
Mix salátů s quinoou
Ingredience
60 g quinoy bílé Menu Gold
60 g quinoy červené Menu Gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron
olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti
Postup přípravy receptu:
Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.

Pohanková kaše s ovocem a ořechy
Ingredience
200 g pohanky Menu Gold
400 g mléka
100 g medu
80 g másla
100 g hrušek
100 g sušených meruněk
80 g pekanových ořechů
špetka soli
Postup přípravy receptu:
Do vroucího mléka se špetkou soli a vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.
Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.

Quinoa kaše se sušeným ovocem a ořechy
Ingredience
250 g quinoy bílé Menu Gold
350 ml mléka
20 g rozinek sultánek
60 g sušených meruněk
50 g sušených švestek
50 g vlašských ořechů
50 g másla
sůl, sladidlo dle chuti (cukr, med, sirup)
Postup přípravy receptu:
Propláchnutou bílou quinou uvaříme v lehce osoleném mléce společně se sušeným ovocem nakrájeným na kousky. Ke konci vaření přidáme máslo a pokud potřebujeme, osladíme podle chuti. Podáváme k snídani nebo svačině posypané nakrájeným sušeným ovoce a vlašskými ořechy.

Pohanková pomazánka
Ingredience
50 g pohanky Menu Gold
250 g tvarohu
1 stroužek česneku
2 uvařená vejce
25 g smetany
sůl
Postup přípravy receptu:
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Necháme vychladnout a rozmixujeme společně s uvařenými a vychlazenými vejci. Přidáme tvaroh, smetanu, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Společně rozmixujeme dohladka.
Doporučujeme použít tvaroh balený v alobalu.

Kuskus se švestkami a skořicí
podle @Foodlover_Veru
Ingredience
40 g kuskusu Menu gold
10 g máku
1 dl mléka
sladidlo (med, cukr, sirup)
2 PL bílého jogurtu
Na omáčku:
švestky
skořice
Postup přípravy receptu:
Kuskus si smícháme s mákem, přidáme mléko a dáme na minutu do mikrovlnné trouby. Poté přiklopíme talířkem a necháme pár minut nabobtnat. Poté dosladíme dle potřeby, přidáme bílý jogurt a promícháme. Dáme do misky. Vypeckované švestky dáme je smoothie makeru. Přisypeme trochu skořice, sladidla a rozmixujeme. Tuto omáčku nalijeme na hotový kuskus a můžeme podávat.

Cizrnové placičky s drcenými rajčaty a špagetami
1 porce 200 g z toho 100 g placičky - celkem 4 porce
Ingredience:
160 g cizrny Menu gold
2 vejce
70 g olivového oleje
40 g strouhanky
40 g sýru eidam
400 g drcených rajčat
40 g rajského protlaku
10 g zeleninového vývaru
sůl, pepř mletý, česnek, provensálské koření
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme přes noc. Propláchneme, v nové vodě uvaříme do měkka a necháme vychladit. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme celkem 16 placiček. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme protlak, přidáme drcené rajčata, provensálské koření, sůl, cukr, zeleninový vývar, provaříme a dochutíme. Cizrnové placičky podáváme se špagetami, přelité rajčatovou směsí.

Pohankové lívance s povidly a šlehačkou
10 porcí,1 porce 250 g - 50 g smetany, 45 g povidla, 155 g lívance
Ingredience:
120 g pohanky Menu gold
100 g oleje
140 g dušených jablek
120 g hladké mouky
2 vejce
200 g smetany 33%
1/2 prášku do pečiva
200 g povidel
1 vanilkový cukr
sůl, skořicový cukr, rum
Postup přípravy receptu:
Uvařenou a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Do vychladlé pohanky, přidáme 1/3 smetany skořicový cukr, vejce, sůl, skořicový cukr, na drobno nasekané dušené jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva vše zamícháme a smažíme v lívanečníku. Hotové potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.

Paprikový lusk plněný pilafem s tomatovou omáčkou
1 porce 320 g - celkem 4 porce
Ingredience:
50 g slunečnicového oleje
100 g cibule
160 g pilafu Menu gold
4 papriky
2 vejce
50 g sýru eidam
280 g drcených rajčat
50 g cukru
pepř mletý, sůl, zeleninový vývar
Postup přípravy receptu:
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a vmícháme do uvařeného pilafu. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Směsí naplníme papriky, které dáme na plech, zalijeme omáčkou.

Zapečený pilaf s rybou
1 porce 250 g z toho - celkem 4 porce
Ingredience:
200 g pilafu Menu gold
30 g slunečnicového oleje
400 ml vody
200 ml smetany
480 g rybího filé
80 g sýru eidam
30 g hladké mouky
30 g cibule
sůl, rybí koření
Postup přípravy receptu:
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, olej, smetanu a vsypeme pilaf. Vaříme 10 minut a necháme dojít. Vychladlou směs smícháme s nastrouhaným sýrem. Vložíme na plech a poklademe rybím filé okořeněným kořením na ryby. Zapékáme, dokud není filé upečené. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Cizrnové medailonky s jogurtovým dipem
1 porce 190 g z toho 140 g medailonky, 4 porce
Ingredience:
200 g cizrny Menu gold
4 stroužky česneku
2 vejce
170 g řepkového oleje
50 g strouhanky
50 g sýru eidam
200 g bílého jogurtu
sůl, pepř mletý, provensálské koření
Postup přípravy receptu:
Cizrnu namočíme přes noc do vlažné vody. Propláchneme a v nové vodě uvaříme do měkka, zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, utřenými 2 stroužky česneku a olejem, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme celkem 16 placiček a orestujeme je na rozehřátém oleji. Jogurt smícháme s utřenými 2 česneky, přidáme sůl a provensálské bylinky. Cizrnové medailonky podáváme přelité jogurtovým dipem a s čerstvou zeleninou.


Bulgurová kroketa se sýrem
1 porce 200 g z toho dip 50 g, 4 porce
Ingredience:
100 g bulguru Menu gold
40 g čočky beluga Menu gold
40 g mrkve
40 g řapíkatého celeru
3 vejce
60 g sýru
100 ml mléka
100 g strouhanky
100 g oleje
200 g zakysané smetany
sůl, zeleninový vývar, italské bylinky, česnek
Postup přípravy receptu:
Bulgur a čočku beluga uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychlazený bulgur a čočku beluga. Zamícháme a osolíme a okořeníme. Podle potřeby přilijeme trochu mléka. Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku a se zeleninovou oblohou.

Bramborové halušky se zelím a cizrnou
1 porce 380 g, 4 porce
Ingredience:
500 g brambor
cca 150 g hrubé mouky
60 g slunečnicového oleje
130 g cibule
200 g cizrny Menu gold
600 g kysaného zelí
sůl, pepř mletý
Postup přípravy receptu:
Brambory očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Smícháme s moukou a vytvoříme konzistentní směs. Tvoříme halušky, které vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Část si odložíme stranou. Přidáme halušky a cizrnu uvařenou podle návodu na obalu. Vše krátce restujeme, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme kysané zelí a krátce restujeme. Podáváme s osmaženou cibulkou.

Kuřecí nudličky zapečené se zeleninou a kuskusem
1 porce 220 g, 4 porce
Ingredience:
400 g kuřecího stehenního řízku
40 g slunečnicového oleje
50 g jarní cibule
50 g sterilované kukuřice
50 g červené papriky kapie
50 g brokolice
150 g kuskusu Menu gold
2 vejce
200 g zakysané smetany
sůl, pepř mletý, drůbeží vývar
Postup přípravy receptu:
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji, kde přidáme nakrájenou zeleninu a sterilovanou kukuřici. Krátce společně podusíme, osolíme, opepříme a podlijeme drůbežím vývarem. Přidáme kuskus připravený podle návodu na obalu, smetanu a vejce. Vše zamícháme, dochutíme a zapečeme. Podáváme s lístky salátu.
