top of page
satay
satay

Satay s rýžovými nudlemi a arašídovou omáčkou
4 porce

Ingredience

400 g rýžové nudle Menu Gold

600 g kuřecích steaků

120 g sekaných arašídů

lístky koriandru

 

Marináda:

2 stroužky česneku

1 lžíce strouhaného zázvoru

2 lžíce sójové omáčky

1 lžička kari

Sůl

Pepř

Omáčka:

řepkový olej

1 šalotka

2 stroužky česneku

1 lžíce strouhaného zázvoru

150 g arašídového másla

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce cukru

300 ml kokosového mléka

2 dcl kuřecího vývaru

Limeta dle chuti

Postup přípravy receptu:

Kuřecí steaky omyjeme, osušíme a nakrájíme na delší nudličky. Promícháme s marinádou a necháme ideálně přes noc odpočinout. Poté maso napichujeme na špejle a opékáme je ze všech stran, dokud nejsou hotové.

Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. V hrnci na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a zázvor. Poté přidáme zbytek ingrediencí a 10 minut provaříme. Hustotu omáčky upravujeme kuřecím vývarem.

Rýžové nudle se špízem a arašídovou omáčkou servírujeme posypané opraženými arašídy a čerstvým koriandrem.

quinoa cookies

Quinoa cookies
4 porce

Ingredience

200 g quinoy bílé Menu Gold

100 g másla

40 g cukru krystal

40 g kakaa

60 g medu

quinoa cookies

Postup přípravy receptu:

Quinou spaříme horkou vodou a uvaříme cca 15 minut podle návodu na obalu. Necháme pořádně okapat a vychladnout.

Vychladlou quinou vložíme na rozehřátou pánev a pomalu restujeme. Jakmile začne quinoa zlátnout, přidáme máslo a dále restujeme. Přidáme cukr, kakao a med. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience pořádně spojily.

Na pečicím papíru tvoříme lžící sušenky požadované velikosti a necháme ztuhnout.

 

Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě, abychom co nejdéle zachovali cookies křupavé.

kuskus s krevetami
kuskus s krevetami

Kuskus s krevetami
4 porce

Ingredience

400 g kuskusu Menu Gold

olivový olej

750 ml zeleninového vývaru

1 šalotka

4 stroužky česneku

80 g sušených rajčat

400 g očištěných krevet

1 dcl bílého vína

80 g studeného másla

20 g plocholisté petrželky

sůl, pepř

Postup přípravy receptu:

Kuskus zakápneme olivovým olejem a promícháme. Zalijeme 500 ml vroucího zeleninového vývaru, zakryjeme a necháme 10 minut odstát. V pánvi na mírném oleji rozehřejeme olivový olej, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Zvýšíme teplotu, přidáme sušená rajčata, osolené a opepřené krevety a zarestujeme. Zalijeme bílým vínem, které necháme ze 2/3 odvařit, přidáme zbytek vývaru a dle velikosti krevet provaříme. Stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a nasekanou petrželku.

Kuskus s krevetami servírujeme v misce jako hlavní jídlo.

orzo s bazalkou

Těstovinový salát s bazalkovým pestem
4 porce

Ingredience

400 g těstovinové rýže Menu Gold

320 g mozzarelly

100 g sušených rajčat

 

Na pesto:

80 g bazalky

100 ml olivového oleje

80 g parmazánu

50 g mandle plátky                                        

1 menší stroužek česneku

Sůl

Pepř

ozro s bazalkou

Postup přípravy receptu:

Těstovinovou rýži vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Plátky mandlí opečeme nasucho. Vložíme do misky, přidáme bazalku, olivový olej, parmazán, česnek, osolíme a opepříme. Tyčovým mixérem vytvoříme pesto, které zamícháme do teplé těstovinové rýže. Podáváme ozdobené sušenými rajčaty a trhanou mozzarellou.  

meatballs s bulgurem
meatballs s bulgurem

Masové kuličky s bulgurem
4 porce

Ingredience

400 g bulguru Menu Gold

slunečnicový olej

zeleninový vývar

500 g mletého hovězího masa (ideálně krk)

1 vejce

1 lžíce strouhanky

1 cibule

2 stroužky česneku

1 lžíce cukru

1 plechovka drcených rajčat

čerstvá bazalka

sůl

pepř

Postup přípravy receptu:

Bulgur na pár vteřin zarestujeme na oleji, poté zalijeme dvojnásobným množstvím vývaru a chvíli provaříme. Sundáme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Promícháme a ze směsi vytvarujeme kuličky. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme lžíci cukru, drcená rajčata a důkladně promícháme. Vložíme masové kuličky a „zatáhneme“ v základu. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut. Po změknutí vyjmeme kuličky a omáčku rozmixujeme do hladka. Dle chuti dosolíme a ochutíme nasekanou čerstvou bazalkou.

mrkvove muffiny

Mrkvové muffiny
cca 12 kousků

Ingredience

40 g uvařeného kuskusu Menu Gold

2 lžíce chia semínek Menu Gold

150 g hladké špaldové mouky

30 g třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

1 větší mrkev

150 g jablek

½ zralého banánu

30 g jablečného pyré

1 vejce

150 ml rýžového mléka

50 g vlašských ořechů

špetka soli

mrkvove muffiny

Postup přípravy receptu:

Do mísy vsypeme mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Promícháme a přidáme uvařený a vychlazený kuskus, očištěnou a najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhaná jablka, rozmačkaný banán, pyré, vejce, rýžové mléko a nasekané ořechy. Vše vymícháme v hustší těsto. Plníme do formiček na muffiny zhruba do dvou třetin. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova přibližně 30 minut.

pikatni polevka ryzove
pikantni polevka ryzove

Pikantní polévka s rýžovými nudlemi
4 porce

Ingredience

120 g rýžových nudlí Menu Gold

1 kuřecí skelet

2 menší kuřecí zadní čtvrtky

4 cm zázvoru

1 cibule

1 hvězdička badyánu, 1 kardamom, 1 skořice

Slunečnicový olej

Lžička červené kari pasty

200 ml kokosového mléka

1 červená cibule

1 jarní cibulka

1 mrkev

Čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu:

Rýžové nudle rozpůlíme, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme dle návodu na obalu. Kuřecí skelet, zadními čtvrtky, přepůlený zázvor a cibuli, koření vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C cca 15 minut. Poté přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu vaříme minimálně 2,5 hodiny. Na lžičce oleje zarestujeme kari pastu, zalijeme kokosovým mlékem, litrem vývaru a provaříme. Červenou cibuli, jarní cibulku a mrkev nakrájíme na tenké nudličky a zarestujeme na troše oleje do křupava.

Kuřecí maso obereme. Orestovanou zeleninu, kuře a rýžové nudle vložíme do misky. Zalejeme horkým vývarem, ozdobíme koriandrem a podáváme.

teply jahlovy salat
teply jahlovy salat

Teplý jáhlový salát s pečenou zeleninou
4 porce

Ingredience

120 g cizrny Menu Gold

400 g jáhel Menu Gold

400 g cukety

400 g lilku

400 g papriky

200 červené cibule

4 lžíce olivového oleje

400 g krémového balkánského sýru

80 g rukoly

Tymián, Citron

Sůl, Pepř

Postup přípravy receptu:

Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Cuketu, lilek, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Promícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C cca 20-30 minut. Během pečení párkrát promícháme. Na posledních 5 minut vmícháme cizrnu a nasekaný tymián. K upečené zelenině přidáme jáhly, promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme rukolu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s nočky z krémového balkánského sýru.

vietnam bowl
vietnam bowl

Vietnam bowl
4 porce

Ingredience

160 g rýžových nudlí Menu Gold

200 g naklíčené čočky beluga Menu Gold

2 červená cibule

2 avokáda

2 mrkve

1 okurek hadovka

500 g hovězího pupku

Slunečnicový olej

Sůl

Pepř

1 cibule

200 g majonézy

 

Nálev:

150 ml rýžového octu

60 g cukru krystal            

8 g soli

Postup přípravy receptu:

Do horkého rýžového octu přidáme cukr a sůl a necháme rozpustit. Částí nálevu zalejeme na proužky nakrájenou červenou cibuli a necháme marinovat. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. Poté slijeme a zalijeme vychlazeným nálevem. Všechnu zeleninu nakrájíme na jemnější hranolky a vyskládáme do misky spolu marinovanou cibulí, naklíčenou čočkou beluga, nudlemi a zprudka orestovaným hovězím pupkem nakrájeným na nudličky. Před podáváním zasypeme osmaženou cibulkou a zakápneme majonézou.

 

Naklíčená čočka:

Čočku propláchneme a necháme ve studené vodě přes noc. Poté propláchneme a dáme do sklenice, kterou zaděláme síťkou, utáhneme gumičkou a obrátíme vzhůru dnem. Dáme na okno a sklenici podložíme, aby mohla větrat. Několikrát za den propláchneme a necháme klíčit do požadované velikosti. Klíčky uchováváme v lednici.

jahelny karabanatek
karbanatek s jahlami

Jahelný karbanátek s bramborovo-mrkvovou kaší
4 porce

Ingredience

40 g jáhel Menu Gold

20 g cibule

1-2 vejce

majoránka

sůl, mletý pepř

strouhanka

240 g mleté vepřové pleci

pohankovy kuba

Postup přípravy receptu:

Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Necháme je vychladit. Jáhly smícháme s mletým masem, vejci, nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a zahustíme strouhankou dle potřeby. Vytvarujme karbanátky, které smažíme na pánvi v dostatečné vrstvě rozehřátého oleje.

Podáváme s bramborovo-mrkvovou kaší.

pohankovy kuba

Pohankový kuba
4 porce

Ingredience

320 g pohanky Menu Gold

40 ml oleje

200 g cibule

200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)

zeleninový vývar

majoránka

200 g brambor

20 g rukoly

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout.  Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohanku s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.

spenatova polevka
spenatova polevka

Krémová špenátová polévka s jáhlami
4 porce

Ingredience

100 g jáhel Menu Gold

olivový olej

máslo

40 g brambor

20 g pórku

1 l zeleninového vývaru

80 g špenátu

40 ml smetany

sůl

Postup přípravy receptu:

Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji a másle jemně zarestujeme nadrobno nakrájené brambory a pórek. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Poté přidáme špenát a smetanu a rozmixujeme do hladka. Podáváme s uvařenými jáhlami.

JV9_5093.jpg

Jahelník se švestkami
4 porce

Ingredience

280 g jáhel Menu Gold

700 ml mléka

špetka soli

2 vejce

20 g cukru moučka

lžička skořice

60 g smetany ke šlehání

240 g švestek

med

120 g tvarohu

jahelnik svestky

Postup přípravy receptu:

Nejprve jáhly spaříme vroucí vodou a vložíme do vroucího jemně osoleného mléka. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a skořicí a vmícháme do jáhel. Bílky vyšleháme do sněhu a také vmícháme do směsi. Do plechu vyloženého pečicím papírem rozprostřeme půlku směsi. Na ni naskládáme vypeckované švestky a zbytek směsi. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut.

Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně spojíme s tvarohem a medem.

Chia brownies

Chia brownies s jahodovým tataráčkem
4 porce

Ingredience

60 g chia semínek Menu Gold

130 g hladké mouky

30 g kakaa

60 g cukru moučka

80 ml mléka

3 g sody          

60 g čokolády

60 g ořechů

120 ml kávy

200 g jahod

čerstvá máta

chia brownies

Postup přípravy receptu:

Chia semínka zalijeme 1 dl vroucí vody a necháme cca 20 minut odstát. Čokoládu a ořechy nasekáme nahrubo a spolu s hladkou moukou, kakaem, cukrem a jedlou sodou zamícháme. Přilijeme vlažnou černou kávu, mléko a nabobtnaná chia semínka. Dobře vše promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložíme do trouby do rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 45 minut.           

Polovinu jahod nakrájíme na kostičky, druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem. Mátu nasekáme najemno a vše zlehka zamícháme.

Brownies po upečení přikryjeme kuchyňskou bavlněnou utěrkou a necháme vychladnou. Poté nakrájíme a podáváme s jahodovým tataráčkem.

kuskus s cockou a kuretem
kuskus s franc.cockou a kurecim prsem

Kuskus s francouzskou čočkou a kuřecím prsíčkem
4 porce

Ingredience

200 g kuskusu Menu Gold

120 g francouzské čočky Menu Gold

200 ml zeleninového vývaru

400 g kuřecích prsou

Grilovací koření

20 ml olivového oleje

400 g drcených rajčat

20 g cukru krystal

Sůl

Bazalka, oregano

Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, ochutíme grilovacím kořením a zakápneme olejem. Necháme přes noc marinovat. Poté je zprudka opečeme a dáme dopéct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Kuskus vložíme do mísy, osolíme, zakápneme olejem, zalijeme dvojnásobným množstvím horkého vývaru, promícháme vidličkou a přiklopíme. Necháme cca 10 minut odstát, důkladně metličkou rozdrobíme a necháme vychladnout. Francouzskou čočku vložíme do vroucí vody a uvaříme dle návodu na obalu. Scedíme a smícháme s kuskusem. Drcená rajčata ohřejeme, dochutíme solí, cukrem a bylinkami.

bulgur salt s mozzarellou.jpg

Bulgurový salát a mozzarellou
4 porce

Ingredience

200 g bulguru Menu Gold

60 g rajčatového protlaku

45 ml olivového oleje

340 g směsi listových salátů

80 g papriky

80 g cherry rajčat

80 g okurku

2 mozzarelly

Sůl, pepř

10 ml vinného octu

15 g medu

2 lžičky hořčice

bulgur salat

Postup přípravy receptu:

Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.

medovy bulgur
medovy bulgur.jpg

Medový bulgur s ovocem
4 porce

Ingredience

40 g bulguru Menu Gold

120 g ovocného koktejlu

60 g smetany ke šlehání

60 g zakysané smetany

60 g medu nebo javorového sirupu

špetka soli

Postup přípravy receptu:

Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.

Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.

polevka s pohanku
zeleninova polevka s pohankou.jpg

Zeleninová polévka s pohankou
4 porce

Ingredience

120 g pohanky Menu Gold

zeleninový vývar

20 g petržele

40 g mrkve

20 g celeru

sůl

bobkový list, celý pepř, nové koření

1 vejce

20 g pórku

Postup přípravy receptu:

Pohanku propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu a polévkové koření vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme. Poté vyjmeme zeleninu a koření. Zeleninu nakrájíme nadrobno a vrátíme zpět do hrnce. Do polévky rozšleháme vejce a nakonec přidáme uvařenou pohanku.

rajcatovy bulgur
rajcatovy bulgur.jpg

Rajčatový bulgur s tuňákem
4 porce

Ingredience

160 g cizrny Menu Gold

280 g bulguru Menu Gold

zeleninový vývar

200 g rajčatového protlaku

slunečnicový olej

80 g červené cibule

160 g sterilované kukuřice

1 plechovka tuňáka

                       

Postup přípravy receptu:

Cizrnu si den předem namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Bulgur promícháme s trochou oleje a vložíme do vroucího zeleninového vývaru s rajčatovým protlakem. Krátce povaříme, zakryjeme a necháme 20 minut odstát. Na rozehřátém oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou červenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, kukuřici a prohřejeme. Přidáme rajčatový bulgur a promícháme. Servírujeme teplé s okapaným tuňákem.

bulguroto
bulguroto

Krémové zeleninové bulguroto
4 porce

Ingredience

250 g bulguru Menu Gold

30 g červené quinoy Menu Gold

olivový olej

1 menší cibule

zeleninový vývar

60 g parmezánu + hobliny na ozdobu

20 g másla

100 g lilku

100 g cukety

60 g červené cibule

100 g sterilované nebo mražené kukuřice

sůl, pepř

bazalka, oregano                                     

Postup přípravy receptu:

Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme propláchnutý bulgur a quinou a ještě společně chvíli restujeme. Poté přilejeme naběračku vývaru. Jakmile se odpaří, přilijeme další a opakujeme, dokud nejsou bulgur a quinoa „na skus“. Poté přidáme nastrouhaný parmezán a máslo a promícháme. Lilek a cuketu nakrájíme na menší kostky a červenou cibuli na větší dílky. Na rozehřátém oleji zeleninu orestujeme dozlatova a přidáme kukuřici. Osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami.

Krémové bulguroto podáváme se zeleninou podáváme s hoblinami parmezánu.

Quinoa salát
JV6_6612.jpg

Mix salátů s quinoou
4 porce

Ingredience

60 g quinoy bílé Menu Gold

60 g quinoy červené Menu Gold

250 g směsi listových salátů

60 g mrkve

60 g cibulky

60 g řapíkatého celeru

60 g červené papriky

1 citron

olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti

                                     

Postup přípravy receptu:

Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.

Pohankova kase
20210205_095119.jpg

Pohanková kaše s ovocem a ořechy
4 porce 

Ingredience

200 g pohanky Menu Gold

400 g mléka                           

100 g medu

80 g másla

100 g hrušek

100 g sušených meruněk

80 g pekanových ořechů

špetka soli

                                     

Postup přípravy receptu:

Do vroucího mléka se špetkou soli a vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.

Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.

Quinoa kase
JV6_6595.jpg

Quinoa kaše se sušeným ovocem a ořechy
4 porce

Ingredience

250 g quinoy bílé Menu Gold

350 ml mléka

20 g rozinek sultánek

60 g sušených meruněk

50 g sušených švestek

50 g vlašských ořechů

50 g másla

sůl, sladidlo dle chuti (cukr, med, sirup)

                                     

Postup přípravy receptu:

Propláchnutou bílou quinou uvaříme v lehce osoleném mléce společně se sušeným ovocem nakrájeným na kousky. Ke konci vaření přidáme máslo a pokud potřebujeme, osladíme podle chuti. Podáváme k snídani nebo svačině posypané nakrájeným sušeným ovoce a vlašskými ořechy.

Pohanková pomazanka
JV6_5757.jpg

Pohanková pomazánka

Ingredience

50 g pohanky Menu Gold

250 g tvarohu                                               

1 stroužek česneku                                          

2 uvařená vejce                                                 

25 g smetany                       

sůl                                               

Postup přípravy receptu:

Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Necháme vychladnout a rozmixujeme společně s uvařenými a vychlazenými vejci. Přidáme tvaroh, smetanu, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Společně rozmixujeme dohladka.

Doporučujeme použít tvaroh balený v alobalu.

Kuskus se švetkami
Kuskus_se_%C3%85%C2%A1vestkami_na_stole_

Kuskus se švestkami a skořicí

podle @Foodlover_Veru

Ingredience

40 g kuskusu Menu gold
10 g máku
1 dl mléka
sladidlo (med, cukr, sirup)
2 PL bílého jogurtu


Na omáčku:
švestky
skořice
      

Postup přípravy receptu:

Kuskus si smícháme s mákem, přidáme mléko a dáme na minutu do mikrovlnné trouby. Poté přiklopíme talířkem a necháme pár minut nabobtnat. Poté dosladíme dle potřeby, přidáme bílý jogurt a promícháme. Dáme do misky. Vypeckované švestky dáme je smoothie makeru. Přisypeme trochu skořice, sladidla a rozmixujeme. Tuto omáčku nalijeme na hotový kuskus a můžeme podávat.

cizrnove placicky
LAFOOD_LOGO.png

Cizrnové placičky s drcenými rajčaty a špagetami

1 porce 200 g z toho 100 g placičky - celkem 4 porce

Ingredience:

160 g cizrny Menu gold

2 vejce

70 g olivového oleje

40 g strouhanky

40 g sýru eidam

400 g drcených rajčat

40 g rajského protlaku

10 g zeleninového vývaru

sůl, pepř mletý, česnek, provensálské koření

Postup přípravy receptu:

Cizrnu namočíme přes noc. Propláchneme, v nové vodě uvaříme do měkka a necháme vychladit. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, česnekem, olejem, solí a kořením. Vytvoříme celkem 16 placiček. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme protlak, přidáme drcené rajčata, provensálské koření, sůl, cukr, zeleninový vývar, provaříme a dochutíme. Cizrnové placičky podáváme se špagetami, přelité rajčatovou směsí.

Pohankove livance

Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

10 porcí,1 porce 250 g - 50 g smetany, 45 g povidla, 155 g lívance

Ingredience:

120 g pohanky Menu gold

100 g oleje

140 g dušených jablek

120 g hladké mouky 

2 vejce

200 g smetany 33%

1/2 prášku do pečiva

200 g povidel

1 vanilkový cukr

sůl, skořicový cukr, rum

Postup přípravy receptu:

Uvařenou a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Do vychladlé pohanky, přidáme 1/3 smetany skořicový cukr, vejce, sůl, skořicový cukr, na drobno nasekané dušené jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva vše zamícháme a smažíme v lívanečníku. Hotové potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.

Pleny paprikovy lusk

Paprikový lusk plněný pilafem s tomatovou omáčkou

1 porce 320 g - celkem 4 porce

Ingredience:

50 g slunečnicového oleje

100 g cibule

160 g pilafu Menu gold

4 papriky 

2 vejce

50 g sýru eidam

280 g drcených rajčat

50 g cukru

pepř mletý, sůl, zeleninový vývar 

Postup přípravy receptu:

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a vmícháme do uvařeného pilafu. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Směsí naplníme papriky, které dáme na plech, zalijeme omáčkou.

zapeceny pilaf s rybou

Zapečený pilaf s rybou

1 porce 250 g z toho - celkem 4 porce

Ingredience:

200 g pilafu Menu gold

30 g slunečnicového oleje

400 ml vody

200 ml smetany 

480 g rybího filé

80 g sýru eidam

30 g hladké mouky

30 g cibule

sůl, rybí koření

Postup přípravy receptu:

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, olej, smetanu a vsypeme pilaf. Vaříme 10 minut a necháme dojít. Vychladlou směs smícháme s nastrouhaným sýrem. Vložíme na plech a poklademe rybím filé okořeněným kořením na ryby. Zapékáme, dokud není filé upečené. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Citrnove medailonky

Cizrnové medailonky s jogurtovým dipem

1 porce 190 g z toho 140 g medailonky, 4 porce

Ingredience:

200 g cizrny Menu gold

4 stroužky česneku

2 vejce

170 g řepkového oleje

50 g strouhanky

50 g sýru eidam

200 g bílého jogurtu

sůl, pepř mletý, provensálské koření

Postup přípravy receptu:

Cizrnu namočíme přes noc do vlažné vody. Propláchneme a v nové vodě uvaříme do měkka, zchladíme. Cizrnu rozmixujeme a smícháme s vejci, strouhankou, sýrem, utřenými 2 stroužky česneku a olejem, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme celkem 16 placiček a orestujeme je na rozehřátém oleji. Jogurt smícháme s utřenými 2 česneky, přidáme sůl a provensálské bylinky. Cizrnové medailonky podáváme přelité jogurtovým dipem a s čerstvou zeleninou.

bulgurova kroketa

Bulgurová kroketa se sýrem

1 porce 200 g z toho dip 50 g, 4 porce

Ingredience:

100 g bulguru Menu gold

40 g čočky beluga Menu gold

40 g mrkve

40 g řapíkatého celeru

3 vejce 

60 g sýru

100 ml mléka

100 g strouhanky

100 g oleje

200 g zakysané smetany

sůl, zeleninový vývar, italské bylinky, česnek

Postup přípravy receptu:

Bulgur a čočku beluga uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychlazený bulgur a čočku beluga. Zamícháme a osolíme a okořeníme. Podle potřeby přilijeme trochu mléka. Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku a se zeleninovou oblohou.

Bramborove halusky

Bramborové halušky se zelím a cizrnou

1 porce 380 g, 4 porce

Ingredience:

500 g brambor

cca 150 g hrubé mouky

60 g slunečnicového oleje

130 g cibule

200 g cizrny Menu gold

600 g kysaného zelí

sůl, pepř mletý

Postup přípravy receptu:

Brambory očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Smícháme s moukou a vytvoříme konzistentní směs. Tvoříme halušky, které vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Část si odložíme stranou. Přidáme halušky a cizrnu uvařenou podle návodu na obalu. Vše krátce restujeme, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme kysané zelí a krátce restujeme. Podáváme s osmaženou cibulkou.

Kureci nudlicky

Kuřecí nudličky zapečené se zeleninou a kuskusem

1 porce 220 g, 4 porce

Ingredience:

400 g kuřecího stehenního řízku

40 g slunečnicového oleje

50 g jarní cibule

50 g sterilované kukuřice

50 g červené papriky kapie

50 g brokolice

150 g kuskusu Menu gold

2 vejce

200 g zakysané smetany

sůl, pepř mletý, drůbeží vývar

Postup přípravy receptu:

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji, kde přidáme nakrájenou zeleninu a sterilovanou kukuřici. Krátce společně podusíme, osolíme, opepříme a podlijeme drůbežím vývarem. Přidáme kuskus připravený podle návodu na obalu, smetanu a vejce. Vše zamícháme, dochutíme a zapečeme. Podáváme s lístky salátu.

Gratinované specle

Gratinované bramborové špecle se zeleninou a sýrem

1 porce 240 g, 4 porce

Ingredience:

300 g bramborových špeclí

70 g mrkve

100 g květáku

100 g brokolice

200 ml mléka

2 vejce

70 g sýru eidam

30 g slunečnicového oleje

100 g oleje

200 g zakysané smetany

sůl, zeleninový vývar, muškátový oříšek

Postup přípravy receptu:

Bramborové špecle uvaříme ve slané vodě. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, květák, brokolici, přidáme uvařené špecle, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, zeleninový vývar, vše zamícháme a dáme do zapékací nádoby. Dáme prohřát, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou

bottom of page