g hladké špaldové mouky
30 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 větší mrkev
150 g jablek
½ zralého banánu
30 g jablečného pyré
1 vejce
150 ml rýžového mléka
50 g vlašských ořechů
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Do mísy vsypeme mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Promícháme a přidáme uvařený a vychlazený kuskus, očištěnou a najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhaná jablka, rozmačkaný banán, pyré, vejce, rýžové mléko a nasekané ořechy. Vše vymícháme v hustší těsto. Plníme do formiček na muffiny zhruba do dvou třetin. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova přibližně 30 minut.
Pikantní polévka s rýžovými nudlemi
4 porce
Ingredience
120 g rýžových nudlí Menu Gold
1 kuřecí skelet
2 menší kuřecí zadní čtvrtky
4 cm zázvoru
1 cibule
1 hvězdička badyánu, 1 kardamom, 1 skořice
Slunečnicový olej
Lžička červené kari pasty
200 ml kokosového mléka
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1 mrkev
Čerstvý koriandr
Postup přípravy receptu:
Rýžové nudle rozpůlíme, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme dle návodu na obalu. Kuřecí skelet, zadními čtvrtky, přepůlený zázvor a cibuli, koření vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C cca 15 minut. Poté přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu vaříme minimálně 2,5 hodiny. Na lžičce oleje zarestujeme kari pastu, zalijeme kokosovým mlékem, litrem vývaru a provaříme. Červenou cibuli, jarní cibulku a mrkev nakrájíme na tenké nudličky a zarestujeme na troše oleje do křupava.
Kuřecí maso obereme. Orestovanou zeleninu, kuře a rýžové nudle vložíme do misky. Zalejeme horkým vývarem, ozdobíme koriandrem a podáváme.
Teplý jáhlový salát s pečenou zeleninou
4 porce
Ingredience
120 g cizrny Menu Gold
400 g jáhel Menu Gold
400 g cukety
400 g lilku
400 g papriky
200 červené cibule
4 lžíce olivového oleje
400 g krémového balkánského sýru
80 g rukoly
Tymián, Citron
Sůl, Pepř
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Cuketu, lilek, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Promícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C cca 20-30 minut. Během pečení párkrát promícháme. Na posledních 5 minut vmícháme cizrnu a nasekaný tymián. K upečené zelenině přidáme jáhly, promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme rukolu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s nočky z krémového balkánského sýru.
Vietnam bowl
4 porce
Ingredience
160 g rýžových nudlí Menu Gold
200 g naklíčené čočky beluga Menu Gold
2 červená cibule
2 avokáda
2 mrkve
1 okurek hadovka
500 g hovězího pupku
Slunečnicový olej
Sůl
Pepř
1 cibule
200 g majonézy
Nálev:
150 ml rýžového octu
60 g cukru krystal
8 g soli
Postup přípravy receptu:
Do horkého rýžového octu přidáme cukr a sůl a necháme rozpustit. Částí nálevu zalejeme na proužky nakrájenou červenou cibuli a necháme marinovat. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. Poté slijeme a zalijeme vychlazeným nálevem. Všechnu zeleninu nakrájíme na jemnější hranolky a vyskládáme do misky spolu marinovanou cibulí, naklíčenou čočkou beluga, nudlemi a zprudka orestovaným hovězím pupkem nakrájeným na nudličky. Před podáváním zasypeme osmaženou cibulkou a zakápneme majonézou.
Naklíčená čočka:
Čočku propláchneme a necháme ve studené vodě přes noc. Poté pořádně propláchneme a dáme do sklenice, kterou zakryjeme síťkou, utáhneme gumičkou a obrátíme vzhůru dnem. Dáme na okno a sklenici podložíme, aby mohla větrat. Několikrát za den propláchneme a necháme klíčit do požadované velikosti. Klíčky uchováváme v lednici.
Jahelný karbanátek s bramborovo-mrkvovou kaší
4 porce
Ingredience
40 g jáhel Menu Gold
20 g cibule
1-2 vejce
majoránka
sůl, mletý pepř
strouhanka
240 g mleté vepřové pleci
Postup přípravy receptu:
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Necháme je vychladit. Jáhly smícháme s mletým masem, vejci, nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a zahustíme strouhankou dle potřeby. Vytvarujme karbanátky, které smažíme na pánvi v dostatečné vrstvě rozehřátého oleje. Podáváme s bramborovo-mrkvovou kaší.
Pohankový kuba
4 porce
Ingredience:
320 g pohanky Menu Gold
40 ml oleje
200 g cibule
200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)
Zeleninový vývar
Majoránka
200 g brambor
20 g rukoly
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout. Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohance s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.
Krémová špenátová polévka s jáhlami
4 porce
Ingredience
100 g jáhel Menu Gold
olivový olej
máslo
40 g brambor
20 g pórku
1 l zeleninového vývaru
80 g špenátu
40 ml smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji a másle jemně zarestujeme nadrobno nakrájené brambory a pórek. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Poté přidáme špenát a smetanu a rozmixujeme do hladka. Podáváme s uvařenými jáhlami.
Jahelník se švestkami
4 porce
Ingredience
280 g jáhel Menu Gold
700 ml mléka
špetka soli
2 vejce
20 g cukru moučka
lžička skořice
60 g smetany ke šlehání
240 g švestek
med
120 g tvarohu
Postup přípravy receptu:
Nejprve jáhly spaříme vroucí vodou a vložíme do vroucího jemně osoleného mléka. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a skořicí a vmícháme do jáhel. Bílky vyšleháme do sněhu a také vmícháme do směsi. Do plechu vyloženého pečicím papírem rozprostřeme půlku směsi. Na ni naskládáme vypeckované švestky a zbytek směsi. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut.
Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně spojíme s tvarohem a medem.
Chia brownies s jahodovým tataráčkem
4 porce
Ingredience
60 g chia semínek Menu Gold
130 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
80 ml mléka
3 g sody
60 g čokolády
60 g ořechů
120 ml kávy
200 g jahod
čerstvá máta
Postup přípravy receptu:
Chia semínka zalijeme 1 dl vroucí vody a necháme cca 20 minut odstát. Čokoládu a ořechy nasekáme nahrubo a spolu s hladkou moukou, kakaem, cukrem a jedlou sodou zamícháme. Přilijeme vlažnou černou kávu, mléko a nabobtnaná chia semínka. Dobře vše promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložíme do trouby do rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 45 minut.
Polovinu jahod nakrájíme na kostičky, druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem. Mátu nasekáme najemno a vše zlehka zamícháme.
Brownies po upečení přikryjeme kuchyňskou bavlněnou utěrkou a necháme vychladnou. Poté nakrájíme a podáváme s jahodovým tataráčkem.
Kuskus s francouzskou čočkou a kuřecím prsíčkem
4 porce
Ingredience
200 g kuskusu Menu Gold
120 g francouzské čočky Menu Gold
200 ml zeleninového vývaru
400 g kuřecích prsou
Grilovací koření
20 ml olivového oleje
400 g drcených rajčat
20 g cukru krystal
Sůl
Bazalka, oregano
Postup přípravy receptu:
Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, ochutíme grilovacím kořením a zakápneme olejem. Necháme přes noc marinovat. Poté je zprudka opečeme a dáme dopéct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Kuskus vložíme do mísy, osolíme, zakápneme olejem, zalijeme dvojnásobným množstvím horkého vývaru, promícháme vidličkou a přiklopíme. Necháme cca 10 minut odstát, důkladně metličkou rozdrobíme a necháme vychladnout. Francouzskou čočku vložíme do vroucí vody a uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a smícháme s kuskusem. Drcená rajčata ohřejeme, dochutíme solí, cukrem a bylinkami.
Bulgurový salát a mozzarellou
4 porce
Ingredience
200 g bulguru Menu Gold
60 g rajčatového protlaku
45 ml olivového oleje
340 g směsi listových salátů
80 g papriky
80 g cherry rajčat
80 g okurku
2 mozzarelly
Sůl, pepř
10 ml vinného octu
15 g medu
2 lžičky hořčice
Postup přípravy receptu:
Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.
Medový bulgur s ovocem
4 porce
Ingredience
40 g bulguru Menu Gold
120 g ovocného koktejlu
60 g smetany ke šlehání
60 g zakysané smetany
60 g medu nebo javorového sirupu
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.
Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.
Zeleninová polévka s pohankou
4 porce
Ingredience
120 g pohanky Menu Gold
zeleninový vývar
20 g petržele
40 g mrkve
20 g celeru
sůl
bobkový list, celý pepř, nové koření
1 vejce
20 g pórku
Postup přípravy receptu:
Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu a polévkové koření vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme. Poté vyjmeme zeleninu a koření. Zeleninu nakrájíme nadrobno a vrátíme zpět do hrnce. Do polévky rozšleháme vejce a nakonec přidáme uvařenou pohanku.
Rajčatový bulgur s tuňákem
4 porce
Ingredience
160 g cizrny Menu Gold
280 g bulguru Menu Gold
zeleninový vývar
200 g rajčatového protlaku
slunečnicový olej
80 g červené cibule
160 g sterilované kukuřice
1 plechovka tuňáka
Postup přípravy receptu:
Cizrnu si den předem namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Bulgur promícháme s trochou oleje a vložíme do vroucího zeleninového vývaru s rajčatovým protlakem. Krátce povaříme, zakryjeme a necháme 20 minut odstát. Na rozehřátém oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou červenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, kukuřici a prohřejeme. Přidáme rajčatový bulgur a promícháme. Servírujeme teplé s okapaným tuňákem.
Krémové zeleninové bulguroto
4 porce
Ingredience
250 g bulguru Menu Gold
30 g červené quinoy Menu Gold
olivový olej
1 menší cibule
zeleninový vývar
60 g parmezánu + hobliny na ozdobu
20 g másla
100 g lilku
100 g cukety
60 g červené cibule
100 g sterilované nebo mražené kukuřice
sůl, pepř
bazalka, oregano
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme propláchnutý bulgur a quinou a ještě společně chvíli restujeme. Poté přilejeme naběračku vývaru. Jakmile se odpaří, přilijeme další a opakujeme, dokud nejsou bulgur a quinoa „na skus“. Poté přidáme nastrouhaný parmezán a máslo a promícháme. Lilek a cuketu nakrájíme na menší kostky a červenou cibuli na větší dílky. Na rozehřátém oleji zeleninu orestujeme dozlatova a přidáme kukuřici. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami.
Krémové bulguroto podáváme se zeleninou podáváme s hoblinami parmezánu.
Mix salátů s quinoou
4 porce
Ingredience
60 g quinoy bílé Menu Gold
60 g quinoy červené Menu Gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron
olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti
Postup přípravy receptu:
Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.
Pohanková kaše s ovocem a ořechy
4 porce
Ingredience
200 g pohanky Menu Gold
400 g mléka
100 g medu
80 g másla
100 g hrušek
100 g sušených meruněk
80 g pekanových ořechů
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Do vroucího mléka se špetkou soli a vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.
Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.
Quinoa kaše se sušeným ovocem a ořechy
4 porce
Ingredience
250 g quinoy bílé Menu Gold
350 ml mléka
20 g rozinek sultánek
60 g sušených meruněk
50 g sušených švestek
50 g vlašských ořechů
50 g másla
sůl, sladidlo dle chuti (cukr, med, sirup)
Postup přípravy receptu:
Propláchnutou bílou quinou uvaříme v lehce osoleném mléce společně se sušeným ovocem nakrájeným na kousky. Ke konci vaření přidáme máslo a pokud potřebujeme, osladíme podle chuti. Podáváme k snídani nebo svačině posypané nakrájeným sušeným ovoce a vlašskými ořechy.
Pohanková pomazánka
Ingredience
50 g pohanky Menu Gold
250 g tvarohu
1 stroužek česneku
2 uvařená vejce
25 g smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Necháme vychladnout a rozmixujeme společně s uvařenými a vychlazenými vejci. Přidáme tvaroh, smetanu, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Společně rozmixujeme dohladka.
Doporučujeme použít tvaroh balený v alobalu.
Kuskus se švestkami a skořicí
podle @Foodlover_Veru
Ingredience
40 g kuskusu Menu gold
10 g máku
1 dl mléka
sladidlo (med, cukr, sirup)
2 PL bílého jogurtu
Na omáčku:
švestky
skořice
Postup přípravy receptu:
Kuskus si smícháme s mákem, přidáme mléko a dáme na minutu do mikrovlnné trouby. Poté přiklopíme talířkem a necháme pár minut nabobtnat. Poté dosladíme dle potřeby, přidáme bílý jogurt a promícháme. Dáme do misky. Vypeckované švestky dáme je smoothie makeru. Přisypeme trochu skořice, sladidla a rozmixujeme. Tuto omáčku nalijeme na hotový kuskus a můžeme podávat.
Cizrnové placičky s drcenými rajčaty a špagetami
1 porce 200 g z toho 100 g placičky - celkem 4 porce
Ingredience:
160 g cizrny Menu gold
2 vejce
70 g olivového oleje
40 g strouhanky
40 g sýru eidam
400 g drcených rajčat
40 g rajského protlaku
10 g zeleninového vývaru
sůl, pepř mletý, česnek, provensálské koření
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme přes noc. Propláchneme, v nové vodě uvaříme do měkka a necháme vychladit. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme celkem 16 placiček. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme protlak, přidáme drcené rajčata, provensálské koření, sůl, cukr, zeleninový vývar, provaříme a dochutíme. Cizrnové placičky podáváme se špagetami, přelité rajčatovou směsí.
Pohankové lívance s povidly a šlehačkou
10 porcí,1 porce 250 g - 50 g smetany, 45 g povidla, 155 g lívance
Ingredience:
120 g pohanky Menu gold
100 g oleje
140 g dušených jablek
120 g hladké mouky
2 vejce
200 g smetany 33%
1/2 prášku do pečiva
200 g povidel
1 vanilkový cukr
sůl, skořicový cukr, rum
Postup přípravy receptu:
Uvařenou a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Do vychladlé pohanky, přidáme 1/3 smetany skořicový cukr, vejce, sůl, skořicový cukr, na drobno nasekané dušené jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva vše zamícháme a smažíme v lívanečníku. Hotové potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.
Paprikový lusk plněný pilafem s tomatovou omáčkou
1 porce 320 g - celkem 4 porce
Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
100 g cibule
160 g pilafu Menu gold
4 papriky
2 vejce
50 g sýru eidam
280 g drcených rajčat
50 g cukru
pepř mletý, sůl, zeleninový vývar
Postup přípravy receptu:
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a vmícháme do uvařeného pilafu. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Směsí naplníme papriky, které dáme na plech, zalijeme omáčkou.
Zapečený pilaf s rybou
1 porce 250 g z toho - celkem 4 porce
Ingredience:
200 g pilafu Menu gold
30 g slunečnicového oleje
400 ml vody
200 ml smetany
480 g rybího filé
80 g sýru eidam
30 g hladké mouky
30 g cibule
sůl, rybí koření
Postup přípravy receptu:
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, olej, smetanu a vsypeme pilaf. Vaříme 10 minut a necháme dojít. Vychladlou směs smícháme s nastrouhaným sýrem. Vložíme na plech a poklademe rybím filé okořeněným kořením na ryby. Zapékáme, dokud není filé upečené. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Cizrnové medailonky s jogurtovým dipem
1 porce 190 g z toho 140 g medailonky, 4 porce
Ingredience:
200 g cizrny Menu gold
4 stroužky česneku
2 vejce
170 g řepkového oleje
50 g strouhanky
50 g sýru eidam
200 g bílého jogurtu
sůl, pepř mletý, provensálské koření
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme přes noc do vlažné vody. Propláchneme a v nové vodě uvaříme do měkka, zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, utřenými 2 stroužky česneku a olejem, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme celkem 16 placiček a orestujeme je na rozehřátém oleji. Jogurt smícháme s utřenými 2 česneky, přidáme sůl a provensálské bylinky. Cizrnové medailonky podáváme přelité jogurtovým dipem a s čerstvou zeleninou.
Bulgurová kroketa se sýrem
1 porce 200 g z toho dip 50 g, 4 porce
Ingredience:
100 g bulguru Menu gold
40 g čočky beluga Menu gold
40 g mrkve
40 g řapíkatého celeru
3 vejce
60 g sýru
100 ml mléka
100 g strouhanky
100 g oleje
200 g zakysané smetany
sůl, zeleninový vývar, italské bylinky, česnek
Postup přípravy receptu:
Bulgur a čočku beluga uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychlazený bulgur a čočku beluga. Zamícháme a osolíme a okořeníme. Podle potřeby přilijeme trochu mléka. Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku a se zeleninovou oblohou.
Bramborové halušky se zelím a cizrnou
1 porce 380 g, 4 porce
Ingredience:
500 g brambor
cca 150 g hrubé mouky
60 g slunečnicového oleje
130 g cibule
200 g cizrny Menu gold
600 g kysaného zelí
sůl, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Brambory očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Smícháme s moukou a vytvoříme konzistentní směs. Tvoříme halušky, které vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Část si odložíme stranou. Přidáme halušky a cizrnu uvařenou podle návodu na obalu. Vše krátce restujeme, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme kysané zelí a krátce restujeme. Podáváme s osmaženou cibulkou.
Kuřecí nudličky zapečené se zeleninou a kuskusem
1 porce 220 g, 4 porce
Ingredience:
400 g kuřecího stehenního řízku
40 g slunečnicového oleje
50 g jarní cibule
50 g sterilované kukuřice
50 g červené papriky kapie
50 g brokolice
150 g kuskusu Menu gold
2 vejce
200 g zakysané smetany
sůl, pepř mletý, drůbeží vývar
Postup přípravy receptu:
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji, kde přidáme nakrájenou zeleninu a sterilovanou kukuřici. Krátce společně podusíme, osolíme, opepříme a podlijeme drůbežím vývarem. Přidáme kuskus připravený podle návodu na obalu, smetanu a vejce. Vše zamícháme, dochutíme a zapečeme. Podáváme s lístky salátu.
Gratinované bramborové špecle se zeleninou a sýrem
1 porce 240 g, 4 porce
Ingredience:
300 g bramborových špeclí
70 g mrkve
100 g květáku
100 g brokolice
200 ml mléka
2 vejce
70 g sýru eidam
30 g slunečnicového oleje
100 g oleje
200 g zakysané smetany
sůl, zeleninový vývar, muškátový oříšek
Postup přípravy receptu:
Bramborové špecle uvaříme ve slané vodě. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, květák, brokolici, přidáme uvařené špecle, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, zeleninový vývar, vše zamícháme a dáme do zapékací nádoby. Dáme prohřát, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout. Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohance s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.
Krémová špenátová polévka s jáhlami
4 porce
Ingredience
100 g jáhel Menu Gold
olivový olej
máslo
40 g brambor
20 g pórku
1 l zeleninového vývaru
80 g špenátu
40 ml smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji a másle jemně zarestujeme nadrobno nakrájené brambory a pórek. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Poté přidáme špenát a smetanu a rozmixujeme do hladka. Podáváme s uvařenými jáhlami.
Jahelník se švestkami
4 porce
Ingredience
280 g jáhel Menu Gold
700 ml mléka
špetka soli
2 vejce
20 g cukru moučka
lžička skořice
60 g smetany ke šlehání
240 g švestek
med
120 g tvarohu
Postup přípravy receptu:
Nejprve jáhly spaříme vroucí vodou a vložíme do vroucího jemně osoleného mléka. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a skořicí a vmícháme do jáhel. Bílky vyšleháme do sněhu a také vmícháme do směsi. Do plechu vyloženého pečicím papírem rozprostřeme půlku směsi. Na ni naskládáme vypeckované švestky a zbytek směsi. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut.
Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně spojíme s tvarohem a medem.
Chia brownies s jahodovým tataráčkem
4 porce
Ingredience
60 g chia semínek Menu Gold
130 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
80 ml mléka
3 g sody
60 g čokolády
60 g ořechů
120 ml kávy
200 g jahod
čerstvá máta
Postup přípravy receptu:
Chia semínka zalijeme 1 dl vroucí vody a necháme cca 20 minut odstát. Čokoládu a ořechy nasekáme nahrubo a spolu s hladkou moukou, kakaem, cukrem a jedlou sodou zamícháme. Přilijeme vlažnou černou kávu, mléko a nabobtnaná chia semínka. Dobře vše promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložíme do trouby do rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 45 minut.
Polovinu jahod nakrájíme na kostičky, druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem. Mátu nasekáme najemno a vše zlehka zamícháme.
Brownies po upečení přikryjeme kuchyňskou bavlněnou utěrkou a necháme vychladnou. Poté nakrájíme a podáváme s jahodovým tataráčkem.
Kuskus s francouzskou čočkou a kuřecím prsíčkem
4 porce
Ingredience
200 g kuskusu Menu Gold
120 g francouzské čočky Menu Gold
200 ml zeleninového vývaru
400 g kuřecích prsou
Grilovací koření
20 ml olivového oleje
400 g drcených rajčat
20 g cukru krystal
Sůl
Bazalka, oregano
Postup přípravy receptu:
Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, ochutíme grilovacím kořením a zakápneme olejem. Necháme přes noc marinovat. Poté je zprudka opečeme a dáme dopéct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Kuskus vložíme do mísy, osolíme, zakápneme olejem, zalijeme dvojnásobným množstvím horkého vývaru, promícháme vidličkou a přiklopíme. Necháme cca 10 minut odstát, důkladně metličkou rozdrobíme a necháme vychladnout. Francouzskou čočku vložíme do vroucí vody a uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a smícháme s kuskusem. Drcená rajčata ohřejeme, dochutíme solí, cukrem a bylinkami.
Bulgurový salát a mozzarellou
4 porce
Ingredience
200 g bulguru Menu Gold
60 g rajčatového protlaku
45 ml olivového oleje
340 g směsi listových salátů
80 g papriky
80 g cherry rajčat
80 g okurku
2 mozzarelly
Sůl, pepř
10 ml vinného octu
15 g medu
2 lžičky hořčice
Postup přípravy receptu:
Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.
Medový bulgur s ovocem
4 porce
Ingredience
40 g bulguru Menu Gold
120 g ovocného koktejlu
60 g smetany ke šlehání
60 g zakysané smetany
60 g medu nebo javorového sirupu
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.
Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.
Zeleninová polévka s pohankou
4 porce
Ingredience
120 g pohanky Menu Gold
zeleninový vývar
20 g petržele
40 g mrkve
20 g celeru
sůl
bobkový list, celý pepř, nové koření
1 vejce
20 g pórku
Postup přípravy receptu:
Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu a polévkové koření vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme. Poté vyjmeme zeleninu a koření. Zeleninu nakrájíme nadrobno a vrátíme zpět do hrnce. Do polévky rozšleháme vejce a nakonec přidáme uvařenou pohanku.
Rajčatový bulgur s tuňákem
4 porce
Ingredience
160 g cizrny Menu Gold
280 g bulguru Menu Gold
zeleninový vývar
200 g rajčatového protlaku
slunečnicový olej
80 g červené cibule
160 g sterilované kukuřice
1 plechovka tuňáka
Postup přípravy receptu:
Cizrnu si den předem namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Bulgur promícháme s trochou oleje a vložíme do vroucího zeleninového vývaru s rajčatovým protlakem. Krátce povaříme, zakryjeme a necháme 20 minut odstát. Na rozehřátém oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou červenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, kukuřici a prohřejeme. Přidáme rajčatový bulgur a promícháme. Servírujeme teplé s okapaným tuňákem.
Krémové zeleninové bulguroto
4 porce
Ingredience
250 g bulguru Menu Gold
30 g červené quinoy Menu Gold
olivový olej
1 menší cibule
zeleninový vývar
60 g parmezánu + hobliny na ozdobu
20 g másla
100 g lilku
100 g cukety
60 g červené cibule
100 g sterilované nebo mražené kukuřice
sůl, pepř
bazalka, oregano
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme propláchnutý bulgur a quinou a ještě společně chvíli restujeme. Poté přilejeme naběračku vývaru. Jakmile se odpaří, přilijeme další a opakujeme, dokud nejsou bulgur a quinoa „na skus“. Poté přidáme nastrouhaný parmezán a máslo a promícháme. Lilek a cuketu nakrájíme na menší kostky a červenou cibuli na větší dílky. Na rozehřátém oleji zeleninu orestujeme dozlatova a přidáme kukuřici. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami.
Krémové bulguroto podáváme se zeleninou podáváme s hoblinami parmezánu.
Mix salátů s quinoou
4 porce
Ingredience
60 g quinoy bílé Menu Gold
60 g quinoy červené Menu Gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron
olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti
Postup přípravy receptu:
Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.
Pohanková kaše s ovocem a ořechy
4 porce
Ingredience
200 g pohanky Menu Gold
400 g mléka
100 g medu
80 g másla
100 g hrušek
100 g sušených meruněk
80 g pekanových ořechů
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Do vroucího mléka se špetkou soli a vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.
Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.
Quinoa kaše se sušeným ovocem a ořechy
4 porce
Ingredience
250 g quinoy bílé Menu Gold
350 ml mléka
20 g rozinek sultánek
60 g sušených meruněk
50 g sušených švestek
50 g vlašských ořechů
50 g másla
sůl, sladidlo dle chuti (cukr, med, sirup)
Postup přípravy receptu:
Propláchnutou bílou quinou uvaříme v lehce osoleném mléce společně se sušeným ovocem nakrájeným na kousky. Ke konci vaření přidáme máslo a pokud potřebujeme, osladíme podle chuti. Podáváme k snídani nebo svačině posypané nakrájeným sušeným ovoce a vlašskými ořechy.
Pohanková pomazánka
Ingredience
50 g pohanky Menu Gold
250 g tvarohu
1 stroužek česneku
2 uvařená vejce
25 g smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Necháme vychladnout a rozmixujeme společně s uvařenými a vychlazenými vejci. Přidáme tvaroh, smetanu, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Společně rozmixujeme dohladka.
Doporučujeme použít tvaroh balený v alobalu.
Kuskus se švestkami a skořicí
podle @Foodlover_Veru
Ingredience
40 g kuskusu Menu gold
10 g máku
1 dl mléka
sladidlo (med, cukr, sirup)
2 PL bílého jogurtu
Na omáčku:
švestky
skořice
Postup přípravy receptu:
Kuskus si smícháme s mákem, přidáme mléko a dáme na minutu do mikrovlnné trouby. Poté přiklopíme talířkem a necháme pár minut nabobtnat. Poté dosladíme dle potřeby, přidáme bílý jogurt a promícháme. Dáme do misky. Vypeckované švestky dáme je smoothie makeru. Přisypeme trochu skořice, sladidla a rozmixujeme. Tuto omáčku nalijeme na hotový kuskus a můžeme podávat.